Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС обрання Порошенка називають найкращим вибором


Брюссель – Поки в Україні наближається момент офіційного оголошення Петра Порошенка президентом, європейські лідери вже неодноразово висловлювали своє визнання та вітання новому лідерові. У Брюсселі переконані, що новообраний український президент – прагматична та поміркована людина, саме той, кого потребує держава у цей момент. Деякі дипломати та експерти підкреслюють, що Росії вже час припинити зв’язки з українськими політиками-маргіналами та розпочати діалог із законно обраним лідером.

Лідери держав та урядів Європейського союзу на своїй останній зустрічі у Брюсселі висловили підтримку Петра Порошенка та заявили, що позитивно оцінюють проведення виборів президента України. Вони закликали всі сторони, зокрема й Росію, визнати результати цих виборів.

Ана Паласіо, колишній міністр закордонних справ Іспанії, яка була співголовою міжнародної місії спостерігачів на виборах президента, каже Радіо Свобода, що людина, яка тепер очолить Україну, – дуже добре підходить до нинішньої ситуації, в якій перебуває держава та її економіка. Порошенко, каже колишній іспанський урядовець, – прагматична, ділова, досвідчена людина, і – що доволі важливо – представницька особа, яка ще й вільно володіє англійською.

«Він – прагматик, однак важливо й те, що він – особа, яка вміє працювати на публіку, – додає Ана Паласіо. – Нині про Україну здебільшого говорять у контексті подій у Донецькій і Луганській областях. З обранням президента настав час говорити про всіх людей та про всю державу. Люди свідомо обрали людину, яка здатна діяти. І серед кандидатів саме Порошенко – найкращий вибір».

Українські вибори були більш «європейськими», ніж у самому ЄС

З огляду на те, що вибори в Україні, на думку Ани Паласіо, були навіть більш «проєвропейськими», ніж у багатьох країнах ЄС, європейці повинні брати з українців приклад. «Після того, як я побачила вибори в Україні, я дійшла висновку, що ми самі мусимо бути хоча б на їхньому рівні у відстоюванні наших цінностей, в які ми віримо та які є основою нашої європейської конструкції», – зауважує дипломат.

Олеся Огризко, експерт із європейського аналітичного центру FRIDE, що займається вивченням сфери міжнародних відносин, знайомить Радіо Свобода зі щойно оприлюдненим коментарем на тему українського вибору. Аналітики центру також вбачають у Петрові Порошенкові особу, що здатна взяти на себе об’єднавчу місію.

«Ці вибори стали фактично першими президентськими виборами, що об’єднали країну. В центрі дискурсу на них не стояла сумнозвісна дилема України – схід чи захід, а це вже є перемогою України. Петро Порошенко як політична фігура багатьма сприймається як досвідчений лідер, здатний очолити широку коаліцію проєвропейських політичних сил. Він був єдиним кандидатом, у якого проявляється потенціал об’єднати всі частини України, насамперед, схід і захід», – каже експерт аналітичного центру, що базується в Мадриді та Брюсселі.

Інші аналітики – зокрема, з Центру європейських досліджень Вілфріда Мартенса та Європейського політичного центру – переконують, що Москві слід визнати загальнообраного президента України та розпочати діалог саме з ним, а не вести його із маргінальними політичними партіями України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG