Доступність посилання

ТОП новини

Затримані у Краматорську – російські журналісти чи диверсанти


Проросійський бойовик з протитанковою ракетною установкою на бойовій позиції у Слов'янську, 16 травня 2014 року
Проросійський бойовик з протитанковою ракетною установкою на бойовій позиції у Слов'янську, 16 травня 2014 року
Посібники сепаратистів і терористів, які працюють під прикриттям журналістських посвідчень, чи все ж таки журналісти, які співпрацюють із проросійськими бойовиками задля виконання своїх редакційних завдань? 18 травня в Краматорську бійці Національної гвардії затримали двох співробітників прокремлівського телеканалу LifeNews. Українські силовики та представники влади заявляють, що ті співпрацювали з терористами й перевозили, зокрема, переносний зенітно-ракетний комплекс у своїй автівці. Тим часом міжнародні організації зі захисту прав журналістів та Росія вимагають негайно звільнити затриманих. Виходячи з яких принципів і норм можна вирішувати такі конфліктні ситуації?

Затриманих українськими силовиками 18 травня в Краматорську журналістів російського телеканалу LifeNews Олега Сидякіна й Марата Сайченка негайно звільнити вимагають Росія, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович та Комітет захисту журналістів зі США.

Однак українська влада та силовики запевняють, що в автівці, якою їхали журналісти, знайшли переносний зенітно-ракетний комплекс. Крім того, ці журналісти співпрацювали зі сепаратистами й раніше, про що свідчить вилучене в них відео їхніх зйомок.

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російське МЗС задіяло всі можливі механізми для звільнення Олега Сидякіна та Марата Сайченка: «Міністерство закордонних справ залучило механізми ОБСЄ, на двосторонньому рівні зроблено необхідні демарші, залучено громадські організації по лінії омбудсменів, тобто весь доступний інструментарій задіяно».

Дуня Міятович особисто звернулася до виконувача обов’язків міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова звільнити затриманих.

Дослідник програми Європи та Центральної Азії Комітету захисту журналістів Музаффар Сулейманов вимагає дати журналістам можливість вільно працювати.

«Українська влада має звільнити Олега Сидякіна та оператора Марата Сайченко негайно. Ми закликаємо всі сторони конфлікту в Україні поважати статус журналістів як цивільних осіб та дати змогу їм вільно працювати», – наголосив він.


Посвідчення журналістів не індульгенція від відповідальності за тероризм – Сюмар

Ситуацію, що склалася навколо журналістів LifeNews, прокоментувала в ефірі «5-го каналу» заступник секретаря РНБО України Вікторія Сюмар. За її словами, діяльність затриманих – це класичний приклад інформаційного супроводу терористів.
У них в багажнику, нібито випадково, опинився переносний зенітно-ракетний комплекс. Це є класична робота під прикриттям
Вікторія Сюмар

«Людей затримали, вони показали посвідчення журналістів, але у них в багажнику, нібито випадково, опинився переносний зенітно-ракетний комплекс, який досить серйозно обстрілює і українських військових, і, власне, все, що потрібно обстріляти. Чи його комусь допомагали перевезти, чи самі стріляли, але маємо зрозуміти, що в даному разі це є класична робота під прикриттям», – заявила Вікторія Сюмар.

Вона наполягає на потребі провести повноцінне розслідування, в рамках якого будуть надані докази незаконної діяльності затриманих із посвідченнями журналістів.

На вимоги Дуні Міятович негайно їх звільнити – Вікторія Сюмар відповіла: «Я не думаю, що в Європі хтось за те, що тільки тому, що в когось є посвідчення журналістів, потрібно забувати терористичну діяльність і вбивства», – додала заступник секретаря РНБО.

Росія відправляє в Україну диверсантів, видаючи їх за журналістів – МЗС

Директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс заявив, що Росія відправляє в Україну диверсантів, видаючи їх за журналістів, і вони беруть безпосередню участь у злочинних і терористичних діях на території української держави. За його словами, яскраве підтвердження такої практики – затримання журналістів LifeNews.

19 травня представники українських та російських профспілок журналістів провели зустріч із Дунею Міятович у Відні, на якій обговорювали, зокрема, й такі складні випадки, коли журналісти можуть співпрацювати із сепаратистами. Голова Незалежної медіа-профспілки України Юрій Луканов брав участь у цій зустрічі.

Ситуацію із затриманими в Краматорську Радіо Свобода він прокоментував так: «Заборони і ув’язнення будь-яких журналістів: і українських, і російських – це негативне явище. Звичайно, мова не йшла про те, коли якісь журналісти порушують закон, то це й інше питання. У такому разі вони повинні відповідати, як і будь-які інші громадяни, але якщо це ув’язнення тільки через те, що хтось комусь не подобається, то це хибна логіка».

Дискусію щодо долі затриманих у Краматорську співробітників LifeNews ускладнила далі заява речниці СБУ Марини Остапенко. Вона повідомила, що вони зізналися в тому, що в’їхали на територію України не як журналісти, приїхали без посвідчень, а на кордоні сказали, що мета візиту – відвідування концерту.

За словами Остапенко, справжньою метою представників російського телеканалу було «супроводжувати терористів і висвітлювати їхню незаконну діяльність».
(Відео, яке з’явилося в інтернеті, не зрозуміло, якого саме «журналіста» це стосується, який, фактично, керує бойовиками)
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG