Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан перебирає керівництво в Раді Європи – правозахисники в розпачі


У середу, 14 травня Азербайджан розпочинає піврічне ротаційне головування у Раді Комітету міністрів Ради Європи. Головування в керівному органі Ради Європи відбувається автоматично. Ротація між державами-членами Ради відбувається кожні шість місяців, в алфавітному порядку. Правозахисники в Азербайджані та поза його межами говорять, що країна з таким станом поваги до прав людини не має морального права очолювати організацію, головним покликанням якої є захист прав людини.

Раду Європи часто називають вищим органом з прав людини в Європі. Але те, що головування в Раді Комітету міністрів переходить до Азербайджану, ставить на карту репутацію цього органу. Колишня радянська республіка, багата на нафту, неодноразово потрапляла під вогонь критики за придушення інакомислення, ув’язнення опонентів, та утиски демократії.

Ситуація з правами людини в Азербайджані була вкрай незадовільна протягом низки років, а після президентських виборів в жовтні минулого року стало ще гірше
Денис Кривошеєв
«Ситуація з правами людини в Азербайджані була вкрай незадовільна протягом низки років, а після президентських виборів в жовтні минулого року стало ще гірше. Людей кидають за ґрати за вигаданими звинуваченнями ні за що інше, ніж за критику уряду. Ми дуже серйозно стурбовані тим, що це відбувається в той час, коли Азербайджан збирається стати головою Комітету міністрів Рада Європи», – говорить в розмові з Радіо Свобода представник правозахисної організації «Міжнародна Амністія» Денис Кривошеєв.

Кривошеєв закликав Баку негайно звільнити всіх політичних в’язнів і закликав Раду Європи «розглянути дуже серйозно» зловживання, допущені під наглядом тривалого керівника Азербайджану Ільгама Алієва.

За незгоду з урядом – до в’язниці


Нині 10 журналістів та п’ять блоґерів перебувають за ґратами в Азербайджані за звинуваченнями, які правозахисники вважать політично мотивованими.

Інститут миру і демократії, шанована група азербайджанських правозахисників заявляє, що їхніми оцінками, 130 осіб нині перебувають у в’язниці за виступи проти правління Алієва.

Президент групи, ветеран боротьби за права людини Лейла Юнус, сама була затримана разом із чоловіком минулого місяця в аеропорту під час вильоту в Катар. Після 26 годин допиту їх відпустили, але паспорти відібрали, позбавивши їх можливості покинути країну. Подружжя, яке намагається знайти шляхи порозуміння з Вірменією, звинувачують у шпигунстві. Це – стандартне звинувачення для людей, які намагаються знайти вихід з конфлікту, що тягнеться понад 20 років.

На думку Юнус, керівництво Азербайджану в Раді Європи кидає тінь на репутацію організації. А європейські країни не проявляють послідовної позиції в справі захисту прав людини.

Країни, громадяни якої живуть як раби, не повинні очолювати таку організацію, як Рада Європи. Це підриває авторитет цієї організації і зневажає ідеал демократії, гуманізму і прав людини, на основі якого була створена Рада Європи
Лейла Юнус
«Це підриває авторитет цієї організації і зневажає ідеал демократії, гуманізму і прав людини, на основі якого була створена Рада Європи. Сьогодні європейські політики більше зацікавлені в нафті і газі Азербайджану, ніж у його демократичному розвитку», – сказала вона в розмові з Радіо Свобода.

Юнус говорить, що Азербайджан виконав тільки 4 із 21 зобов’язання, взятих на себе при вступі до Ради Європи, коли він підписав Європейську конвенцію з прав людини в 2001 році.

Згідно з висновками її інституту, від восьми до 10 людей, як і раніше, щорічно вмирають в ув’язненні.

«Країни, громадяни якої живуть як раби, не повинні очолювати таку організацію, як Рада Європи», – сказала правозахисниця.

Матеріал підготували Марія Щур та Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG