Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: «Я зустрічався з Ахметовим, Фірташем, Пінчуком, Коломойським»


Кличко: Круглий стіл не повинен проходити під дулами автоматів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:32 0:00

Кличко: Круглий стіл не повинен проходити під дулами автоматів

Гості «Вашої Свободи»: Віталій Кличко, керівник фракції УДАР у Верховній Раді.

Інна Кузнецова: Сьогодні українці відзначають День Перемоги. І вперше його відзначають в умовах так званої неоголошеної війни. 69 років тому відбулося звільнення України від «коричневої чуми», як її назвали, а зараз російський режим веде проти України неоголошену війну насправді.

Пане Кличко, Ви почали сьогоднішній день у військовій частині у Василькові разом з військовими льотчиками. Там молоді хлорці робили свій перший політ, а поруч з ними були ветерани.
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– По-перше, день сьогодні почався з зустрічі, з зустрічі з військовими льотчиками. І на сьогоднішній день ми, як ніколи, відчуваємо, що від цієї професії, професії захисника Вітчизни, залежить дуже багато, залежать мир та спокій в державі, і наскільки важливо бути військовим, наскільки важливо захищати День Перемоги, сьогоднішній день.

І ми розуміємо, що мир, який ми повинні зберегти, не всіх влаштовує. І є сили, я сподіваюся, що на сьогоднішній день не буде, але бажання є у тих, хто хоче день закінчення війни зробити днем, з якого почнеться щось.

Ми чули багато інформації, що готуються провокації, готуються люди для того, щоб зруйнувати спокій в державі, для того, щоб зробити реванш, для того, щоб повернутися, для того, щоб далі грабувати країну. Багато думок є, але…

– Але що треба зробити, щоб перемогти?

– Кожен українець хоче жити у мирі, хоче жити в нормальній країні, хоче мати перспективу, хоче працювати і мати нормальні умови життя. Це найголовніше на сьогодні завдання для кожного з нас. Але ми розуміємо, що, не стабілізувавши ситуацію в Україні, нам буде тяжко це зробити. І на сьогоднішній день найважливіше завдання (схід чи захід) – стабілізувати ситуацію, провести президентські вибори і починати реформи, на які ми вже чекаємо дуже довгий час.

– До президентських виборів залишається трохи більше двох тижнів. Ці два тижні можуть стати вирішальними, чи відбудуться ці вибори, чи буде в країні ситуація стабільною. Бо ті люди, які не хочуть, щоб в Україні було все стабільно і відбулися президентські вибори, будуть розхитувати ситуацію.

Прем’єр-міністр вчора запропонував проводити круглий стіл національної єдності. Сьогодні після молебну у Володимирському соборі він сказав про те, що вже перший такий круглий стіл відбудеться 14 числа.

З ким проводити такі круглі столи? Наскільки це правильний вихід? Я знаю, що Ви брали участь у подібних столах. Щоправда, за минулої влади.

– Нам потрібно, потрібно говорити, потрібно знаходити компроміси, потрібно чути один одного. Це дуже важливо. І я впевнений у тому, що сила слова набагато сильніша, ніж сила зброї. І потрібно говорити.

Але я впевнений у тому, що ні в якому разі цей круглий стіл не повинен бути під дулом автомата і говорити з людьми, які озброєні, які налаштовані на екстремальне вирішення проблематики

– З ким тоді говорити?

– Ми повинні говорити зі всіма. Я спілкуюся з людьми. Мені телефонують з Донецька, з Луганська. Люди кажуть, що це групка людей, які агресивно налаштовані, радикально налаштовані. Вони лякаються, вони кажуть: захистіть, будь ласка, нас. Ми повинні говорити з людьми, ми повинні їм доносити інформацію, правдиву інформацію. Я спілкувався, постійно спілкуюся через телефон, особисто. Ми будемо захищати від «Правого сектору», радикалів! Я кажу: де він, «Правий сектор»? Вони йдуть до нас, щоб нас захоплювати! Ніхто вас не йде захоплювати. Я живу в Києві – тут нікого не бачу. У вас всюди екстремісти і так далі. Вибачте, будь ласка, я не є екстремістом. Я звертаюся до тих людей. Вони кажуть: ми захищаємо нашу національність, ми – росіяни, ми живемо в Україні.

– Все те, про що Ви зараз говорите, наслідки чого? Неправильної інформаційної політики України чи російської пропаганди?

– Ви дали відповідь. Це неправильна інформаційна політика і російська пропаганда. І потрібно говорити.

Я кажу: хлопці, я стояв на Майдані, моя мати з Новосибірська, вона – росіянка, мій тато зі Сміли, він – українець, моя перша мова російська, я розмовляю в родині російською. І що? Я кажу: я хочу жити. І таке ж саме бажання в усіх українців, щоб була справедливість, щоб були закони. І нам потрібно збудувати це на сьогоднішній день.

А ці казки про якийсь «Правий сектор», про екстремістів і так далі – це казки спеціально, це пропаганда, яка все робить для того, щоб дестабілізувати ситуацію, щоб навести жах, що хтось когось повинен захоплювати.

– Що зараз тут робити? Як боротися з цією пропагандою? І чи взагалі контролює влада з Києва ситуацію на сході?
Влада не контролює ситуацію на сході

– Відверто будемо говорити: влада не контролює ситуацію на сході. І у нас не було часу побудувати вертикаль влади. Російська Федерація використала цей момент, коли влада дуже слабка, коли ми диктатора скинули, але ще не побудували нормальну вертикаль влади. Використовуючи той саботаж зі сторони міліції, яка була призначена, яка завжди виконувала не обов’язок захищати людей, а збирала побори чи «кришувала» якісь схеми. У нас не було часу, щоб це вибудувати. Нам потрібний час.

Але цього часу зараз немає, тому влада дуже слабка. Слабка на сході, де великий вплив Російської Федерації. Особливо «промивання» мізків йде, пропаганда. Я хочу сказати, що інформаційна зброя набагато важливіша, ніж зброя. Звичайно, «промивають» мізки людям, і люди не розуміють. І не дарма, тому що в першу чергу вони захоплюють телерадіостанції, відключають українське телебачення, включають російське. Це завдання для того, щоб далі продовжувати цей вплив.

– Серед тих питань, про які йдеться стосовно децентралізації влади, реформи місцевого самоврядування, то це все те, про що говориться в плані на круглий стіл. Чи ми, говорячи про те, що нам потрібно позбавитися централізації влади, не підемо на поводу у сепаратистів?
Ми не повинні говорити про децентралізацію влади під дулами автоматів

– Ці питання витягнуті, щоб зробити інформаційний привід. Відверто будемо казати, вони спочатку взяли питання національності. Не працює. Тобто росіян там починають тиснути. Потім вони взяли питання мови. Ну, також не працює. Не має значення, якою мовою ти спілкуєшся. Тебе розуміють, якщо ти спілкуєшся російською. Ніколи ніяких проблем не буде ні у Львові, ні в Тернополі, ні в Чопі, де-завгодно ти можеш говорити. Якщо ти говориш українською – тебе розуміють всі і в Луганську, і в Львові, і в Маріуполі, і в Одесі, всюди. Мовне питання не працює.

Зараз вони почали витягувати питання децентралізації. Так, важливо дати більше повноважень регіонам. Так, це важливо зробити. Ці теми дуже важливі. Але ми не повинні говорити про децентралізацію влади під дулами автоматів. Це як основна вимога. Ми можемо говорити про мовне питання тих чи інших регіонів. Ми можемо говорити про децентралізацію бюджету, децентралізацію впливу. Але розмовляти і шукати точки, де ми зможемо говорити. Я впевнений у тому, що це завдання, таких столів буде не один. Ми повинні говорити. Ми повинні розуміти, тому що протистояння між людьми немає. Це все штучно зроблено.

– Хто інспірує ситуацію, окрім російської пропаганди, з середини? Те, що відбувається зараз, то це залишки колишньої влади, конкуренти між собою на президентських виборах?
Люди, які є в політиці, зацікавлені у дестабілізації ситуації

– Це залишки минулої влади, це люди, які зацікавлені повернутися, які мріють про реванш, це люди, які отримують завдання. І мені дуже дивно, наприклад, коли комуністи в парламенті – ми домовляємося, деякі представники Партії регіонів – ми домовляємося. Давайте знизимо риторику, агресивну риторику один до одного. Нам потрібно зараз виграти час, заспокоїти суспільство, а ми починаємо, коли люди дивляться на політиків, які починають звинувачувати один одного, починають лунати такі екстремістські вигуки у залі Верховної Ради, то що ми можемо очікувати на місцях, в регіонах від людей? Тому є люди, які є в політиці, які зацікавлені у дестабілізації ситуації.

– Ми можемо говорити конкретно про когось?

– Мені дуже дивно. І я не хочу звинувачувати когось конкретно. Але, наприклад, представники КПУ мене дуже здивували. Постійно, коли риторика йде популістська, і риторика йде не для стабілізації.

– Тобто, як на Ваш погляд, це здебільшого представники КПУ? Представники регіоналів, інших політичних сил – ні?
Партія регіонів розвалилася на чотири осередки у Верховній Раді. Частина налаштована агресивно. Налаштовані на якийсь там реванш

– Частина представників екстремально налаштованих з представників регіоналів також є. Зараз насправді Партія регіонів розвалилася на чотири осередки у Верховній Раді. І залишилася частина, яка більш налаштована агресивно. Там є помірковані. Але є люди, від яких, на жаль, ми можемо чути знову агресивність, і вони налаштовані на якийсь там реванш, чи які в них є думки з цього приводу.

– Я знаю, що Ви були в Одесі після тих трагічних подій. Казали, що штаб партії «Батьківщина» був зацікавлений у тому, щоб там відбувалися деякі безчинства. Наскільки це може правдою?

– Я таких заяв не робив. Але я впевнений у тому, вивчивши відео, вивчивши інформацію ситуації, яка відбулася там, я можу стверджувати: якщо міліція працювала би ефективно, якщо би не було саботажу, можна було би уникнути розвитку подій, які відбулися, можна було би уникнути цих жертв. І в цьому напрямку міліція повинна професійно діяти.

Але коли ми бачимо, коли біля міліції бігають люди зі зброєю, коли вони агресивно налаштовані, коли міліція відходить у сторону і пропускає екстремістів для того, щоб вони атакували демонстрацію чи билися, то вони не виконували своїх прямих обов’язків. І впевнений у тому, що ми повинні зробити висновки. Якщо міліція так і надалі робитиме саботаж, то для чого така міліція? Вона не захищає людей.

– Як тоді міг втекти колишній в. о. керівника одеської міліції Фучеджи?

– Ви задаєте так багато питань, на які відповідь відкрита. Як міг втекти Янукович, як могли втекти усі, хто хотів, тобто Пшонка, все його оточення? Вони могли вивезти з собою грошей стільки! Це вагони золота!

– Я ставлю це запитання саме тому, що український народ не має відповіді на ці запитання. Вони хочуть почути їх від політиків.

– Нам потрібно змінювати систему. Ми змінили обличчя, але система, яка була, ще залишилася. І залишилося багато людей, які на сьогоднішній день не виконують своїх обов’язків, які повинні виконувати. Нам потрібний час. Нам потрібно зараз побудувати вертикаль влади. Нам потрібно вибрати президента. Нам потрібно вибрати мера. Нам потрібно вибудувати систему відповідальності тих людей, які відповідають за свої дії. На сьогоднішній ми знову задаємо питання: чому затримали цю людину, а вона вже звільнена? Цю людину також затримали. Звільнена! А чому суди знову виносять такі рішення, які…

– Це запитання, які ми маємо ставити владі.
Обличчя прийшли нові. Система залишилася. Знову говоримо про корупцію

– Тобто обличчя одні пішли, прийшли нові. А система залишилася. І знову ми говоримо про корупцію…

– А як подолати систему?

– Один шлях. На сьогоднішній день ми можемо побудувати систему таким чином. Люди вийшли на Майдан, зробили все для того, щоб змінити цю систему. І завдання для політиків на сьогоднішній день – вибудувати нову легітимну владу. Люстрація! Що означає люстрація? Ми можемо вибрати, дати довіру тим людям, які беруть на себе зобов’язання. Виходячи з цього, вони повинні втілювати ці зобов’язання, реалізовувати їх. Це вибори. Без цього неможливо зробити.

– Запитання з мережі «Фейсбук»: «Віталіє, як Ви вважаєте, потрібно робити реструктуризацію МВС? Чи вважаєте Грузію прикладом, яка здолала корупцію і може пишатися своїм досягненням, аналог який потрібно провести в Україні для можливості відбілити МВС? Які позитивні приклади є ще?».

