Доступність посилання

ТОП новини

НАТО знову застерігає Росію від втручання у вибори в Україні


Голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час свого візиту в Румунію, 16 травня 2014 року
Голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час свого візиту в Румунію, 16 травня 2014 року
Поляки, литовці та інші східноєвропейські країни-члени НАТО не перебільшують, коли висловлюють побоювання й вимагають більших гарантій безпеки та посилення колективної оборони на своїх кордонах, вважає голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Російська обурлива агресивна поведінка у ситуації із Кримом, нехтування міжнародними законами й незаперечна причетність до нинішніх подій у Східній Україні цьому є яскравим доказом, зазначає генсекретар Північноатлантичного альянсу. Водночас, для керівника НАТО очевидно одне: кризу слід вирішити мирно, а росіяни повинні перестати сіяти розруху в Україні, і почати сприяти проведенню президентських виборів у неділю, 25 травня.

Агресивна політика Російської Федерації щодо України докорінно змінила всю картину безпеки на європейському континенті, тому союз НАТО повинен адаптуватися до всіх можливих сценаріїв, каже голова Північноатлантичного альянсу Андерс Фоґ Расмуссен. Він пояснює, що з часу останнього засідання комісії Росія-НАТО 5 березня, між організацією та Кремлем не було здійснено жодних нових консультацій, хоча союз НАТО на це сподівається. «Тим часом, Європа опинилася перед фактом: безпека стала менш передбачуваною, а ситуація більш небезпечною», – зазначає генеральний секретар НАТО.
Це вже третя заява Путіна щодо відкликання війська від українських кордонів, однак, досі з боку Росії не було помічено жодних дій у цьому напрямку
Андерс Фоґ Расмуссен

Щодо останніх запевнень Москви, що війська Росії будуть відведені з-під українських кордонів, він заявив: «На жаль, це вже третя заява президента Путіна щодо відкликання війська від українських кордонів, однак, досі з боку Росії не було помічено жодних дій у цьому напрямку».
Немає сумніву у тому, що росіяни глибоко причетні до дестабілізації на сході України
Андерс Фоґ Расмуссен

«Те, що ми побачили в Україні, – обурює. Росія вдалася до незаконних військових дій в Криму, незаконно його анексувала. Немає сумніву у тому, що росіяни глибоко причетні до дестабілізації на сході України. Є багато очевидних причин того, що наші союзники занепокоєні російською поведінкою», – каже голова НАТО і робить висновок: ці занепокоєння не перебільшені, їх слід сприймати серйозно.

Молдова і Грузія зазнаватимуть все більше тиску – голова НАТО

Расмуссен переконаний, що тиск Росії зростатиме й на Молдову та Грузію із наближенням підписання цими країнами угод про асоціацію з ЄС у червні.

«Базуючись на попередньому досвіді, цей тиск може включати: газопостачання та його ціни, торговельні обмеження, а також спроби далі дестабілізувати ситуацію в цих країнах через використання заморожених конфліктів у Придністров’ї, Абхазії та Південній Осетії», – каже голова НАТО, додаючи, що можна лише уявити, які інструменти задіє Росія, щоб перешкодити євроатлантичній інтеграції держав, які розташовані по-сусідству.
Ми закликаємо озброєні проросійські групи сепаратистів припинити свою незаконну діяльність
Андерс Фоґ Расмуссен

«Ми закликаємо озброєні проросійські групи сепаратистів припинити свою незаконну діяльність та надати можливість проведення впорядкованих президентських виборів», – наголошує голова найвпливовішої у світі військово-політичної організації.

Росія збільшує оборонний бюджет, а країни НАТО заощаджують

Расмуссен стосовно виборів в Україні також зауважив, що «Росія у цьому сенсі могла б відіграти набагато конструктивнішу роль, якщо б притримувалася Женевської угоди та припинила свою підтримку цих озброєних груп».

Воєнного рішення української кризи не може бути, бо її слід розв’язати мирними методами, вважає Расмуссен. Водночас, з огляду на щорічне 10-відсоткове зростання військово-оборонного бюджету в Росії, країни-союзниці повинні перестати заощаджувати на цьому секторі та збільшувати внески у свою безпеку та оборону. «Відсутність безпеки коштує набагато дорожче», – каже керівник НАТО. Румунія, Литва, Польща та інші країни поступово збільшують відрахування у посилення своєї безпеки». Андерс Фоґ Расмуссен переконаний що саме вони – на вірному шляху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG