Доступність посилання

ТОП новини

Проблема явки виборців – питання політичне – Охендовський


Михайло Охендовський
Михайло Охендовський
Незалежно від кількості виборців, які проголосують на виборах 25 травня, юридично вони вважатимуться такими, що відбулися. Про це в ефірі Радіо Свобода повідомив голова Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський.

За його словами, відповідно до закону «Про вибори президента України», немає чітко визначеного порогу активності виборців, які мають прийти на виборчу дільницю і проголосувати, щоб вибори вважалися такими, що відбулися.

Разом із тим, у законі є норма, яка зобов’язує Центральну виборчу комісію встановити результати голосування незалежно від кількості виборчих дільниць і навіть кількості виборчих округів, в яких голосування не відбулося або не було організоване, заявив Охендовський.

«З юридичної точки зору, навіть якщо проголосує лише одна виборча дільниця, навіть якщо ця дільниця буде не на території України, а в закордонному виборчому окрузі, скажімо, у Вільнюсі або Берліні або в будь-якому іншому місті світу, вибори все одно будуть вважатися такими, що відбулися і їх результати будуть юридично значущими. І хоча питання явки юридично не є таким важливим, воно стає дуже чутливим політично. Дуже не хотілося б, щоб президент України був обраний, скажімо, тридцятьма або сорока відсотками виборців», – сказав голова ЦВК.

Також Охендовський звернув увагу, що порогу явки виборців уже давно немає у більшості європейських країн. За його словами, від такої практики там відмовилися у зв’язку з низькою активністю виборців.
XS
SM
MD
LG