Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: Іран виконує ядерну домовленість


Міжнародне агентство з атомної енергії заявило сьогодні, що Іран виконує укладену минулого року з шістьма державами світу ядерну домовленість.

Зокрема, мовиться в новому звіті агентства, Іран скоротив свої запаси збагаченого урану на 80 відсотків порівняно з січнем.

Крім того, зазначили в МАГАТЕ, Іран уперше пішов на співпрацю в розслідуванні про його підозрювану колишню програму досліджень можливості створити ядерний боєзаряд. Іран подав агентству інформацію, що детонатор, який випробовували, був призначений для цивільних потреб.

Але, кажуть у МАГАТЕ, занепокоєння щодо ймовірних військових вимірів іранської ядерної програми залишаються.

Серед іншого, агентство зауважило нове будівництво, що відбувається на ядерному об’єкті в Парчині, і повторило запит про його відвідання, мовиться у звіті.

Нині чинна тимчасова домовленість Ірану зі світовою спільнотою щодо його ядерної програми була укладена в листопаді минулого року. За нею Іран зупинив деякі аспекти своєї ядерної програми, а у відповідь проти нього скасували частину санкцій, запроваджених раніше через неї. Нині тривають переговори, що мають на меті узгодити остаточну всеохопну домовленість щодо іранської ядерної програми.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.
XS
SM
MD
LG