– Я вважаю, що нам потрібно брати найкращі приклади, яким чином боротьба з корупцією проходила в інших країнах, брати і не робити помилок, які зробили, враховувати цей досвід. І Грузія є одним з кращих прикладів, коли довіра до міліції (вдумайтеся!) більша, ніж довіра до церкви. Я був у Грузії, бачив ці реформи на власні очі, і можу сказати: цей позитивний досвід, який є у грузинів, ми повинні також взяти. Обов’язково!

– І ще одне запитання від нашого дописувача. Запитують, чому Ви знялися з президентських виборів? Вважається, що Ви таким чином «здаєте» свою партію, політичну силу.

– Ні в якому разі. Я впевнений у тому, що політики повинні бути послідовними. Я завжди казав, знаходячись на Майдані, що ми повинні об’єднатися біля одного кандидата, який має найбільшу підтримку суспільства для того, щоб перемогли демократичні сили. Я завжди послідовний. Перше.

Друге. Пам’ятаєте негативний досвід? Ми повинні вчитися на тих помилках, які ми робили. У 2004 році демократичні сили об’єдналися для того, щоб перемогти. Ми перемогли. І які перші кроки розчарування були? Почали битися за крісла, почалося перетягування канату. У кінці кінців корупція більшою стала і непорозуміння.

Люди не розуміють, коли люди об’єдналися, а потім почали воювати один проти одного. Ми разом об’єдналися для того, щоб побороти диктатуру. І на сьогоднішній день ми повинні об’єднатися біля кандидата, який має найбільшу підтримку для того, щоб вибудувати систему. Якщо ми зараз почнемо воювати один проти одного? Тільки що ми стояли разом, а зараз починаємо обливати брудом один і одного і говорити, що ці погані, а ці – гарні. І так далі.

Кроки? Ті, хто голосував і підтримував партію УДАР, то від нашої партії ми висунули кандидата у президенти Петро Порошенка. Він має ті ж самі цінності, ті ж самі погляди. І на сьогоднішній день найкращий шлях побудувати систему для кожного з українців – важлива стабілізація ситуації. Це єдиний шлях. Ми також будемо контролювати всі виконання. Ми беремо також на себе відповідальність за всі ці дії, які будуть відбуватися. Ми беремо не тільки частину відповідальності, але й у виконавчій владі на себе.

– Але якщо пан Порошенко буде будувати свою політичну структуру,чи не розмиється УДАР, як це сталося з «Фронтом змін»?
УДАР ніколи не розмиється. Деякі ставлять власні амбіції чи інтереси політичної сили вище, ніж інтереси держави

– УДАР ніколи не розмиється. Це від нас, від ударівців залежить, наскільки ми будемо послідовними. Інтереси держави, інтереси України набагато вищі, ніж інтереси окремої політичної сили. І це кожен повинен розуміти. Тому що деякі ставлять свої власні амбіції чи інтереси політичної сили вище, ніж інтереси держави. Я впевнений, що люди оцінять це. Вони знають, про що ми говоримо. А як політична сила ми зберігаємося, наші цінності зберігаються. Ми далі продовжуємо працювати.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Люстрації, напевне, що не буде. Бо у комісію з люстрації призначаються відверті корупціонери! І в кожній партії корупціонерів без міри. То яка може бути люстрація?
Люстрацію повинні робити люди! Вибори – це люстрація
Повинні перезавантаження і Кабміну зробити, і Верховної Ради

– Я вже казав, що на сьогоднішній день ми змінили обличчя, але систему не змінили. І повинна бути люстрація. Люстрація всієї системи, перебудова, перезавантаження не тільки тих, кого призначили. Люстрацію повинні робити люди! І вибори – це є люстрація. Люди мають перед собою кандидатів. Вони вивчають кожного з них. І тому, кому вони довіряють, віддають свій голос. І це є люстрація. Не хтось там люструє, а кожен з нас може прийти і на власний розсуд дати відповідь на ці питання: хто гідний бути президентом, хто гідним бути мером.

І повинне бути перезавантаження не тільки влади, ми повинні перезавантаження і Кабміну зробити, ми повинні зробити перезавантаження і Верховної Ради, достроково вибори також повинні відбутися.

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Як ми будемо будувати нове життя, якщо в такій складній ситуації в державі на півдні чи на сході найрейтингові політики мчать на зустріч з Фірташем, який є міжнародним злочинцем, разом у компанії з представником «сім’ї»?
Я зустрічався з Ахметовим, Фірташем, Пінчуком, Коломойським. Вони концентрують у своїх руках ЗМІ, великі підприємства

– Зараз ми знаходимося у політичній боротьбі. На жаль, у цій політичній боротьбі кожного дня ти повинен розповідати, що ти не їси дітей і не п’єш крові цих дітей.

Звинувачення, які лунають на сьогоднішній день, виглядають досить дивними. Якісь там зустрічі, з тим чи не з тим зустрівся. Я кажу відверто, що я зустрічався зі всіма людьми, які на сьогоднішній день мають великий вплив. Як політик я зобов’язаний зустрічатися і з представниками інших партій, і з представниками олігархії я зустрічався.

Я зустрічався з Ахметовим, я зустрічався з Фірташем, я зустрічався з Пінчуком, я зустрічався з Коломойським. І кожному з них я говорив, декларував ключові критерії (вони концентрують у своїх руках дуже великі ЗМІ, великі підприємства), за якими на сьогоднішній день повинна розвиватися держава. Декларував. Це не таємниця. Але хтось починає маніпулювати і казати: він зустрівся з тим чи з тим, чи з тим. Як політик я зобов’язаний. Але питання в тому, чи політик виконує якісь замовлення олігархів чи ні?

Ми всі, українці, хто живе в Україні, повинні об’єднатися разом, сісти за круглий стіл. Ми повинні випрацювати ключові правила гри, які будуть працювати Україні незалежно від статусу, від грошей, від становища, від посади. Повинні бути ключові закони. І кожен повинен бути рівним перед цими законами. Це є європейський напрямок. І по цих критеріях працюють і інші держави, сучасні держави Європи. І гарний приклад нам Польща показала у боротьбі з корупцією, економічних змін, Чехія, Словаччина, та ж сама Грузія, про яку ми сьогодні говорили. І нам потрібно це пройти, вивчати цей досвід і реалізувати це в Україні.

Ми можемо це зробити. У нас бажання людей. І ми бачили це по всій країні. Я впевнений, що якщо влада працює, вона повинна працювати прозоро. І це є найголовнішим важелем впливу проти корупції. Якщо все буде прозоро, відверто, то це і є той шлях, яким ми зможемо змінити ситуацію.

– Пане Кличко, а на цій зустрічі з Фірташем про що ви говорили, якщо не секрет? Бо дехто говорить, що після зустрічі Вас і Порошенка з Фірташем припинилися напади на Липецьку фабрику.

– Це витягнули з контексту. Ніхто не говорить про мою зустріч з Ахметовим. Ніхто не говорить про мою зустріч з Пінчуком.

– Кажіть самі.
Щоб податки сплачувалися не в офшорних зонах, а в Україні. Я декларував при зустрічі з кожним

– Я спілкувався зі всіма і зі всіма спілкуюся. Кожному при кожній зустрічі декларував, що ключові критерії, які повинні бути на сьогоднішній день, то це прозорість і відкритість преси. Вони контролюють великі ЗМІ, холдинги. І дуже важливо, яку інформацію вони подають. Вони дають багато робочих місць і мають вплив, контролюючи деякі підприємства. І повинні від них почути, за якими критеріями це буде зараз працювати, щоб податки сплачувалися не в офшорних зонах, а платилися в Україні. І це я декларував при зустрічі з кожним. Не тільки з олігархами, а з кожною людино. Це ключові критерії.

Але зараз йдуть спекуляції на цю тему, вкладають, що якісь там домовленості, якісь представники олігархії і так далі. Я розумію, якщо пішов в політику, то мені завжди закидали, що і політична сила – представник олігархії. Ви пам’ятаєте, мабуть, що говорили, що зараз і «тушки» будуть, і так далі.

Одне хочу сказати: подивись у минуле – заглянеш у майбутнє. Партія УДАР завжди відстоювала, не зважаючи на великий тиск зі сторони влади, завжди була в опозиції і залишилася монолітною командою, яка далі працює. Не просто. Протидія велика. Інтриги йдуть. Але правда завжди сильніша, ніж брехня. І тому повинні бути завжди відкритими, щирими з людьми. Вони це оцінять. А все інше, ці спекуляції, довго не живуть. Вони вмирають дуже швидко.

– Бажаю ударити добре по брехні, спекуляціях, корупції і так далі!

– Нам потрібно побудувати сильну Україну. Один я не зможу це зробити. Це завдання команди. А команда – це громада, команда – це люди, з якими спілкуєшся, з якими разом. Ми можемо це тільки разом зробити. Це завдання для всіх для нас.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG