Доступність посилання

ТОП новини

Лідер рейтингу «європейськості» Порошенко, антилідер – Симоненко


Київ – Серед кандидатів на посаду президента України найбільше відповідає критеріям європейського лідера Петро Порошенко. Такого висновку дійшли дослідники, які оцінювали кандидатів на прохання Інституту світової політики. Водночас фахівці наголошують – такий їхній висновок не означає, що в них немає претензій до Порошенка.

Із двох десятків зареєстрованих Центрвиборчкомом кандидатів Інститут світової політики обрав 8 найпопулярніших – тих, хто за результатами соцопитувань має шанс подолати так званий психологічний бар’єр у 4%. До цього списку увійшли Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко, Михайло Добкін, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко та Ольга Богомолець. Оцінювали їх за критеріями наявності європейського мислення та політичної культури, досвіду діяльності у сфері євроінтеграції та за рівнем використання кандидатом «чорного піару».
Перше місце посів Петро Олексійович Порошенко. Друге місце – Анатолій Степанович Гриценко. Третє місце – Ольга Богомолець, а Юлія Тимошенко опинилася на четвертому
Сергій Сидоренко

«Перше місце посів Петро Олексійович Порошенко. Друге місце – Анатолій Степанович Гриценко. Третє місце – Ольга Богомолець, а Юлія Тимошенко опинилася на четвертому», – розповів про результати проекту журналіст, експерт з питань євроінтеграції Сергій Сидоренко.

Водночас, ставлячи Порошенка на перше місце у рейтингу, експерти розкритикували політика за роботу на посаді керівника міністерства економічного розвитку в ті часи, коли уряд очолював Микола Азаров. На думку фахівців, тоді це відомство не завжди знаходило спільну мову із Світовою організацією торгівлі, що призводило й до непорозумінь із ЄС.

Експерти – заручники рекламної кампанії стосовно великої підтримки Порошенка?

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, до прикладу, поставив Тимошенко та Порошенку однакову кількість балів. На його думку, експерти здебільшого, користувались особистими симпатіями, що спричинило суб’єктивні результати на користь Порошенка.

Той розрив був продиктований емоційним рішенням і підґрунтям, ніж реальним бажанням подивитися на європейськість чи не європейськість тих чи інших кандидатів
Віталій Бала
«Усі чи багато з них стали скоріш за все заручниками рекламної кампанії стосовно великої підтримки Петра Порошенка. Подивимось, що буде 25 травня. І тому, той розрив був продиктований емоційним рішенням і підґрунтям, ніж реальним бажанням подивитися на європейськість чи не європейськість тих чи інших кандидатів», – вважає він.

Антилідером рейтингу «європейськості» став Петро Симоненко. Трохи відстав від нього Михайло Добкін. Водночас, у кандидата Сергія Тігіпка політичний напрям «трошки вищий від нейтрального у бік європейського, але він «на межі», і не є проєвропейським політиком, стверджують в Інституті світової політики.

Якщо людина претендує на те, щоб бути європейським політиком, додає Сергій Сидоренко, то вона повинна утримуватись від «чорного піару», чого, на його думку, не скажеш ні про Юлію Тимошенко, ні про Петра Порошенка. Водночас кандидатові варто знати кілька іноземних мов, щоб гідно спілкуватись з європейськими колегами. А такий плюс мають Порошенко, Гриценко та Богомолець, зазначає експерт.

Європейському президентові – європейське суспільство

Хто б не виграв вибори, важливо, щоб після них проєвропейські кандидати не почали з’ясовувати стосунки, як це було після 2004 року, наголошують експерти. А в європейського президента був також європейський уряд, команда і час для втілення реформ.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG