Доступність посилання

ТОП новини

Через корупцію медицина в Україні є наполовину дорожчою – міністр Мусій


Олег Мусій
Олег Мусій
Гість «Вашої Свободи»: Олег Мусій, міністр охорони здоров’я України.

Олександр Лащенко: Мало хто з вас, шановні слухачі, не знає про те, що Олег Мусій був одним з найактивніших учасників Майдану, надаючи медичну допомогу пораненим. До речі, з ризиком для свого життя.

Зараз, коли вже минуло понад три місяці після перемоги Майдану, після втечі колишнього президента Віктора Януковича – коли було важче, пане Мусій, коли дійсно був ризик безпосередньо для Вашого життя, чи зараз, на посаді міністра?
Набагато важче бути керівником медичної галузі держави. На Майдані люди приходили з чистим серцем

– Реально зараз набагато важче бути керівником міністерства і керівником усієї медичної галузі держави, ніж на Майдані. На Майдані все ж таки ми самі організовували медичну службу, там була більшість однодумців, у яких була спільна мета, спільна справа, люди приходили з чистим серцем, з відкритою душею, з відкритими мріями, практично однаковими.

А коли перейшов у «лігво» державної влади, ситуація зі зміною керівництва, наприклад, затягнулася аж на три місяці. Багато є проблем. І в самій галузі є багато проблем, які неможливо вирішити так, як на Майдані, коли дав вказівку – і практично через пару годин усі медикаменти є, через пару годин лікарів стільки потрібно є. І так далі.

– Є підлеглі, які Вам дісталися ще від пані Богатирьової, колишнього міністра охорони України. Тільки зовсім недавно Вам вдалося поміняти своїх заступників…
Останній заступник був звільнений тільки 16 травня. Головний корупціонер і касир Саші-стоматолога Роман Богачев намагався маніпулювати, щоб залишили на роботі
Така ж ситуація з Державною службою лікарських засобів, Соловйов звільнений, але його кадри ще залишилися всі
– Останній заступник був звільнений тільки 16 травня. І на його місце до сьогодні ще не призначений новий заступник. Хоча подання вже є відповідне, проводиться перевірка і так далі. Складно було змінювати заступників. Перших два місяці я фактично працював сам з першим заступником, і все. Інший заступник – головний корупціонер, як можна назвати, і касир Саші-стоматолога знаменитого, Роман Богачев перебував на лікарняному, намагався маніпулювати, апелювати до багатьох, щоб його залишили на роботі. Це була така довга позиційна боротьба.

Така ж сама ситуація з Державною службою лікарських засобів, де пан Соловйов, який очолював, хоча вже звільнений, але його кадри ще залишилися всі у службі. Новий керівник не призначений уже більше місяця. Продовжується така позиційна…

– Маєте змогу одним розчерком пера?

– Ні. Це рішення всього уряду. Всього Кабміну тільки. А в уряді є різні люди.

– Хоча ці Вами названі вже колишні заступники не зможуть відреагувати на Ваші звинувачення у корупції.

Але все-таки Вам вдалося не тільки поміняти Ваших заступників, а й скоротити штат МОЗ на 28 посад. Було 277, а стало 249.
З понеділка триває реорганізація всього складу МОЗ. Керівники будуть змінені. Шість найголовніших посад в МОЗ буде оголошено конкурс публічний

– І з понеділка триває реорганізація вже всього складу МОЗ. Усі керівники департаментів і управлінь, які були, всі будуть змінені також. Вже половині з них написані відповідні повідомлення. Тому що існує юридично-бюрократична процедура повідомлення про реорганізацію, запропонувати інше місце роботи ми зобов’язані їм за Трудовим кодексом і так далі. Але всі керівники будуть змінені. І шість найголовніших посад, які є в МОЗ, буде оголошено конкурс відкритий, публічний, куди зможуть усі, хто бажає, подати свої документи, будуть брати участь у цьому конкурсі. Звісно, це довго – 1,5 місяця, але будуть призначені саме за конкурсом.

– І хто буде, якщо можна так назвати, журі у цьому конкурсі? Ви особисто?

– У тому числі і я, і професійні кадровики, нижче середньої ланки управлінці, які залишаються при всіх міністрах, це професіонали, які знають свою справу і не займаються політикою. Тому що, як правило, політичні фігури на сьогодні – це тільки заступники міністра. І керівники департаментів – також лобіювала влада попередня поставити «своїх» людей. Тому навіть принципово вони повинні бути змінені на інших людей – молодих, активних, які будуть рухати і будувати в Україні нову систему охорони здоров’я.

– Така своєрідна люстрація в керівництві медичної галузі України. Можна так це назвати?

– На рівні міністерства.
Мають бути проведені детальні перевірки Інституту раку, заводу «Індар». У мене дуже жорстка політика – все має бути повернуто до МОЗ

Також, безумовно, є інші галузі, де ми також маємо намір змінювати керівництво і менеджмент у тих галузях, які не справляються з поставленими задачами. Але мають бути проведені детальні перевірки таких установ.

Наприклад, Інститут раку, який підпорядкований МОЗ. Зараз проводиться комплексна перевірка. Вже друга. Була спочатку маленька за фактами, наданими прокуратурою Голосіївського району, а тепер вже буде комплексна повна перевірка. Якщо будуть знайдені претензії, то, звісно, таких керівників будемо змінювати. Це стосується, наприклад, заводу «Індар», де інсулін виробляють, щодо зміни менеджменту. Не функцій.

І повернення, скажімо, «у лоно держави» всіх тих надбань: і землі, і будівель, які намагалися попередники вкрасти у нас, у МОЗ. У мене дуже жорстка політика: все має бути повернуто до МОЗ. Ніякої роздачі і передачі більше не буде.

– Яку землю Ви маєте на увазі?

– Де розташовані заклади охорони здоров’я, санаторії, прибережні санаторії.

– Так зване «перепрофілювання», так?

– Так. Схеми свої існували, як украсти в держави за безцінь. Всі про це знають. Та не тільки в МОЗ, скрізь таке творилося. І з міською землею у місті Києві. Це була проблема. Ми зараз намагаємося в МОЗ зараз вибудувати таку політику, що ми не віддаємо нічого, а повертаємо все.

– Ви як міністр ініціювали перевірку керівника Інституту раку, я так розумію.

– Так.

– Але деякі працівники, які працюють у цьому інституті, виступили категорично проти. Сьогодні акція навіть була перед МОЗ. Я так розумію, що це не перша така акція, не перший такий конфлікт.

– Там довготривалий конфлікт. Дуже багато було перевірок ще за часів старої, попередньої злочинної влади. Попри висновки вкрай негативні, які є попередні, керівництву вдавалося залагоджувати ці конфлікти, і керівництво залишалося знову на своїй посаді.

І перша перевірка була ініційована якраз не нами, а була ініційована прокуратурою Голосіївського району міста Києва щодо численних зловживань і фактів, які були викладені у листі прокуратури.

– Це що на вулиці Ломоносова?

– Так. І зараз численні звернення нардепів, громадських організацій щодо зловживання. Я зобов’язаний відреагувати. Тому буде зроблена нарешті така остаточна перевірка для того, щоб зробити висновки щодо керівництва того закладу.

– От прийшли до Вас люди. Ви не побоялися до них вийти, не побоялися, що Вас, вибачте, обіллють зеленкою, йодом, як деяких інших? Як буквально учора колишній керівник Києва, глава КМДА Попов зазнав такої атаки. Ви не побоялися вийти до протестувальників?

– Я людей ніколи не боюся і завжди з ними спілкуюся. Намагаюся їм навести аргументи не емоційні, а по факту того, що відбувається. Бо насправді я вважаю правильним, що люди мають, по-перше, право протестувати, по-друге, вони мають право послухати керівництво, безпосередньо з перших вуст, щоб не було потім через журналістів, які часом описують не так ситуацію або висмикують деякі факти, або загалом через слухи будь-які керуються, що буде з нашим інститутом? Чи будуть його приватизовувати? Запитання сьогодні було. Звісно, ніхто цього робити не буде.

– Залишиться у держави?

– Так. Однозначно. Тут навіть це питання не обговорюється.
Наголошую кожній комісії – перевірки стосуються виключно менеджменту

І питання перевірки не має стосуватися самого трудового колективу лікарів, які виконують свої професійні обов’язки. Це теж заборонене втручання. І це я категорично наголошую кожній комісії: ви не втручаєтеся у професійну діяльність і надавання медичної допомоги. Перевірки стосуються виключно менеджменту, управлінців, які здійснюють, правильно чи неправильно, керівництво тим чи іншим закладом. От така філософія підходу до перевірок – факти.

– У чому може бути неправильність здійснення керівництва певним медичним закладом?
Неправомірне звільнення неугодних співробітників. Така скарга існує в Інституті раку. Утиски за свободу слова, неправильно організоване надання медичної допомоги, вимагання хабарів за надання медичної допомоги

– Наприклад, участь у тендерних закупівлях. Заклади охорони здоров’я мають право закуповувати ту чи іншу апаратуру, медикаменти. Можуть бути зловживання, завищення цін і так далі. Може бути неправомірне звільнення неугодних співробітників. Наприклад, також така скарга існує в Інституті раку. Це можуть бути утиски за свободу слова у тому числі. Це може бути неправильно організоване надання медичної допомоги. Це може бути вимагання хабарів за надання медичної допомоги. І саме тому здійснюються такі перевірки.

– Щодо хабарів. Лікарі, звісно, надавали допомогу майданівцям, до речі, не лише майданівцям, а й правоохоронцям з того боку, «беркутівцям» теж. Для вас не було поділу.

– Філософія медичної служби Штабу національного спротиву – лікарі під час здійснення професійних обов’язків надають медичну допомогу абсолютно усім: і «беркутівцям», і «тітушкам», і безхатченкам, 98%, безумовно, це були учасники самого Майдану. Тому що ми утворили свою службу спеціально для того, щоб надавати саме майданівцям цю допомогу. Але відмов не було нікому.

– І при цьому, звісно, допомога надавалася безкоштовно.

– Однозначно.

– Навіть теоретично про якісь хабарі не могло бути і мови.

– І мови! Не тільки безкоштовно, але й медикаменти всі безкоштовно також нам волонтери приносили і люди з Києва, і підприємства багато і медикаментів, якими ми розпоряджалися, які, до речі, залишилися до останнього часу.

– До речі, а де вони зараз?

– На Трьохсвятительській 7. У нас там залишилася медична служба Штабу національного спротиву. І частина медикаментів, наскільки мені відомо, за даними керівника медичної служби Андрія Гука, ще на підприємстві КП «Фармація», на їхніх складах, тому що медикаменти псуються, якщо немає умов. Тому, безумовно, потрібні правильні склади, які витримують температурний режим, вологість і так далі, щоб медикаменти не псувалися. Безумовно, вони мають бути використані людьми.

Хто залишився на Майдані, ще мають теж можливість отримати медичну допомогу на Трьохсвятительській 7 і ще в пару медпунктах. А велика частина медикаментів передана, наприклад, в Одесу, коли були трагічні події. В Харківську область передано багато. У Краматорськ і Слов’янськ передано багато медикаментів. Для Національної гвардії також передавали медикаменти. Одним словом, всі, хто потребує. І по лікарнях міста Києва також багато розповсюджено медикаментів.

– Кожен громадянин нашої країни, незалежно від віку, так чи інакше, звісно, з лікарями стикався. Мабуть, мало кого можна знайти, хто отримав би гарантовану Конституцією безкоштовну медичну допомогу, отримав її дійсно безкоштовно і якісно.

– Так безоплатно. Безкоштовно не буває.

– А, може, цю профанацію закінчити? За фактом надання медичної допомоги вона далеко не безоплатна. Може, більше розвивати мережу приватних клінік? Страхова медицина – про неї говорять близько 15 років, нічого не міняється. Коли припиниться оце хабарництво, яке, на жаль, досі процвітає серед медичних працівників України?
Питання нової системи охорони здоров’я, концепцію якої на днях презентує МОЗ

– У площині не тільки надання медичної допомоги лежить ця проблема. Це питання нової системи охорони здоров’я для України, концепцію якої на днях презентує МОЗ. Вона вже практично підготовлена.
Окрім бюджетного фінансування, введення загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, через два роки запровадиться медичне страхування

Далі. У нас зміни системи фінансування. Це обов’язково. Окрім бюджетного фінансування, буде введення загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування. Звісно, не зараз. Тому що під час економічної кризи його вводити важко, а ввести закон, структури побудувати – через два роки запровадиться медичне страхування.

Це зміни системи управління, щоб лікарі – було вільною професією, щоб вони могли по контракту працювати із закладом охорони здоров’я, а не по теперішнім бюджетним кодам отримувати ту зарплату-зрівнялівку усім. Там початкова зарплата 1,5-1,8 тисяч гривень незалежно від того, як лікар працює. Доплати за якість надання медичної допомоги, за кількість наданих медичних послуг. Це вже впроваджено, наприклад, у пілотних регіонах, наприклад, де сімейна медицина розбудовується. Наприклад, у місті Києві сімейні лікарі у Дніпровському районі отримують в середньому від п’яти до шести тисяч гривень.

Є можливості і механізми. Потрібно їх запровадити системно, комплексно, у вигляді побудови нової системи охорони здоров’я для України на всю Україну. Ми готові до цього і наша команда в МОЗ, розуміння уряду також є і прем’єр-міністра. Я думаю, що вона буде максимально адаптована до вимог ЄС і до тих резолюцій ЄС. Перш за все фармацевтична галузь, наприклад, з цінами на ліки, з референтним ціноутворенням, з адаптацією реєстрацією медикаментів. І також торкнеться адаптація всього законодавства медичного українського.

Я думаю, що до кінця року ми зможемо презентувати з десяток нових законів і нову систему. Будемо будувати нову систему охорони здоров’я України.

– І як та ж сама страхова медицина?

– Включена туди. Обов’язково бюджетне фінансування залишається, плюс додатково всі ті кошти, які ми всі платимо.Реально всі це розуміють, що платять і зі своєї кишені. На превеликий жаль, покладено на власну кишеню людини. Має бути покладено на державу через фонд і перерозподілятися кошти мають. Якийсь зі своєї зарплати буде певний внесок, наприклад, 7%. Але це буде цільовий внесок на медицину, на охорону здоров’я людини. Тоді люди (опитували багатьох) погоджуються платити не «у закрома Родіни», як то кажуть, невідомо куди, не платити «сірим» методом у благодійні фонди, які там створені чи у страхові організації, а платити зі своєї зарплати певний відсоток, але мати гарантований рівень надання медичної допомоги.

Ну і, звісно, в ст. 49 Конституції, де ця безоплатність записана, то це, на жаль, є профанацією. Ми всі розуміємо, що вона не виконувалася, не виконується і навряд чи найближчим часом буде виконуватися. Потрібно її зміни і записати, що безоплатне надання медичної допомоги, але в межах виділеного бюджету. Тоді це буде правдою і чесним посилом для людей. Усі це зрозуміють.

– Щодо перевірки керівництва Інституту раку в Києві... Ці страшні недуги (на жаль, їх кількість збільшується в Україні з року в рік) – онкологія і, звичайно, серцево-судинні захворювання. Наскільки я знаю, за статистикою, дві з трьох смертей, 66% – через серцево-судинні захворювання…

– Безумовно. І найбільша проблема з тривалістю життя лежить у площині серцево-судинних захворювань.

– Але кількість онкологічних захворювань, на жаль, теж зростає.

– На другому місці проблема онкології після серцево-судинних захворювань. Це також правда.

– Який є шлях, щоб смертність зменшувалася?

– Найкращий шлях – це, як завжди, профілактика і здоровий спосіб життя. Над цим якраз у новій системі охорони здоров’я передбачена профілактична складова, яка не була передбачена ніде, що людина повинна дбати про своє здоров’я і берегти його, починаючи з дитинства.
Ми будемо тривалою інформаційною кампанією змінювати філософію ставлення українців до здоров’я

І тут якраз велика роль буде сімейних лікарів і центрів здоров’я, які ми плануємо відновити як таку інституцію, яка буде вчити людей бути здоровими. Насправді навіщо лікувати потім? У нас таке: давайте я до лікаря звертатися не буду, тому що це дорого, зловживати буду всім, тому що мені це подобається. А потім, коли вже прикрутило так, що потрібно рятувати життя в реанімації, тоді лише звертаються до лікаря. Це неправильний підхід. Ми будемо тривалою інформаційною кампанією змінювати філософію ставлення українців і українського суспільства до свого здоров’я.

– Це той самий західний досвід. Адже розвинуті держави світу – у них же смертність і від онкології, і від серцево-судинних захворювань менша, ніж в Україні, правда?

– Безумовно. Причина смертності набагато менша. Там є інші проблеми, наприклад, психологічні чи ще якісь, чи самогубства. Але Україні потрібно йти цивілізованим шляхом, яким пішли наші сусіди. А вони пішли якраз шляхом здорового способу життя, куріння заборона, зловживання алкоголем, зловживання іншими речами. І все-таки приділяти більшу увагу власному здоров’ю. І ми будемо також йти цим шляхом.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Я купую для дружини краплі для очей «Азопт». У нас на Березняках в одній лікарні коштують 140 гривень, а в іншій 190. Чому такий дивний діапазон цін?

– Ще один приклад наводять наші відвідувачі сайту Радіо Свобода. Медичний препарат «Плавікс» коштує у Польщі 12 доларів, а в Києві – 700. Чому такі речі? Це ж не поодинокі приклади в аптеках.

– На превеликий жаль, вони існують. Це пов’язано зі стрімким зростанням курсу долара, який відбувся в останніх три місяці тому. Тому що ті медикаменти, які були завезені за старим курсом долара, то допродаються ще за старими цінами, а ті, які вже завезені за курсом долара 12 гривень в останній місяць, тому, безумовно, будуть, на превеликий жаль, ставати дорожчими.

Але уряд розробив певну антикризову програму з цього питання. І зараз цим займається Мінекономіки, Державна інспекція по цінах. Пропозиції МОЗ надані щодо так званого референтного ціноутворення. Це коли ми порівнюємо всі ціни у п’яти наших сусідів, і в Україні зможе продаватися цей медикамент за цінами, ніж буде середня ціна між п’яти країнами.

– А які сусіди?

– Польща, Словаччина, Молдова, Чехія і Болгарія.

– У держбюджеті, який дістався Вам ще від Раїси Богатирьової на забезпечення саме лікарськими засобами у рамках реалізації програм на централізовану закупівлю медикаментами передбачили 2,2 мільярда гривень. Цього достатньо? Чи це просто «крапля у морі»?

– Ні, це «крапля в морі». Це половина від потреби практично в цінах минулого року. Якщо зараз нам вдасться поламати корупцію під час державних закупівель, то це зниження на 40%. Якраз цей ріст курсу долара забезпечить таку саму кількість. Тому, якщо не вдасться зараз вплинути на виробників, хоча вони всі задекларували зниження ціни у доларовому еквіваленті, тоді близько, звісно, 40% тільки потреби буде задоволено.
Близько п’яти мільярдів потреби державних програм. Онкологія, цукровий діабет, орфанні захворювання, стентування, кульшові суглоби, ВІЛ-СНІД, туберкульоз. Держава виділяла від 40% до 50% від потреби. Половину корупція забирає

І бюджет, який необхідний, по цінах сьогоднішніх, то це близько п’яти мільярдів гривень для того, щоб задовольнити повністю потреби державних програм. Це онкологія, цукровий діабет, це орфанні захворювання, це стентування, це кульшові суглоби, ВІЛ-СНІД, туберкульоз і так далі. Держава усі попередні роки виділяла від 40% до 50% тільки від потреби.

– Але цікава деталь. Половину тільки виділяла раніше держава. Але, як Ви кажете, якби не було цієї корупції при тендерних закупівлях і так далі, вдалося на 40% все ж таки відшкодувати.

– Плюс-мінус.

– Порівняно фактично. Тобто, ще й корупція забирає половину!

– Майже половину (корупція забирає – ред.).

– Це і ціни на лікарські засоби, і на медичну допомогу, і так далі.

– Так, це ціни на медичну допомогу. Це всі дозволи, які видаються міністерством і Державною службою лікарських засобів.

Безумовно, всі ці дозволи і всі ці хабарі, це оренда завищена, наприклад, для аптек – все ж потім лягає в ціну. Ми це розуміємо, що всі ці «ліві» гроші, які поступають до тих чи інших чиновників, це перевірки численні, якими часто-густо відкуповуються заклади, то воно все лягає в ціну. І в підсумку воно здорожує ті чи інші медикаменти.

Це відсутність довготривалих контрактів, наприклад, на закупівлю на Заході, які практикуються, в інших країнах. При перемовах з фармацевтичними виробниками при укладанні контрактів на 3-5 років вони гарантують зниження ціни на 30%, наприклад. Тому що вони планують своє виробництво на довший час. І так далі. Є багато механізмів, як здешевити медикаменти.

– Той же західний досвід дуже корисний.

– Ми будемо його імплементувати, безумовно.
Реєстрація лікарських засобів, яка відбувається в Європі, буде адаптована до України. Ми все хочемо зробити сьогодні. На превеликий жаль, трохи потрібно часу. Але рух почали. І дуже оптимістично налаштовані

Наприклад, новий закон «Про лікарські засоби», який ми опрацьовуємо і плануємо закінчити впродовж місяця, повністю адаптований до директиви ЄС. Це теж буде таке ноу-хау для України, що та реєстрація лікарських засобів, яка відбувається у Європі, буде адаптована повністю до України.

Поступово. Ми все хочемо зробити сьогодні. На превеликий жаль, це трохи потрібно часу.

– Але рух почали.

– Але рух почали однозначно. І дуже оптимістично налаштовані.

– Ну що ж, будемо зберігати цей оптимізм.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG