Доступність посилання

ТОП новини

Вибори. Порошенко стає президентом – екзит-поли (живий блог)

Порошенко лідирує на виборах із показником 55,9 відсотка – Національний екзит-пол. Тимошенко визнала вибори чесними

Починаємо живий блог у день позачергових виборів президента України 25 травня 2014 року.

Одночасно відбуваються й місцеві вибори в низці місць.

На виборах відбуваються також два екзит-поли – подробиці:

«Національний екзит-пол» проводить консорціум компаній у складі Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) та Центру Разумкова. Соціологи опитають приблизно 17 тисяч респондентів на 400 виборчих дільницях по всій Україні, за винятком Криму.

Одразу після завершення голосування вони опублікують попередні результати екзит-полу. О 23:00 опублікують оновлені дані, зібрані з урахуванням дільниць, де робота тривала до останньої хвилини голосування.

Ще один, Всеукраїнський телевізійний екзит-пол, проводитиме компанія «TNS в Україні» на замовлення чотирьох телеканалів – ICTV, «1+1», ТРК «Україна» та «Інтер».

Усього планується опитати 20 тисяч респондентів на 610 виборчих дільницях. У вибірку не потрапить Крим, а також деякі міста на сході України.
Голова МВС Арсен Аваков спростував запущені вчора з посиланням на нього самого чутки, ніби після зламу комп’ютерної мережі Центрвиборчкому так і не вдалося відновити систему електронного підрахунку голосів, і їх «доведеться рахувати вручну». Повідомлення про це з’явилося вчора на мало відомому особистому сайті Авакова, яким він користувався ще в часи керівництва Дніпропетровською організацією «Батьківщини».


Повну працездатність системи «Вибори», незважаючи на нещодавні хакерські напади на неї, підтвердив і голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський.
У Луганській і Донецькій областях, частини яких контролюють проросійські збройні сепаратистські угруповання, можливості проводити вибори обмежені. Як повідомив голова ЦВК Михайло Охендовський, в Луганській області почали працювати тільки два виборчі округи з 12, в Донецькій – сім із 22.
У Луганську кореспондент Радіо Свобода застав на кількох дільницях людей, які хотіли, та не змогли проголосувати.
У Луганську поодинокі виборці прийшли на закриті дільниці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
Не відбуваються вибори і в самому Донецьку, інформує кореспондент Радіо Свобода.
У Донецьку виборчі дільниці не відкрилися
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Як пише донецьке міське інтернет-видання «62.ua», в місті відкрилася одна-єдина дільниця, та й ту через хвилин десять закрили озброєні бойовики.
Іще Донецьк:

Відео: Громадське Телебачення Донеччини
Не працює й виборча дільниця, на якій зазвичай голосує Рінат Ахметов, пише інтернет-видання «Новости Донбасса».

А ось іще одна донецька дільниця – фото донецького видання «ОстроВ».
Крістофер Міллер, редактор Kyiv Post і дописувач до кількох західних видань про події в Україні, показує, як сепаратисти в Донецьку перетворили виборчі урни з розграбованих ними дільниць на урни для сміття (фото біля захопленої ними Донецької ОДА).
У Горлівці на Донеччині теж не вдалося знайти жодної відкритої дільниці, пише кореспондент російської служби британської телерадікомпанії BBC Ольга Івшина.
Натомість вибори відбуваються в Червоноармійську на Донеччині, інформує журналіст російської «Нової газети» Євген Фельдман. Окружний виборчком – під охороною спецбатальйону МВС «Дніпро», на будинках – прапори України.
Також працює більшість дільниць у неспокійному Маріуполі – «Новости Донбасса».
У Миколаєві, як пише місцеве інтернет-видання «НикВести», всі виборчі дільниці вранці відкрилися вчасно, але по тому кілька дільниць на деякий час зупиняли роботу через анонімні повідомлення про можливі вибухи.
Попри це, Міністерство внутрішніх справ рапортує, що «виборчі дільниці в Україні відкрилися без порушень».
Іще новини з Донбасу:

На Донеччині через півтори години після початку голосування на дострокових президентських виборах відкрилися 426 дільниць із 2430. Про це йдеться в повідомленні прес-служби облдержадміністрації. Усі дільниці відкрилися в Олександрівському районі й місті Димитрові. 202 дільниці з 216 відкрилися в Маріуполі. З 26 дільниць Добропільського району роботу розпочали 25, у Красноармійську з 39 – 33. Також 33 дільниці (з 40) працюють в Амвросіївському районі, 26 (з 32) – у Тельманівському, 11 (з 21) – в Первомайському.

Як повідомив голова Луганської обласної організації Комітету виборців України Олексій Свєтіков, на Луганщині працюють лише дві окружні виборчі комісії з 12. Виборці можуть проголосувати в територіальних виборчих округах № 114 та 115. Вони охоплюють 11 здебільшого північних, аграрних районів, більшість із яких контролюють українські силовики. За словами Свєтікова, на інші території області бюлетені не завозили.

У найбільших містах північної частини Луганської області дострокові вибори президента України відбуваються без проблем. Про це повідомляє informator.lg.ua. За даними видання, у Старобільську (місто з населенням понад 18 тисяч осіб) працює група спостерігачів ОБСЄ, спостерігачі від штабів кандидатів у президенти. Старобільськ, розташований менш як за 100 кілометрів від Луганська, перебуває під контролем урядових сил. У Сватовому (тут також живе понад 18 тисяч жителів) відкрилися всі 10 виборчих дільниць, до 11:00 проголосували 10% виборців. Голосування відбувається і в інших аграрних районах Луганщини. Натомість у розташованих на півдні області містах виборчий процес зірваний. Голосування не відбувається в обласному центрі Луганську, а також Стаханові, Кіровську, Первомайську, Лисичанську, Перевальську та інших містах.

На Донеччині можна проголосувати на майже п’яти сотнях дільниць. За словами спостерігачів, кількість відкритих дільниць постійно змінюється – деякі закривають через терор бойовиків самопроголошеної «народної республіки», інші відкриваються для голосування, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. За офіційними даними, на 9:30 у Донецькій області можна було проголосувати на 426 дільницях з 2430. У Донецьку відкритих дільниць немає. Представники збройного угруповання «Донецька народна республіка» блокують роботу дільничних комісій, повідомили Радіо Свобода спостерігачі спільної моніторингової кампанії обласної організації Комітету виборців України та Громадянської мережі «Опора» в Донецьку. У Докучаєвську (61-й виборчий округ) група озброєних людей захопила дільничні виборчі комісії № 140803 та № 140800. Голосування на цих дільницях не відбудеться. Ці дві дільниці були повністю підготовленими, щоб у день виборів провести голосування.
Російське Lifenews «у своєму репертуарі»: про Україну – ані слова без негативу.
У соцмережах коментують «небувале явище»: прем’єр-міністр Арсеній Яценюк із дружиною відстояв із усіма чергу на дільниці, щоб проголосувати.


Потім серед черги побачили й голову Верховної Ради, в. о. президента Олександра Турчинова.
У центрі Донецька збройні сепаратисти провели мітинг – фото «Новости Донбасса»
А тим часом на Донбасі:

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG