Доступність посилання

ТОП новини

Саме в Україні зараз формується новий політичний лад Європи – Снайдер


Росія прагне не лише дестабілізувати ситуацію в Україні, але й розділити зсередини Євросоюз, і таким чином його максимльно ослабити. При цьому саме в Україні сьогодні формується новий європейський політичний лад. Саме такі тезиси озвучив на панелі, присвяченій ситуації в Україні, на Форумі глобальної безпеки в Братиславі американський історик Тімоті Снайдер. Цей форум об’єднує політиків, інтелектуалів, експертів для обговорення актуальних питань зовнішньої політики та безпеки насамперед у Центральній Європі. Цього року головною темою форуму стала ситуація в Україні.

Тон панельній дискусії Форуму глобальної безпеки в Братиславі, присвяченій Україні, задав значною мірою виступ американського історика, дослідника історії Східної Європи Тімоті Снайдера. Він спробував визначити координати дискусії, нові європейські кордони й розставити точки над «і» у дискусіях щодо майбутнього України.

На його переконання, саме в Україні сьогодні визначається майбутній європейський устрій, а Росія прагне розділення не лише України, але й всієї Європи у той час, як новий емоціний та моральний кордон Європи збігається зі східним кордоном України. При цьому всьому, як зауважив історик, Захід робить лише перші дитячі кроки до розуміння всього масштабу загроз з боку путінського режиму.
Українці на Майдані стали першими, хто кинув виклик антиподу ЄС – Євразійському союзу, створюваному Кремлем

«Конфлікт в Україні, власне, не стосується самої України. Конфлікт в Україні ­– це тест для всієї Європи. Якщо те, що відбувається в цій країні, можна повторити у більших масштабах, то Європейський союз просто припинить функціонувати. Я думаю, що те, що діється в Україні, – це не громадянський конфлікт на Сході чи просто напад Росії. Українці на Майдані стали першими, хто кинув виклик антиподу Європейського союзу – Євразійському союзу, створюваному Кремлем», – вважає Тімоті Снайдер.

Володіяння територіями знову є фактором політики – угорський міністр

На цьогорічному Форумі політики та дипломати так чи інакше відкрито висловлюються в унісон з думками Снайдера.

Так, угорський міністр закордонних справ Янош Мартоні озвучив просте питання: «Що нам робити з Росією?», визнавши, що територія на противагу інформації та технологіям знову стає фактором геополітики, як століття тому назад.

Міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак наголосив, що після анексію Криму та підтримки сепаратистів на Сході України країни Центральної та Східної Європи мають визнати: вони живуть у значно небезпечнішому оточенні, ніж донедавна вважалося.

Завдяки Україні НАТО вчиться бути НАТО, а ЄС – застосовувати санкції – Рибачук

На Форумі в Братиславі від України участь бере екс-віце-прем’єр-міністр України Олег Рибачук. За його словами, зробивши «перші дитячі кроки до усвідомлення реальних безпекових загроз з боку Росії» на прикладі України, Захід вчиться ухвалювати жорсткі рішення, чого йому бракувало раніше.
НАТО стає НАТО. ЄС вчиться застосовувати фінансові санкції
Олег Рибачук

«Вони просто на прикладі України відпрацьовують кілька речей. По-перше, НАТО стає НАТО. Молоді країни, члени альянсу, підвищують свою боєздатність, збільшують бюджети. По-друге, ЄС вчиться застосовувати фінансові санкції. Я їм завжди казав, що наші корупціонери – це ваші VIP-клієнти», – зазначив Олег Рибачук.

США та ЄС готують план дій, якщо Росія далі пробуватиме зірвати вибори в Україні – Нуланд

Як ілюстрація до слів українського учасника Форуму прозвучала заява помічниці державного секретаря США Вікторії Нуланд щодо того, що Росія вже заплатила за свої дії, і вона заплатить більше, якщо не відступить від політики агресії щодо України.

Вікторія Нуланд також наголосила, що США та ЄС обговорюють сьогодні план дій у разі здійснення Росією подальших спроб дестабілізації ситуації в Україні.

«З іншого боку, ми залишаємо двері відкритими для деескалації, для дипломатії та діалогу. ЄС, США, Україна та Росія зустрічалися в Женеві. Нам шкода, що досягнуті домовленості не були виконані. Нині ми знову намагаємося вести діалог, включно з тим, який сьогодні відбувається під егідою ОБСЄ», – заявила Вікторія Нуланд.

Вона також наголосила, що США вітають ініціативу з проведення загальнонаціонального круглого столу в Україні під егідою ОБСЄ, на якому обговорюватиметься питання децентралізації. «Але ще актуальнішим наразі є питання виборів 25 травня», – відзначила помічниця держсекретаря.

Нуланд також запевнила, що ЄС та США успішно узгоджують свої дії щодо запровадження санкцій проти Росії. На пряме запитання журналістів про помітні розбіжності в підході до санкцій між США та різними країнами-членами Євросоюзу, Вікторія Нуланд відповіла, що, звісно, в позиції США та країн ЄС існують відмінності, обумовлені історією, географією та відносинами, які склалися до цього, але це тільки вказує на важливості досягнення спільної позиції між США та ЄС.

Росію на Форумі глобальної безпеки в Братиславі представив екс-радник президента Путіна Андрій Ілларіонов. За його словами, в Кремлі із санкцій Заходу сміються. Хоча, як зауважила Вікторія Нуланд, цей сміх уже коштував режиму Путіна 30 мільярдів доларів, витрачених на утримання курсу рубля, і ще щонайменше 60 мільярдів. Це масштаб відтоку капіталів із Росії в останній час.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG