Доступність посилання

ТОП новини

Донбас як виклик для президента Порошенка


Аби стабілізувати ситуацію на Сході України, новий президент повинен децентралізувати владу і впроваджувати соціально-економічні реформи з урахуванням специфіки регіону. Такої думки дотримуються громадські активісти, що закликають Київ почути вимоги Донбасу.

Ситуацію на Сході України дестабілізували не лише сепаратистські рухи, а й хибна політика новообраної київської влади стосовно Донбасу. Таку тезу висловили лідери громадських активістів Донбасу в рамках Миротворчої ініціативи «Україно! Почуй Донбас!». На їхню думку, до пропозицій та ініціатив Донбасу не прислуховувались, що і призвело до соціального спалаху.
Як почути Донбас?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Костянтин Ільченко, голова Всеукраїнського страйккому, переконаний: необхідно вести діалог із суспільством перед тим, як призначати того чи іншого політика на керівну посаду.

«Слід зауважити, що продовжується таке безсоромне явище, як торгівля портфелями, відсутність будь-якого діалогу з суспільством, відсутність справедливого судочинства. Саме ці причини породили несприйняття людьми Донбасу нової влади і сформували передумови для соціального вибуху на Донбасі. Цією напругою дуже вдало скористалися комуністи, російська «п’ята колона» та олігархи Донбасу», – вважає Костянтин Ільченко.

На думку Наталії Целовальниченко, члена Луганської правозахисної групи, необхідно примирити інтереси офіційного Києва та Донбасу через діалог із суспільством. На її думку, жителі Сходу України повірять, що київська влада захищає їхні інтереси тоді, коли вона «перезавантажить» місцеве самоврядування Донбасу і проведе реформу децентралізації.

«Ті загальні фрази, які політики виголошують, не спрацьовують на місцевому рівні, адже вони не конкретні. Немає пакету соціально-економічних пропозицій, який слід сформувати, враховуючи регіональну специфіку Донбасу», – зауважує Наталія Целовальниченко.

Децентралізація регіонів цілком можлива

На думку політолога Ігоря Попова, Петру Порошенку на посаді президента доведеться налагоджувати діалог як із суспільством, так і з бізнес-елітою Донбасу, щоб стабілізувати регіон. Окрім того, необхідно буде провести низку реформ, щоб діалог відбувся.

«Навряд чи дійде до федералізації, але щодо децентралізації, то всі про це говорили, в тому числі Порошенко, коли був кандидатом у президенти. Це цілком реально: бюджетна, потім податкова реформа, ліквідація адміністрацій, посилення самоврядування», – додає експерт.

Члени Миротворчої ініціативи Донбасу переконані, що саме децентралізація влади і люстрація корупціонерів на місцях зможе відновити зв’язок між Києвом та Донбасом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG