Доступність посилання

ТОП новини

Радикал із Білорусі розповів про бойовиків на Донбасі і допомогу Росії


Ігор Щука (архівне фото)
Ігор Щука (архівне фото)
27-річний представник радикальної організації «Націонал-більшовицька партія» із білоруського Солігорська Ігор Щука вже третій місяць активно бере участь у воєнних діях сепаратистів в Україні. Він називає себе «польовим командиром» і говорить, що має у підпорядкуванні озброєних людей. Білоруська редакція Радіо Свобода розмовляла з Ігорем Щукою 29 травня об 11-й ранку.

Ігор Щука підтверджує, що у Східній Україні воюють російські громадяни, Росія підтримує їхні дії військовою технікою та озброєнням, а в ніч на четвер «дружня держава» перекинула до Слов’янська багато техніки, яка дозволяє, в тому числі, «збивати літаки».

Історія Ігоря Щуки вже потрапляла в поле зору Радіо Свобода. Рік тому Щуку, якого не раз затримували в Росії за участь в акціях Націонал-більшовицької партії, намагалися примусово забрати в білоруську армію. Тоді він сказав, що це була спільна операція білоруських і російських спецслужб з метою ізолювати його від політичної діяльності. Партією нацболів, як їх називають, керує Едуард Лимонов. У Росії вона визнана екстремістською і її діяльність заборонена.

Щука стверджує, що білоруська влада знає про його дії, і він не бачить сенсу приховувати своє ім’я. Щоправда, повідомляє, що від білоруського громадянства буде відмовлятися. Ігор відчуває себе росіянином.

З дружиною і соратницею Ганною Ігор зараз живе у селищі Біленьке між Слов’янськом та Краматорськом.

Нацболи активно беруть участь у подіях в Україні і, за словами Щуки, мають власні збройні і незбройні формування, випускають газету, проводять збори і ведуть агітацію серед населення.

Щука каже, що одним із перших приїхав до Криму і нагадує, що Націонал-більшовицька партія від початку вважала Крим російською територією.

– Ми поїхали в Сімферополь і допомагали там так званим «ввічливим чоловічкам». Потім поїхали в Донецьк, там штурмували ОДА, СБУ. Після того, як там якийсь уряд сформувався, ми поїхали в Краматорськ. Зараз тут допомагаємо, як можемо.

– Чим допомагаєте?
Всі дороги йдуть через Слов’янськ. Якщо візьмуть Слов’янськ – візьмуть все

– Всіляко (посміхається). По-перше, в інформаційному плані. Газету свою друкуємо, все піаримо. Ну і силові деякі частини є, працюють силовими методами. Відповідно вони і поїхали до Слов’янська. Там найгарячіша точка, стратегічна, оскільки всі дороги йдуть через Слов’янськ. Якщо візьмуть Слов’янськ – візьмуть усе.

– Звідки ці люди?
Підмосков’я, Ростовська область, Барнаул, вся Росія – всі росіяни. Першим поїхав я

– Підмосков’я, Ростовська область, Барнаул, вся Росія – всі росіяни. Першим поїхав я. Потім із центру якось організували поїздку. Зараз на кордоні ще багато людей намагаються прорватися, але вже тижнів два не виходить.

– Це десятки людей? Сотні?

– Ні, не сотні – десятки.

Ви самі чому поїхали?
Якщо така ситуація почнеться в Латвії, я поїду до Латвії. Якщо в Придністров’ї, теж поїду

– Я вважаю себе росіянином у будь-якій ситуації і в будь-якій країні, і готовий підтримувати російське населення. Якщо така ситуація почнеться в Латвії, я поїду до Латвії. Якщо в Придністров’ї, теж поїду. Я готовий допомагати росіянам.

– А хто ці «ввічливі чоловічки»? Як вони сприймали вашу допомогу? Чи була вона скоординована?
«Ввічливі чоловічки» – це силовики з Росії. Власне і тут частина з них присутня. У тому числі й ті, що були в Криму

– «Ввічливі чоловічки» – це силовики з Росії. Власне, і тут частина з них присутня. У тому числі й ті, що були в Криму. Ми охороняли ЦВК під час виборів, на мітингах допомагали, щоб ніяких провокацій не було.

– Білоруські правоохоронні органи знають, що Ви там?

– Думаю, що знають, але зі мною вони не зв’язувалися. Після заяви Олександра Григоровича (Лукашенка – ред.) про те, що він визнає президентські вибори, шлях туди мені закритий.

– Але громадянство у Вас білоруське?

– Так, але я незабаром від нього відмовлюся.

– Є там ще білоруси?

– Я один тут білорус. З усього війська не зустрічав більше нікого.

– Скільки людей беруть участь в активних діях?
Є збройні загони. В Краматорську – це 200-300 осіб

– Є збройні загони. Наприклад, у Краматорську – це 200-300 осіб. Але є загони, які їдуть на виїзди, роблять атаки на українські блокпости. Дуже багато загонів просто сидять до моменту штурму. Коли почнуть штурмувати, тут дуже багато людей зі зброєю збирається.

– А звідки ця зброя?

– Половину в українського війська відібрали. Багато хто зброю залишав. Техніки багато відібрали в українських військових. Тепер у нас є інформація про те, що якась «дружня держава» вночі перекинула дуже багато техніки, у тому числі і таку, яка дозволяє збивати літаки.

– Ці загони складаються з професійних військових?

– Так. Але до казарми може вступити будь-яка людина, яка служила в армії і вміє стріляти. Він три години чергує, а шість годин має вільного часу. Але це без перерви, спи, якщо хочеш. Єдина умова – щоб служив. Але більшість там із Росії.

– А як вони потрапили в Україну?
Загін, з яким я близько спілкуюся, очолює людина з Рязані, вони якраз ті самі «ввічливі чоловічки»

– Багато були спочатку в Криму. А потім поїхали далі. Наприклад, загін, з яким я близько спілкуюся, його очолює людина з Рязані, вони якраз ті самі «ввічливі чоловічки». А решта – ті, що спокійно проїжджають через кордон, головне – не брати з собою камуфляж, зброю. Зброї і тут вистачає.

– Вам самому доводилося брати в руки зброю?

– Доводилося. Коли в Краматорську підійшли зовсім до центру, нам довелося у виконкомі на даху робити коктейлі Молотова і відбиватися. Вони приїхали на БТРах, ми підпалили машини на перехрестях і спробували їх не пропустити.

– Як би Ви охарактеризували те, що відбувається в Східній Україні?

– Це війна. Громадянська війна. Російські громадяни приїхали сюди підтримати росіян. Тут усі вважають себе росіянами.

– І яка кінцева мета цих дій?

– Утворення незалежної республіки «Новоросія». Кінцева мета – незалежність.

– Ви згадали Латвію і Придністров’я і сказали, що готові туди поїхати. Ви бачите підстави для подібних подій на цих територіях?

– Я думаю, що незабаром ці підстави будуть. Думаю, що все буде виглядати так само, як в Україні.

– Як російська влада ставиться до дій подібних загонів в Україні?
Росія посильно допомагає ополченню в плані зброї. Тут дуже багато зброї, якої в українському арсеналі взагалі немає

– Росії, безумовно, вигідна активність цих людей. У мене складається враження, що Росія посильно допомагає ополченню в плані зброї. Тут дуже багато зброї, якої в українському арсеналі взагалі немає. Все-таки Росія допомагає. Але війська не вводить.

– А чи буде такий момент, коли війська введуть?

– Якщо почнуть палити з «Градів», що обіцяли почати через 48 годин. А коли «Град» вистрілить, то півміста зникне. То думаю, що Росія якісь дії зробить в плані введення військ.

Що стосується позиції білоруського влади, то, за словами Щуки, вона його розчаровує.

«Лукашенко вкотре мене розчарував. Насправді я вважаю, що він повинен був би підтримати. Він не зовсім уже такий білорус, повинен підтримати російське населення. Враховуючи, що в Білорусі багато техніки і зброї взагалі нічийної, то міг би сюди і перекинути», – зауважив Ігор Щука.
Олександр Алесін
Олександр Алесін
Військовий експерт Олександр Алесін стверджує, що слів самого Ігоря Щуки мало для того, щоб притягнути його до кримінальної відповідальності.

«Якщо буде доведений факт, що він брав участь у воєнних злочинах, у злочинах проти людяності, тоді він може бути притягнутий до відповідальності у Білорусі. Сам факт того, що людина говорить, не доказ у суді. Ця інформація може бути вигадкою для підняття власного статусу і так далі. І білоруські правоохоронні органи не будуть нічого робити. У кращому випадку призначать розслідування, якщо буде інформація, що ця людина скоїла тяжкий злочин».

До руху нацболів був близький самопроголошений прем’єр-міністр так званої «Донецької республіки» Олександр Бородай. Він також друкувався в газеті нацболів «Лимонка», про що лідер партії Едуард Лимонов повідомив у своєму «Живому журналі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG