Доступність посилання

ТОП новини

Батальйон «Донбас», попри втрати, оборонятиме вибори на Донеччині


Бійці батальйону територіальної оборони «Донбас», Донецька область, 22 травня 2014 року
Бійці батальйону територіальної оборони «Донбас», Донецька область, 22 травня 2014 року
Донецьк – Попри втрати після бою у Донецької області, батальйон територіальної оборони «Донбас» продовжує свою діяльність із оборони області. Тим часом бойовики сепаратистів намагаються викрасти поранених бійців батальйону. І поки мешканці Донецька самі патрулюють вулиці, влада робить усе можливе, щоб забезпечити мирне проведення президентських виборів 25 травня.

За офіційними даними департаменту охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації, у п’ятницю в сутичці під селом Карлівка на Донеччині загинула одна людина, ще дев’ятеро отримали вогнепальні поранення.

Частина потерпілих перебуває у лікарнях Донецька, а, за даними ВО «Свобода», сепаратисти вчинили спробу викрасти поранених із одного з медзакладів міста.

Прихід десяти озброєних людей підтвердила і обласна адміністрація, проте зауважує, що фізичної шкоди бійцям не завдали. «Сьогодні в лікарню приходили близько 10 людей, – мовиться в офіційному повідомленні прес-служби Донецької ОДА. – Вони пройшли до постраждалих бійців батальйону «Донбас», які перебувають на лікуванні, поспілкувалися з ними і пішли. Фізичного впливу на пацієнтів вони не чинили. На даний момент люди покинули територію лікарні».

Як розповів кореспондент Радіо Свобода, під лікарнею чатує міліцейська машина. З вікон визирали люди у камуфляжі, при цьому очевидці бачили автоматників, які переховувалися у кущах біля відділення.

Вдень була поширена інформація про бійців «Донбасу», які потрапили у полон до сепаратистів. Командир добровольчого батальйону «Донбас» Семен Семенченко через соціальні мережі звернувся до бойовиків російського батальйону «Схід» із закликом до обміну полоненими.

При цьому офіційного підтвердження інформації про полонених немає. Начальник штабу батальйону Сергій Єрьомин не зміг підтвердити Радіо Свобода інформацію про полонених та потенційний обмін їх на сепаратистів, але запевнив – батальйон не припинить свою діяльність.
У тих районах, в яких ми закріпились, ми охоронятимемо виборчі дільниці
Сергій Єрьомін
«Я не знаю, чи є в них заручники, чи немає. На Інститутській у людей стріляли, але вони йшли і йшли, там трохи інша ситуація була, а це обдумано. З цією ситуацією в нашій країні ми, звісно, допомагатимемо, чим зможемо. Однозначно, у тих районах, в яких ми закріпились, ми охоронятимемо виборчі дільниці», – запевнив Сергій Єрьомін.

При цьому на Донеччині, за словами експертів із Комітету виборців України, відкриється заледве третина виборчих дільниць, виходячи з підготовки виборів за станом на п’ятницю.
Бійці батальйону територіальної оборони «Донбас», Донецька область, 22 травня 2014 року
Бійці батальйону територіальної оборони «Донбас», Донецька область, 22 травня 2014 року


Вибори в аеропорту

У п’ятницю надійшло повідомлення, що ЦВК вирішила перенести всі окружні виборчі комісії Донецька до місцевого аеропорту.

Це рішення було ухвалене з подання Донецької обласної державної адміністрації (факт такого звернення Радіо Свобода підтвердили в установі). Як наголошують, аеропорт – стратегічний об’єкт, який, властиво, перебуває під пильнішою охороною.

Як розповів голова місцевого Комітету виборців України Сергій Ткаченко, це вдалий крок у стратегічному плані.

«Це один із планів, які були розроблені, який може частково гарантувати безпеку окружних комісій, але друге питання – як гарантувати безпеку дільничних комісій. В цьому є сенс, це вирішує певне тактичне завдання безпеки комісій, жодних інших проблем це не вирішить», – сказав Сергій Ткаченко.

При цьому прес-служба аеропорту спростовує інформацію про розташування комісій у своїх приміщеннях. Дмитро Косінов, прес-секретар міжнародного аеропорту Донецька імені Сергія Прокоф’єва, повідомив: «Розмовляв з керівництвом – інформація про розміщення 5 окружних виборчих комісій в аеропорту не відповідає дійсності».

Так чи інакше, члени окружних комісій Донецька (на кожну з яких були вчинені напади) наголошують: зміна локації не убезпечить перевезення протоколів чи урн з бюлетенями, тож виборчий процес у місті і досі під суттєвою загрозою.

Загалом ситуація по області дедалі напружується перед виборами. Сепаратисти, за інформацією Міноборони, у п’ятницю захопили машини «Червоного хреста». За словами жителів Донецька та області, триває мародерство і пограбування, що їх здійснюють озброєні люди.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG