Доступність посилання

ТОП новини

Парламент спростив проведення виборів на Донбасі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Парламент дещо спростив проведення виборів на Донбасі. Зокрема, новий закон дозволяє окружним та дільничним комісіям працювати за межами округів та дільниць, а силовикам – цілодобово охороняти їх. Проте інших рішень щодо подолання кризи на сході парламентарі не ухвалили через розбіжності в коаліції та через те, що комуністи та регіонали після вимог зупинити антитерористичну операцію пішли з сесійної зали. Спікер Олександр Турчинов запевнив, що АТО – продовжать, оскільки вона має на меті захист мирних громадян.

Сепаратизм та збройне протистояння на сході України були у четвер головною темою, яку обговорювали у Верховній Раді. Однак більшість рішень, зокрема й тих, які могли би вплинути на ситуацію на Донбасі, не ухвалили через брак голосів.

Партія регіонів укотре звернулася до решти депутатів та до уряду з вимогою припинити антитерористичну операцію на Донеччині та Луганщині. З цього приводу відбулася перепалка лідера фракції регіоналів Олександра Єфремова та спікера Олександра Турчинова, після чого регіонали та комуністи демонстративно пішли з зали засідань.

«Коли ми просили зупинити АТО, ви робили вигляд, що не чуєте. Ми вважаємо, що працювати, коли гинуть люди – це верх цинізму. Фракція Партії регіонів йде з засідання, дякую, до побачення!» – закінчив свій виступ з трибуни Олександр Єфремов. На це Турчинов відповів, що АТО продовжать, оскільки вона має на меті захист безпеки українських громадян.

«Ми намагалися зупинити війну. Нас не почули», – кинув, виходячи з зали засідань, регіонал Михайло Чечетов.

Депутати обговорювали, що робити на Сході, але проголосували тільки щодо виборів

У кулуарах депутати пропонували конкретні кроки, які треба зробити щоб розв’язати кризу на сході України. Зокрема, лідер фракції УДАР Віталій Кличко озвучив дії, які пропонує його фракція.

«Перше – припинити кровопролиття. Друге – більше повноважень регіонам, і політичних, й економічних. Відновлення діалогу – без використання зброї»,– підсумував Кличко.

Депутат від УДАРу Ірина Геращенко, яка днями відвідувала українських прикордонників на сході, заявила Радіо Свобода, що влада має терміново подбати про задоволення їхніх потреб та про підвищення боєздатності. За її словами, головне, чого зараз потребують українські військові та силовики – це бронежилети найвищих рівнів захисту.

Єдиний важливий закон, який ухвалили сьогодні – вносить зміни у виборче законодавство. А саме – дозволяє дільничим та окружним комісіям працювати за межами дільниці чи округу, та отримувати охорону силових структур. Органи внутрішніх справ тепер зобов’язані не пізніше ніж за 10 днів до дня виборів забезпечити цілодобову охорону приміщень окружних виборчих комісій, та за зверненням ЦВК – органів ведення Держреєстру виборців.

Під час голосування за нього один із керівників групи «Суверенна Європейська Україна» Олесь Доній звинуватив депутатів «Батьківщини» у кнопкодавстві та в поєднуванні кількох посад, й наголосив, що його група не працюватиме доти, доки ці проблеми не вирішать.

Політолог Денис Денисенко вважає зміни до виборчого законодавства доречними, але недостатніми для локалізації кризи на Донбасі на час виборів.

«Це правильне рішення. Оскільки головне – це якнайбільше залучення громадян до виборів та їхня безпека. І якщо на сході чи в окупованому Криму безпеку забезпечити немає змоги, ці люди мають голосувати в іншому місці. Що ще може зробити парламент – забезпечити силовиків і військових усім для відновлення порядку в проблемних регіонах», – підсумовує політолог.

Раніше Верховна Рада спростила українцям процедуру голосування за межами свого округу. Для цього достатньо звернутися до відділень державного реєстру виборців з паспортом та підтвердженням, що вони працюють чи живуть не там, де зареєстровані. Причому кримчанам достатньо показати лише паспорт із пропискою на півострові.

Експерти наголошують, що нині парламент має ухвалювати передовсім ті рішення, які дадуть змогу силовикам краще протидіяти сепаратизму та захищати безпеку громадян. Пленарне засідання Верховної Ради продовжиться у п’ятницю.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG