Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти на Сході втрачають Донбас


Українські солдати по дорозі з міста Ізюм у Слов'янськ, 19 травня 2014 року
Українські солдати по дорозі з міста Ізюм у Слов'янськ, 19 травня 2014 року

Олена Зашко

Із 20 травня щоденно з 12-ї до 15-ї підприємства Донбасу зупинятимуть свою роботу на знак солідарності із акцією, до якої закликав Донбас Рінат Ахметов. Звернення олігарха до жителів Донецької області прозвучало напередодні в ефірі одного з українських каналів. Зокрема, він закликав підтримати мир та долучитися до акції протесту проти кровопролиття.

Страйк проти сепаратизму у вівторок розпочався опівдні. На багатьох підприємствах Донецька пролунала сирена, а працівники вийшли на вулицю. Такі дії пояснюються тим, що у своєму відеозверненні Рінат Ахметов закликав усі трудові колективи Донбасу вийти на попереджувальний протест за своїм місцем роботи.

«Цей мітинг розпочнеться опівдні з гудка, який пролунає на всіх підприємствах Донбасу. На підтримку миру! Проти кровопролиття! І доки не настане мир, кожного дня о 12-й годині по всьому Донбасу лунатиме такий гудок. Я так само закликаю всіх автомобілістів, всіх патріотів нашого краю приєднатися до цієї акції», – заявив олігарх напередодні.

Донеччани долучилися до заклику Ахметова. Зокрема, ініціативу підтримав Донецький металургійний завод, Шахта імені Засядька, Донецький міський водоканал та інші підприємства. У центрі міста автомобілісти також взяли участь в акції. Натомість сепаратисти влаштували полювання на тих водіїв, які сигналили за мир. У масках та з битами представники так званої «Донецької республіки» переслідували автомобілі, деякі із них навіть розбили.

Лідер незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко зазначив, що його організація підтримує ініціативу Ахметова.

Нам потрібна робота, зарплата, спокій. Нам потрібна єдина та неподільна Україна
Микола Волинко


«Те, що він закликав до проведення такої акції – це йому великий плюс. Те, що акція пройшла у Донецьку (зокрема збори були і на шахтах) – це добре. Сподіваємося, що можливо скоро відновимо Донецьк, розпочнемо просту мирну роботу. Нам що треба? Нам потрібна робота, зарплата, спокій. Нам потрібна єдина та неподільна Україна. Наша профспілка підтримує цю ініціативу», – наголосив Волинко.

Окрім того, у вівторок о 12-й годині на стадіоні «Донбас-арена» відбулася акція «За мирний Донбас, за Донбас без терору, зброї та кровопролиття!». Один із учасників акції Сергій зазначив, що підтримує Україну і виступає проти так званої Донецької народної республіки. У коментарі Радіо Свобода він сказав: «А що таке «Донецька республіка»? Купка бандитів. Не можуть сто людей командувати п’ятьма мільйонами. Мені друг зателефонував, сказав просто прийти на стадіон».

Гудок миру у Донецьку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00


Натомість того ж дня у ЗМІ з’явилася інформація про те, що сепаратисти не підтримали акцію, до якої закликає Ахметов. Співголова угруповання «Донецька народна республіка» Мирослав Руденко заявив, що своїм закликом страйкувати проти сепаратистів олігарх ігнорує інтереси жителів Донбасу, які на референдумі обрали «Донецьку республіку».

«Ми втомилися від людей зі зброєю»

Від нині на маріупольських металургійних комбінатах імені Ілліча та «Азовсталь» щодня з 12-ї до 15-ї буде зупинятися виробництво. Цим самим підприємства протестують проти сепаратизму та заворушень. Напередодні про це заявили генеральні директори підприємств Юрій Зінченко та Енвер Цкітішвілі. На офіційному сайті Маріупольського металургійного заводу розміщена інформація із їхніми коментарями.

Закликаємо, щоб всі сіли за стіл переговорів, а озброєні люди склали зброю і пішли з наших міст
Юрій Зінченко


Зокрема, генеральний директор МК імені Ілліча Юрій Зінченко написав: «Ми втомилися від людей, які ходять нашими містами зі зброєю, які забирають машини, лякають наших дітей. Закликаємо, щоб всі сіли за стіл переговорів, а озброєні люди склали зброю і пішли з наших міст».

Заява генерального директора МК «Азовсталь» Енвера Цкітішвілі виглядає так: «Ми розуміємо, що настав момент, коли кожен голос має бути почутий. Якщо ми підемо в ту частину правового свавілля, який існує сьогодні, то у нас немає майбутнього». Окрім того він зазначив, що компанії є першими, хто вивів людей і забезпечив порядок у місті. І свою діяльність вони послаблювати не збираються.

Акцію протесту, під час якої підприємства Донбасу будуть зупиняти свою роботу, планують проводити щодня.

Жінки в Краматорську проганяють сепаратистів

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG