Доступність посилання

ТОП новини

Міліція «обслуговує» сепаратистів за гроші? Потрібна альтернатива


На бік окупанта за гроші?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

На бік окупанта за гроші?

Львів – Людям, які працюють у правоохоронних органах, треба запропонувати нові «правила гри» й соціальні гарантії у разі їх дотримання. Так думає львів’янин Роман Баховський, який після побиття студентів 30 листопада звільнився з правоохоронних органів і поїхав на Майдан. Тепер Роман намагається зробити так, щоб «міліція була з народом, а не проти нього».

Побиття студентів 30 листопада стало останньою краплею терпіння для інспектора з професійної підготовки відділу кадрів міського управління міліції Львова Романа Баховського. Він написав рапорт на звільнення з посади, хоч незабаром мав отримати звання капітана, і поїхав до Києва.

«Я давно думав про те, що ця система вже віджила в органах. Двічі подавав свою кандидатуру на підвищення, але двічі туди призначали своїх недосвідчених людей. Події 30 листопада перейшли всі рамки людяності, я негайно прийняв рішення їхати на Майдан», – розповідає Баховський.

Під час протистоянь у Києві Романові пригодилося все: й вишкіл у пластунських дитячих таборах, й професійні заняття веслуванням, й дві вищі освіти. Що умів і знав сам, намагався передати іншим.

Особливо це придалося у найжорстокіші дні – 18, 19, 20 лютого.

«Зустрів свого начальника колишнього, то він мені сказав, що у мене після Майдану навіть очі змінились», – каже Роман.

Роман погоджується, що Майдан його змінив. Там він відчув на собі і велику силу братства та чистоти пориву, й усю жорстокість системи, яка охороняє не права людей, а владу корупціонерів.

Після перемоги Майдану Баховський захотів повернутися на службу, шукати однодумців й намагатися змінювати систему. Роман вважає, що зараз треба міліції запропонувати план реформ і гарантії, щоб люди мали альтернативу старому.

На бік окупанта за гроші?

Поки ж міліція розгублена і єдине, що діє – це гроші, пояснює Баховський поведінку міліції у східних і південних регіонах.

«23 роки велась деструктивна політика у роботі з правоохоронними органами. Основним аргументом при переході міліціонера на бік окупанта є грошова винагорода, обіцянки поліпшення умов праці і життя. Люди там не є ідейними патріотами. Гроші основне, бо їм потрібно годувати сім’ї. І їм це дають і гарантують. Якби одразу озвучили реформи, мали б іншу ситуацію. Люди зі Сходу мали б шанс подумати про зміни», – вважає правоохоронець.

Тепер Баховський входить у робочу комісію при МВС щодо напрацювання реформ у правоохоронних органах. Його мрія – щоб правоохоронці сприймалися суспільством як герої. «Коли мама йтиме і не казатиме дитині, будь чемним, бо зараз тебе забере дядько міліціонер, а казатиме, як виростеш, то станеш поліцейським. Отоді можна сказати, що ситуація в органах змінилась», – прогнозує Роман.

Громада має контролювати силовиків, переконаний Баховський. Міліція ж має знати, що народ її утримує для охорони права.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG