Доступність посилання

ТОП новини

Озброєні сепаратисти на Донеччині обстрілювали житлові квартали – прес-офіцер


Про-російські бойовики ведуть вогонь з даху аеропорту в Донецьку, 26 травня 2014 року
Про-російські бойовики ведуть вогонь з даху аеропорту в Донецьку, 26 травня 2014 року
У середу в Донецьку відновились бої в районі аеропорту. Озброєні сепаратисти важкою артилерією вели обстріл військової частини, розташованої неподалік летовища. Обстріл вівся із житлових кварталів, така ж тактика використовувалась ними цього дня і в Слов’янську, де вони спробували влаштувати провокацію проти українських військових. Українські бійці захопили кількох бойовиків із великою кількістю зброї, у штабі АТО дякують донеччанам за допомогу і запевняють – операція скоро закінчиться. Тим часом у місті криміногенна ситуація різко погіршилась, зокрема, люди з автоматами масово займаються грабунками.

У середу протягом дня донеччани чули гучні постріли, вибухи та гул винищувачів – активна фаза антитерористичної операції відновилась у місті.

Озброєні сепаратисти з мінометів обстрілювали територію зенітної ракетної військової частини Збройних сил України, яка розташовується неподалік від аеропорту.

У Міністерстві оборони говорять, що прицільний вогонь зловмисники вели із зелених насаджень зі сторони аеропорту по адміністративній території частини, де на той час перебували військовослужбовці. Одна з мін бойовиків розірвалася біля санітарної частини, ще одна на стройовому плацу. Постраждалих серед українських військовослужбовців немає.

Бойовики провокують військових

Олексій Дмитрашковський, прес-офіцер антитерористичної операції розповів Радіо Свобода, що цей обстріл був покликаний спровокувати українських військових на вогонь у відповідь. «Це така тактика, вони ведуть вогонь із населених пунктів, щоб скомпрометувати військових. Але армія не стріляє у відповідь, не відкриває вогонь у бік житлових районів», – пояснив прес-офіцер.

Також, за його словами сили АТО захопили кількох терористів, а разом з ними багато зброї. Водночас, чимало бойовиків намагаються домовитись зі штабом операції і «здають» своїх, тож зараз у військових є достатньо інформації про бази й пересування озброєних сепаратистів. Олексій Дмитрашковський при цьому подякував донеччанам за корисну інформацію щодо бойовиків та витримку мешканців міста.

Прес-офіцер Олексій Дмитрашковський розповів Радіо Свобода про ситуацію того дня у Слов’янську.

«Сьогодні у Слов’янську терористи стріляли з житлових районів, а потім влаштували перехресний вогонь, щоб таким чином зімітувати обстріл українськими військовими. Хочу наголосити, що наша армія не відкривала вогонь у напрямку житлових районів», – зазначив Дмитрашковський. Він додав, що офіційних даних щодо жертв серед мирного населення немає, але точно є поранені. Крім цього, зараз є чималий потік біженців із міста через такі події. Також у штабі антитерористичної операції Радіо Свобода розповіли, що, за їхніми даними, на території Донбасу працює група із приблизно двох тисяч російських диверсантів, кавказців та казаків, проте прикордонна служба Росії не пускає назад групи терористів, які сьогодні намагалися перетнути кордон у напрямку Російської Федерації.

Тим часом вдень у Донецьку відбулась хода із кількох сотень шахтарів, які працюють на державних підприємствах. Вони пройшлись під гаслами проти АТО та київської влади, при цьому, цифра учасників не складає навіть одного відсотка усіх гірників області.

Профспілковий лідер Микола Волинко заявив, що шахтарів залякуваннями «вигнали» на мітинг, «терористи з «ДНР» погрожували підірвати шахти». При цьому, він нагадав, що галузь є дотаційною, тож без київської влади люди залишаться без роботи. У той же час, антиукраїнська пропаганда в регіоні триває, чимало людей вірить міфам про «каральну операцію» та економічну успішність місцевих шахт, але широкої програми протидії таким спекуляціям на Донеччині досі немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG