Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі вже мали б діяти батальйони патріотів – голова профспілки шахтарів


Озброєні сепаратисти обшукують машини на дорозі з Донецька до Маріуполя
Озброєні сепаратисти обшукують машини на дорозі з Донецька до Маріуполя

Дмитро Волчек

«Усі розуміють, що Донбас – це Україна. Федералізація або об’єднання з Росією вб’є шахти і залишить українських шахтарів без роботи, – попереджає голова профспілки гірників Донбасу Микола Волинко. – Сепаратисти в регіоні намагаються протидіяти роботі шахт, залякують «Правим сектором» і «бандерівцями». А людей, які ставлять конкретні питання про те, як будемо жити, тут же називають провокаторами. Ми пояснюємо і застерігаємо: якщо зупиняться шахти – це все. Хто буде перераховувати держпідтримку? Що стане з пенсіонерами і, головне, з самими шахтами? У Росії досить своїх безробітних шахтарів. У Ростовській області з 64 шахт залишилися лише три. У Новокузнецьку на зустрічі мені люди сказали відкритим текстом: нам своїх безробітних досить, навіщо нам ваші українські?» Микола Волинко радить українському урядові, не обмежуючись військовими діями, займатися роз’яснювальною роботою – наприклад, показувати, як виглядає в порівнянні з Грузією Абхазія; така ж доля чекає на Донбас у разі перемоги сепаратистів. Микола Волинко дав інтерв’ю Російській службі Радіо Свобода.

Оригінал інтерв’ю російською мовою

– Глядачі російських телеканалів бачили величезні черги на «референдум» у Донецьку, ентузіазм, прес-конференцію з оголошенням про «народження Новоросії». Як це було насправді?

– Насправді, розумієте, таке місто, а «виборчі дільниці» на пальцях порахувати. А те, що черги були, то ж не показник. Дві-три «дільниці» на два-три райони, а в одному районі сто тисяч мешканців, в іншому шістдесят – от вам і черги, от вам і «картинка». Хоча я знаю, що навіть із тих, хто йшов на «референдум», багато хто ставив «ні», ще й писали «Слава Україні».

– А Ви не ходили?

– А навіщо?

– Щоб написати «Слава Україні».
Я не визнаю цього референдуму

– Я не визнаю цього референдуму. Хтось прийшов у мій дім, оголосив, що ми такі-сякі, тепер будете так жити. Я не визнаю.

– Ви кажете – «хтось прийшов». Але не з Марса ж прислали цих людей. Більшість сепаратистів, хоч є і прибульці з Росії, – це люди з Донецька. Хто ці люди?
На всіх виборах «Русское единство», «Російський блок» набирали 1% максимум. А тут раптом фінансова підтримка ззовні

– На всіх виборах є такі: «Русское единство», ця «Донецька народна республіка» – заборонені були, їх була маленька купка. На всіх виборах «Русское единство», «Російський блок» набирали 1% максимум. А тут раптом фінансова підтримка ззовні. Сепаратисти – люди, в яких життя не склалося, нічого не змогли зробити, домогтися, люмпени, їм втрачати нічого, тому що вони нічого не нажили, не зробили. Йому легше не додавати, а віднімати і ділити. Є серед сепаратистів і люди з кримінальним минулим, є ті, які на ринках «наглядачами» були, рекетири. Є ті, хто заради наживи: поки платять, я буду ходити туди.

– А багато платять?

– Навіть 200 гривень «на халяву» за день отримати, не напружуючись, теж нормально.

– Гроші Януковича?

– Уже й не знаю, чиї це гроші. Я вже про «хазяїна Донбасу» (Ріната Ахметова – ред.) казав: чи йому вигідний цей безлад? Хоча ми вже чули, як він сказав: «я ані цента не дав». Правильно, «ані цента». А гривні? Це питання…
Микола Волинко
Микола Волинко

– Ви згадали про рекетирів. У Донбасі дуже сильні різноманітні кримінальні угруповання. На чиєму вони боці? Або взагалі ні на чиєму?

– Окремі отримали команду приховатися, нікуди не влазити, а ті, які більш цивілізовані, то ні. В основному босота, я їх так називаю. А взагалі зараз у нас Донбас – це Вандея. Якщо так триватиме, то ця Вандея може і Україну з’їсти. Тому що метастази, вседозволеність, та ще зі зброєю в руках, яка «дозволяє легше жити»… Асортимент продовольства в Донбасі вже дуже низький, постачання низьке, захоплюють машини, дві машини «Рошен» захопили, вимагають викупу, машину з іграшками захопили. І в Донецьку були грабунки, і в Маріуполі зараз ідуть.

– Ви говорили, що антитерористична операція людям не подобається. А як же тоді діяти?

– Свого часу, коли закінчилася Друга світова війна, на Філіппінах ішла потужна партизанська боротьба, комуністи там сильні були. І один сержант американської армії придумав метод: коли його метод почали впроваджувати, дуже швидко ця партизанська боротьба затихла. Точковий. Тут, тут і тут. Що, наша влада цього не знає, або їм підказати? З тими ж ретрансляторами розібратися. А чи є бажання? Особливого бажання немає.

– А чому немає бажання в Києва розібратися з цією ситуацією?

– Як це не шкода, але скривджених люблять, їх жаліють. Вони зараз себе виставляють так: «Вова Путін такий величезний, такий великий, а ми нещасні, пожалійте нас». А ми криком кричимо: «Треба діяти, діяти!» Самим діяти. Якщо не хочете діяти, батальйони вже повинні починати діяти, батальйони патріотів Донбасу!

– Олег Ляшко зібрав батальйон…
Мені головне, щоб у моєму домі був мир, і щоб ця гопота, босота не «правили бал»

– Ви знаєте, я йому вірю, його діям. Я не кажу, що він кандидат у президенти. Я не кажу ні за Тимошенко, ні за кого. Мені зараз цілком однаковісінько, мені головне, щоб у моєму домі був мир, і щоб ця гопота, босота не «правили бал». Зараз активно говорять, що треба більше регіонам дати прав. І я за це. Але для цього що треба зробити? Люстрацію, перевибори місцевої влади. Тому що, якщо все залишиться, як є, крали і будуть красти.

– Реально провести люстрацію, наприклад, міліції в Донецьку? Чи є чесні міліціонери в такій кількості, щоб замінити корумпованих?

– Є. І в СБУ є. Виходять на мене, ми зустрічаємося. Я служив у Туркменистані, місто Мари, там свого часу був розгул бандитизму, свавілля. Міліція якось цього не помічала. Одного дня марийську міліцію вивезли в Ашгабат, а ашгабатська приїхала в Мари, і все, навели порядок. Є нормальні, є, тільки їм платити треба. Щоб він був застрахований, що якщо щось трапиться, то його родина буде забезпечена, щоб він не за страх і ризик, а за совість свою працював і щоб не думав, чому в кишені порожньо, а знав, що мінімум 10 тисяч у нього зарплата. А так, якщо в нього 3-4 тисячі – це не гроші.

– Шахтарі до Вас звертаються, члени профспілки, питають, що робити на виборах – голосувати, не голосувати, за кого? Що Ви їм радите?

– Ситуація така: в Ляшка одна репутація, але він діє, і вже всі забувають про репутацію, надумана або не надумана, але він боєць. Юлія Володимирівна – там так уже проти неї напрацьовано і зроблено, що все одно не повірять. Порошенко – більш-менш прийнятний. Більш-менш.

– Але ж Тігіпко найпопулярніший у Донецьку?

– Я вас прошу.

– За соціологією так.

– Соціологія – ви ж знаєте, не мені вам розповідати. Якщо весь час говорити «халва, халва», і за це ще гроші отримувати, то й сам повіриш, як Леонід Ілліч: «Хороша книга, може, тепер самому прочитати?» То Добкіна підтримували, зараз Тігіпко відривається. Все буде залежати від того, як спрацюють виборчі комісії, як вони будуть рахувати.

– А відбудуться вибори, не можуть ці люди зірвати їх? Є в них сила зірвати?

– Враховуючи, що місцева влада, міліція, плюс сепаратисти, плюс зомбування, у них може вийти. У Донецькій області і в Луганську, найімовірніше, вийде. Можливо, в сільських районах не вийде і в тих містах, які вже звільнила армія. Але знову ж, як вона звільнила? Звільнити начебто звільнила, а потім вийшла. Влади немає, а треба, щоб відразу ж заходила влада – не та, яка нібито обрана народом, а з собою везти добровольців, які будуть все налагоджувати, відновлювати.

– А якщо Путін введе війська, що будуть шахтарі робити? Змиряться?

– Коли я давав інтерв’ю «Дождю» (російський ліберальний телеканал – ред.), мені теж поставили запитання: «Але ж у Криму зараз усі задоволені?» Правильно – ейфорія, а потім похмілля. Так що спочатку будуть придивлятися, а коли почнуть закривати шахти, тоді похопляться, а вже буде пізно.

– Люди не розуміють, що в Росії шахти закривають?

– Ми постійно про це твердимо, вже не один місяць.

– Не слухають вас?

– Щоб усі поголовно слухали, я цього не можу сказати. Але сам факт, що шахти не пішли на страйк, означає, що якось прислуховуються. У 1996 році, коли було перекриття доріг, шахта «Панфіловська» застрайкувала. Підґрунтя зовсім інше. «Жовтнева» шахта, «Панфіловська», «Куйбишевська»: стоїть питання – закрити або цю шахту, або цю. Ухвалюють рішення: виводимо цю шахту на страйк. І її закривають. Я, знаючи про це, приїжджаю: «Хлопці, не можна вам страйкувати, тому що вас закриють, будете без роботи дві тисячі осіб». Мене стягують із трибуни, б’ють, рвуть на мені сорочку. Якби не директор шахти, може, і вбили б. Минає два місяці – шахту закрили. Я приїжджаю з роботи, теща говорить: «Приходили чоловіки, жінки, діти, тебе питали». Тільки сів їсти – приходять, стоять. «Ти думаєш нас захищати?» – «Кого?» Дивлюся: стоїть далеко обіч той, який мене тягнув із трибуни. «Шахта «Панфіловська», ось ми без роботи». Я на нього дивлюся і кажу: «Я приїжджав на шахту?» Він мовчить. «Ти говори людям». – «Так, приїжджав». – «Я попереджав, ви побили мене?» – «Так». – «А тепер що ви хочете? Ідіть звідси». Жінка каже: «Виявляється, він вас попереджав». Ось у мене зараз совість чиста, я весь Донбас попередив, що на них чекає. За те, що я говорю правду, мені добряче дістається. Як у них зараз модно говорити: «Ти у списку на ліквідацію». За те, що я говорю правду. Я в шахту «Кочегарка» опускався, вони там «залягли», говорив: «Хлопці, 4 мільйони, щоб ствол заармувати, а 8 мільйонів – ваша заборгованість. Ви ствол заармуєте, новий горизонт почне працювати, реалізація – і поступово це все погаситься». – «Ні, нам зараз 8 мільйонів, а там хай закривають цю шахту». Закрили. Через три місяці приїжджає до мене представник. Каже: «Ми створили комітет з відродження шахти «Кочегарка». Я так дивлюся на нього: «47 осіб у комітеті?» – «Так. А ти звідки знаєш?» – «Це ж ті 47, які там «лежали». На превеликий жаль, ми, слов’яни, не вчимося на чужих помилках, весь час вчимося на своїх і ще потім б’ємо того, хто попереджав, що це не можна робити. Ні, ми його поб’ємо. Спочатку поб’ємо за те, що він говорить правду, а потім, якщо залишиться живий, ми його будемо бити за те, що погано нас переконував.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG