Доступність посилання

ТОП новини

Донбас вимагає від влади те, що вона і так пропонує – політолог


Київ – Київ обіцяє говорити зі Сходом, але без участі представників самопроголошених республік. Проблеми регіонів і збереження територіальної цілісності України розглянуть у середу, 14 травня за круглим столом у Верховній Раді. Серед запрошених – політики, бізнесмени і громадські активісти. Учасники говорять, що вітають розширення повноважень на місцях, однак перспективу ведення будь-яких переговорів із озброєними людьми відкидають.

Круглий стіл у Верховній Раді відбудеться за участю представників усіх регіонів України, йдеться у повідомленні на сайті парламенту. Таким чином українська влада хоче знайти шлях виходу із політичної кризи на Сході і Півдні. Це, зокрема, Києву рекомендували у Раді Європи.

Самопроголошений мер Слов’янська В’ячеслав Пономарьов раніше називав умови, за яких він погодиться на переговори: зокрема, це – виведення українських військ та обмін військовополоненими.

Що жорсткіше ми будемо до них ставитись, то швидше вони почнуть нас поважати
В’ячеслав Пономарьов
«Що жорсткіше ми будемо до них ставитись, то швидше вони почнуть нас поважати», – сказав Пономарьов.

Тим часом, як заявляв виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов, вести переговори із сепаратистами ніхто не буде.

Попередні круглі столи не були серйозно підтримані владою ­– Кравчук

За іронією долі, представники Донецької і Луганської області вимагають у центральної влади те, що вона і так готова запропонувати, вважає політолог Сергій Таран. На його думку, сам по собі круглий стіл не вирішить проблем, але він покаже саму можливість діалогу.

Круглий стіл буде для того, щоб всі, принаймні, в Україні, побачили, що всіх чують і всі готові говорити про те, що хвилює мешканців Донецької і Луганської області
Сергій Таран
«Окремі терористи і політики, які за ними стоять, роблять вигляд, що їх не чують. Так от, круглий стіл буде для того, щоб всі, принаймні, в Україні, побачили, що всіх чують і всі готові говорити про те, що хвилює мешканців Донецької і Луганської області», – каже політолог.

Круглий стіл може розробити конкретні рішення для регіонів, зокрема, Південного Сходу, які потім будуть оформлені у вигляді законопроектів, вважає один із запрошених на захід перший президент України Леонід Кравчук. Однак він визнає, що попередні круглі столи – під час Майдану – не мали особливого впливу на ситуацію.

Ті круглі столи, які проводились тоді, не були, власне кажучи, підтримані серйозно владою. А сьогодні ми на грані втрати державності – це факт
Леонід Кравчук
«Ті круглі столи, які проводились тоді, не були, власне кажучи, підтримані серйозно владою. Влада мала одну точку зору, а круглий стіл мав протилежну точку зору. А сьогодні ми на грані втрати державності – це факт», – зауважує Кравчук.

Водночас, як повідомляє «Українська правда», у вівторок регіонал Нестор Шуфрич зробив заяву у Верховній Раді від імені фракцій Партії регіонів і Компартії. За його словами, для врегулювання ситуації на Донбасі слід оголосити амністію для учасників протестів і зупинити АТО: аби ті, хто добровільно відмовиться від сепаратистських виступів, не боялися щодо наслідків такого кроку.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG