Доступність посилання

ТОП новини

США додали ще 12 росіян до «списку Магнітського» (перелік)


Міністерство фінансів США оголосило про розширення «списку Магнітського». У новому додатку, принаймні, в тій його версії, яка була виголошена публічно 20 травня, фігурують 12 осіб. Десять з них вважаються причетними до справи Сергія Магнітського.

Список включає в себе чотирьох службовців пенітенціарної системи – колишнього заступника СІЗО «Бутирка» Дмитра Кратова, лікаря цього СІЗО Ларису Литвинову, хірурга СІЗО «Матроська тиша» Олександра Гаусса і начальника цього СІЗО Фікрета Тагієва.

Кратова обвинуватили у недбалості у зв’язку зі смертю Магнітського, але російський суд виправдав його у грудні минулого року.

До списку також внесли суддю Ігоря Алісова та слідчого Андрія Кречетова, які були причетні до кримінальної справи Магнітського.

У списку також фігурують імена тих, кого у Вашингтоні вважають спільниками у шахрайстві, яке Магнітський викрив, – колишній власник «Універсального банку заощаджень» Дмитро Клюєв, колишній глава компанії «Махаон» В’ячеслав Хлєбніков, співробітник фірми «Парфенон» Віктор Маркелов і чоловік колишньої керівниці московської податкової інспекції номер 28 Владлен Степанов.

Ще два російських громадянина у списку – це охоронець покійного чеченського лідера Аслана Масхадова Умар Суґаіпов і уродженець Чечні Муса Вахаєв, який у Росії постав перед судом, але був виправданий за звинуваченням у причетності до вбивства в Москві американського журналіста Пола Хлєбнікова.

Відповідно до схваленого в США в 2012 році «Акту про верховенство закону і підзвітності імені Сергія Магнітського», проти всіх цих осіб будуть застосовані фінансові санкції: їхні активи в американських фінансових інститутах будуть заморожені. Їм також заборонено в’їзд до Сполучених Штатів.

Загалом на сьогоднішній день 30 росіян входять до «списку Магнітського», в тому числі особи, чиї імена не були публічно розкриті.

Але розширений список не включає в себе високопоставлених російських співробітників правоохоронних органів, кого американські чиновники намагалися додати. Прихильники «закону Магнітського» закликали до включення до списку російського глави слідчого комітету Олександра Бастрикіна.

Однак, невідомо чи був Бастрикін включений до окремого списку, який класифікується у зв’язку з проблемами національної безпеки.

«Він повинен бути в цьому списку. тому що він очолює весь репресивний апарат, який Володимир Путін використовує для придушення опозиції, і який залучений у корупцію, – каже правозахисниця і співробітниця онлайн-журналу Interpreter Катрін Фітцпатрік. – З ім’ям Бастрикіна пов’язані кричущі справи останніх років: від «Болотної справи» до справи журналіста «Нової газети», якого Бастрикін особисто відвіз у ліс, де погрожував йому фізичною розправою, у стилі 30-х років минулого століття. Людина, що займається таким речами, повинна бути в списку».

Роботодавець Магнітського, народжений у США британський інвестор Білл Браудер, розповів Радіо Свобода, що він, загалом, задоволений розширеним списком.
В майбутньому для російських порушників прав людини буде ще багато «списків Магнітського»
Білл Браудер

«Найголовніше в тому, що «список Магнітського» в даний час є свого роду триваючим процесом, а не разовою акцією. Це означає, що в майбутньому для російських порушників прав людини буде ще багато «списків Магнітського», – сказав Браудер.

Адміністрація президента Барака Обами з самого початку вельми прохолодно ставилася до самої ідеї ухвалення «Акту Магнітського», вважаючи, що це може негативно позначитися на американо-російських відносинах. Але після того, як стало очевидно, що цей закон користується підтримкою більшості законодавців, адміністрація зняла свої заперечення.

Закон зобов’язує адміністрацію оновлювати список щорічно або повідомляти Конгрес про те, що необхідності в оновленнях немає.

Оновлений «список Магнітського» підтримав Кріс Мерфі, сенатор Сполучених Штатів від штату Коннектикут.

«Не було кращого моменту, ніж зараз, щоб дати зрозуміти, що ми серйозно ставимося до наступного раунду доповнення імен до «списку Магнітського». Це також дасть Європі знати, що США не стоять збоку, коли в нашому сагайдаку є стріли, щодо нових санкцій проти Росії», – сказав Мерфі.

До «списку Магнітського» входять російські громадяни, яких американська сторона звинувачує в порушеннях прав людини і вважає причетними до переслідувань і загибелі російського юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, який звинуватив російських чиновників у шахрайстві і крадіжці близько 230 мільйонів доларів із російської скарбниці.

Магнітського узяли під варту в Росії, де він помер у московській в’язниці «Матроська тиша» у 2009 році. Його родина і друзі розповідають, що його катували і відмовляли йому в медичній допомозі, яка могла б врятувати його життя.

(За матеріалами Володимира Дубинського, Reuters та AP)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG