Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк у Брюсселі: «Росія провалиться у спробах провалити Україну»


Український уряд у Брюсселі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Український уряд в Брюсселі

Брюссель – У вівторок у Брюсселі відбулося спільне засідання Кабінету міністрів України і колегії Єврокомісії. Голова установи ЄС Жозе Мануель Баррозу та прем’єр-міністр України зосередилися на шляхах виходу з української кризи. Поміж іншим, йшлося про надання допомоги офіційному Києву в політичних і економічних реформах та шляхи протистояння агресивній російській політиці.

Європейська комісія вкотре запевняє про тверду підтримку України з боку ЄС, акцентуючи увагу на тому, що єдність, суверенітет, незалежність і територіальна цілісність – це речі незаперечні. Так само, у Брюсселі знову наголошують, що рішуче засуджують незаконну анексію Криму.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу звернувся до Росії із закликом діяти для зниження напруги в Україні.

«Виконуйте вашу частину Женевської угоди, відкличте мандат Ради федерації, що дозволяє використання російської армії на території України, та дійте як відповідальний представник нашої співдружності націй», – закликає голова Єврокомісії, додаючи, що продовження нинішньої політики Росією тільки ще більше її ізолює та не йтиме на користь її майбутнього процвітання.

Тим часом, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк констатує: так, Росія діє, однак, ця діяльність зосереджена на підтримці так званих «протестувальників, а в реальності – терористів», і має надію, що ці дії не зашкодять проведенню президентських виборів 25 травня.

Арсеній Яценюк переконує об’єднану Європу: «Росія провалиться у своїх намаганнях провалити Україну».

«Ми робимо все можливе для проведення чесних президентських виборів, – наголошує голова українського уряду. – Гадаємо, що зможемо далі стабілізувати ситуацію на сході, адже на півдні України нам це вдається, незважаючи на відчайдушні намагання Росії підняти напругу й там».

Яценюк додає, що усвідомлює, що існують «гарячі точки», де буде складно провести голосування. «Однак ЦВК робить все можливе, щоб забезпечити доступ до дільниць кожному українцеві та обрати законного президента».

ЄС виділить Україні мільярд євро

Практична допомога Україні, що потерпає від кризи, буде відчутна вже невдовзі: у вівторок у Брюсселі були підписані Угода про фінансування контракту із державної розбудови, Меморандум про взаєморозуміння та Кредитна угода щодо надання Україні макрофінансової допомоги з боку ЄС у розмірі 1 мільярд євро. Підписання мільярдного кредиту відбулося за участі міністра фінансів України Олександра Шлапака та віце-президента Єврокомісії Сійма Калласа і нині остаточну ратифікацію цього кредиту із ухваленими раніше понад 600 мільйонів мають отримати у Верховній Раді.

У Брюсселі також йшлося про можливе скасування віз для українців. Представники Єврокомісії запевняють, що готові діяти швидко та в найкоротші терміни перейти до візової лібералізації для громадян України.

Верховна Рада на своєму засіданні у вівторок ухвалила всі закони, що були необхідні для впровадження безвізового режиму із країнами Шенгенської зони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG