Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєву передали чотири томи документів про репресії кримських татар


Служба безпеки України передала національному лідерові кримських татар народному депутату Мустафі Джемілєву архівні документи про депортацію кримськотатарського народу.

Серед документів – 4 томи унікальних матеріалів, які об’єднали історичні свідчення того, з чим зіткнувся кримськотатарський народ в період з 1944 року і до сьогодні.

Інститут історії України при Національній академії наук України спільно з галузевим державним архівом Служби безпеки і провідними центральними архівами підготував збірник документів, які свідчать про етнічну чистку в Криму в період Другої світової війни і входження Криму до складу України.
Окремий блок документів, який датується 50-80-ми роками, розповідає про повернення кримських татар на історичну батьківщину. Останній блок склали документи, присвячені сучасним проблемам кримських татар, зокрема їх соціальної адаптації репатріації, починаючи від 90-х років і до сьогоднішнього дня.

Крім цього, в документах збереглася унікальна інформація про репресії з боку радянської влади, з якими зіткнулися кримські татари.

«Хочеться відзначити, що серед документів є фактичні підтвердження того, що Сталін проводив етнічні чистки, які почалися в перші місяці Великої вітчизняної війни і тривали протягом усіх 40-х років, – розповів директор архіву Служби безпеки України Ігор Кулик, – на початку війни з Криму було депортовано близько 60 тисяч осіб німецької національності, 132 італійських сім’ї , трохи пізніше – сім’ї греків і турків, ну а в 1944 році почалася страшна депортація кримськотатарського народу».

За його словами, архівні документи свідчать про те, що в травні 1944 року з Криму було депортовано 195 тисяч кримських татар.

На заході своїми спогадами поділився і сам Джемілєв.

«Схема депортації була скрізь однакова – ближче до ранку стукали у двері і говорили, що у нас є 15 хвилин, щоб зібратися перед тим, як нас депортують. Мені тоді було шість років. Люди не розуміли, що відбувається. Хтось думав, що нас ведуть на розстріл. Ці документи – можливість зібрати воєдино свідчення того, що пережив кримськотатарський народ», – розповів лідер кримських татар.

Як зазначили в СБУ, більша частина документів , яка пов’язана з репресіями та репатріацією кримських татар, перебуває в Москві. Також значна кількість документів усе ще перебуває в архівах Криму і зараз не доступна.
XS
SM
MD
LG