Доступність посилання

ТОП новини

Чи замінить згодом Кличко Порошенка на Банковій?


Київ – В Україні може утворитися правлячий тандем Петро Порошенко – Віталій Кличко. Такого розвитку подій не виключають експерти, підбиваючи підсумки виборів президента і міського голови Києва. Оскільки амбіції колишнього боксера не обмежуються кріслом мера, то саме він може через певний час змінити на Банковій свого політичного партнера. Хоча для цього Кличку слід спочатку довести на ділі його гасло «Зміни починаються з Києва». Якщо воно залишиться тільки обіцянкою, Кличко повторить шлях Юлії Тимошенко, зазнавши фіаско вже за півтора року.

Як і Петро Порошенко на президентських виборах, Віталій Кличко на виборах мера Києва здобуває переконливу перемогу із перевагою у понад 50 відсотків голосів. Про це свідчать дані опрацьованих бюлетенів на приблизно половині із 1083 дільниць. Найближчий конкурент Кличка – Леся Оробець – відстала на понад сорок відсотків. Хоч і не дотягнула до рівня підтримки свого лідера, але все-таки перемогла за партійними списками партія УДАР, отримавши близько сорока відсотків голосів киян.

Як зазначають експерти, щоб не розтринькати таку підтримку, Кличкові доведеться швидко приступати до роботи. До того ж, якщо у Порошенка, відповідно до рішення Конституційного суду, термін президентських повноважень становитиме 5 років, у мера Києва Кличка він складе менше ніж півтора року.

Річ у тім, що при дострокових виборах депутата місцевої ради або мера новопризначені на ці посади особи працюють лише до наступних чергових місцевих виборів. У даному разі – восени наступного року Кличку доведеться переобиратися.

Без часу на розкачку

Те, що часу на розкачку в нового очільника Києва не буде, підкреслював Радіо Свобода поки чинний глава Київської міської адміністрації Володимир Бондаренко.

Це буде короткий період влади, лише рік і 4 місяці. Тому тренуватися тут немає чого, треба, щоб досвідчені люди очолили Київську міську раду
Володимир Бондаренко
«Це буде короткий період влади, лише рік і 4 місяці. Тому тренуватися тут немає чого, треба, щоб досвідчені люди очолили Київську міську раду, Київську міську адміністрацію, яка повинна звузити свої функції до мінімуму. Адміністрація повинна займатися лише контролем за діяльністю Ради, конституційні положення повинні дотримуватися, в разі недотримання – подається до суду, аудитом займатись. І не лізти у господарські питання, – зазначив Володимир Бондаренко.

Володимир Бондаренко теж брав участь у виборах мера, але значно поступився Кличкові. І, як прогнозують політичні експерти, новий президент України Петро Порошенко віддасть крісло керівника КМДА саме новому меру – Віталію Кличку.

«Ми змінили обличчя, але система ще залишилася»

Незадовго до виборів Кличко запевняв в ефірі Радіо Свобода у своїй готовності втілювати на ділі гасла Майдану. За словами майбутнього керівника столиці, після втечі з України Віктора Януковича правила гри, які процвітали при колишньому президентові, міняти не почали.

Нам потрібно змінювати систему. Ми змінили обличчя, але система, яка була, ще залишилася
Віталій Кличко
«Нам потрібно змінювати систему. Ми змінили обличчя, але система, яка була, ще залишилася. І залишилося багато людей, які на сьогоднішній день не виконують своїх обов’язків, які повинні виконувати. Нам потрібний час. Нам потрібно зараз побудувати вертикаль влади. Нам потрібно вибудувати систему відповідальності тих людей, які відповідають за свої дії», – заявив Віталій Кличко.

Наймолодший в історії президент і наймолодший в історії мер Києва

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко, тепер Україна матиме наймолодшого в історії президента, а Київ – наймолодшого в історії мера. І цей мер у принципі зможе через певний час змінити на Банковій свого політичного партнера – Порошенка. Але щоб стати наступником, Кличкові залишилася «дрібничка» – не відступити від ідеалів революції, які він сам же і виголошував зі сцени Майдану.

Якщо він ефективно виявить себе на посаді мера Києва, якщо він продемонструє (як раніше обіцяв), що зміни починаються з Києва, думаю, що в нього можуть бути непогані шанси
Володимир Фесенко
«У Кличка далі можуть бути президентські амбіції. Можуть бути, безумовно! Але чи вдасться їх втілити – це як життя складеться. Якщо він ефективно виявить себе на посаді мера Києва, якщо він продемонструє (як раніше обіцяв), що зміни починаються з Києва, думаю, що в нього можуть бути непогані шанси. Адже Кличко – представник нового політичного покоління», – зазначив Володимир Фесенко.

Водночас фахівець наголосив на тому, що політичне життя в Україні настільки мінливе, що більш-менш імовірні прогнози можливі лише на півроку. А хто виявиться суперником Порошенка на наступних президентських виборах, передбачати марно.

Тим часом Віталію Кличку наразі не до президентства – йому немає де працювати на посаді міського голови. Адже ремонт будівлі КМДА так і не завершено, приміщення міськради досі зайняте самооборонівцями Майдану. Кличко напередодні оглянув це приміщення і, зокрема, відвідав сесійну залу Київської міської ради. На сьогодні система голосування виведена з ладу, меблі й техніка потрощені.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG