Доступність посилання

ТОП новини

«Демальянс» посягнув на Київ як чиюсь бізнес-вотчину?


Київ – Партія «Демократичний альянс», домігшись перерахунку голосів на виборах до Київської міської ради, заявляє про те, що, за даними протоколів, таки потрапляє до виборного органу столиці. Уже тиждень у Києві рахують голоси виборців у той час, як у межах країни на президентських перегонах їх вдалося порахувати лише за кілька днів. Київська міська виборча комісія обіцяє сьогодні-завтра оприлюднити фінальні результати міських виборів. Експерти відзначають, що Київ і досі сприймається як простір для реалізації бізнес-проектів конкретних ділків, а окремий громадянин у ньому ні на що реально не впливає. Цим і можна пояснити такий ажіотаж навколо обрання міської ради столиці. У цей час партія «Демократичний альянс» сприймається багатьма як нова сила, яка асоціюється з Майданом.

Ціла низка судових позовів щодо недорахованих голосів «Демальянсу», спроба закріпити за цією партією результат в 2,94% голосів, що зупиняє її за крок від потрапляння до Київради, та люди екс-мера Черновецького у новій Київській міській раді – цього стало достатньо, щоб експерти та журналісти назвали столичні вибори «брудними».

Лише в один день, 2 червня, у Шевченківському районі Києва розглядалися дві справи від «Демальянсу» щодо підрахунку голосів на виборах до Київської міської ради.

Лідер «Демократичного альянсу» Василь Гацько в коментарі Радіо Свобода розповідає, що голоси його партії або просто не додавали, або переписували протоколи, вдаючись до процедури «уточнення» даних таким чином, що після цього кількість голосів, відданих за «Демальянс», суттєво зменшувалася.

Приміром, на одній із великих дільниць у Голосіївському районі спочатку партії відписали лише два голоси. Перерахунок дав зовсім іншу цифру: 46 голосів.
На Оболоні була одна дільниця, там первинний протокол встановив, що за «Демальянс» проголосували 53 людини. Потім після уточнення, яке абсолютно не дозволяє правити голоси, віддані за політичні партії, прийшов новий протокол, у якому за нашу партію був уже 31 голос
Василь Гацько
«А десь, приміром, ми зафіксували по факту, що був складений новий протокол зі зменшеними голосами, тоді домагалися перерахунку. На Оболоні була одна дільниця, там первинний протокол встановив, що за «Демальянс» проголосували 53 людини. Потім після уточнення, яке абсолютно не дозволяє правити голоси, віддані за політичні партії, прийшов новий протокол, у якому за нашу партію був уже 31 голос», – розповів лідер «Демократичного альянсу».

Кому вигідно красти голоси, хай визначать правоохоронці – «Демальянс»

На запитання про те, хто може бути режисером фальсифікацій і кому, власне, потрібні були такі вкрадені голоси, про які заявляє «Демальянс», Василь Гацько зауважує:

«Відповідь на це мають давати правоохоронні органи, оскільки так ми можемо робити лише припущення. Якщо в тебе забирають голоси, то вони комусь передаються, – каже він. – Ми не побачили чіткої тенденції, що саме голоси «Демократичного альянсу» передаються якійсь окремій політичний силі».

Тим часом новообраний президент України, який незабаром офіційно вступить на посаду, Петро Порошенко відреагував на події на міських виборах у Києві постом на власній сторінці у Facebook.
Те, що відбулося з підрахунком голосів на виборах до Київради є неприйнятним. Впевнений, що там, де були встановлені порушення обов'язково має відбутися перерахунок голосів
Петро Порошенко

«Те, що відбулося з підрахунком голосів на виборах до Київради, є неприйнятним. Впевнений, що там, де були встановлені порушення, обов'язково має відбутися перерахунок голосів», – написав Петро Порошенко.

Внаслідок перерахунку голосів «Демальянс» втрачав голоси – міськвиборчком

Голова Київської міської виборчої комісії Михайло Терещенко в коментарі Радіо Свобода звертає увагу на інші дані. У стінах міської комісії голоси виборців перераховувала Солом’янська районна виборча комісія. Внаслідок цього кількість голосів, отримана «Демальянсом», не змінилася. Іноді підрахунок голосів призводив до втрати голосів цією партією.
Наша комісія вирішила здійснити такий перерахунок голосів в одній із дільниць Шевченківського району, оскільки документація була ще на території Шевченківської районної в місті Києві виборчої дільниці. Тобто, цей перерахунок вони здійснили самостійно в присутності міської комісії, внаслідок цього «Демальянс» втратив чотири голоси
Михайло Терещенко


«Наша комісія вирішила здійснити такий перерахунок голосів в одній із дільниць Шевченківського району, оскільки документація була ще на території Шевченківської районної в місті Києві виборчої дільниці. Тобто, цей перерахунок вони здійснили самостійно в присутності міської комісії, внаслідок цього «Демальянс» втратив чотири голоси», – наголошує Михайло Терещенко.

На думку голови міського виборчкому, голоси на всеукраїнських виборах президента вдалося порахувати в кілька разів швидше, ніж на виборах в окремо взятому Києві не в останню чергу через брак на столичних виборах автоматизованої інформаційно-аналітичної системи. Остання дає змогу в електронному режимі вводити первинні дані голосування. Як наслідок, переписати від руки протоколи практично не реально.

До Київради пішли люди, які знають, як заробити на київській землі та оренді – експерт

Політолог Юрій Рубан вважає, що міські вибори в Києві виявилися такими «брудними», на відміну від президентських, бо їхні окремі учасники сприймають як бізнес-проект. Тобто, в Київраду ідуть люди з конкретними бізнес-інтересами, які розуміють, через які схеми і як вони повернуть вкладені кошти й примножать свої активи, статки, майно, вплив.
До Київради пішли всі ті персонажі, які вже продемонстрували нам, як можна розбагатіти на київській землі, на київській оренді. Вони просто перемістилися з одних списків в інші
Юрій Рубан

«Оцей інстинкт наших політиків, що влада може бути бізнесом, спрацював, звичайно, на київських виборах. Тим паче ми бачимо, як до Київради пішли всі ті персонажі, які вже продемонстрували нам, як можна розбагатіти на київській землі, на київській оренді. Вони просто перемістилися з одних списків в інші», – відзначає експерт.

На його переконання, єдиний вихід із цієї ситуації – децентралізація влади, реформа самоврядування, завдяки якій мають структуруватися невеликі територіальні громади з реальними повноваженнями та управлінськими механізмами. Бо наразі, за словами політолога, столиця України – це місто, де окремий мешканець є «ніким» і нічого не вирішує взагалі.

У «Демократичному альянсі» стверджують, що, згідно з даними вже оформлених після перерахунку голосів протоколів, вони долають тривідсотковий виборчий бар’єр. Це забезпечить цій політичній силі мінімум два місця зі 120 у міській раді Києва.

Чесний підрахунок, а точніше, вже де-факто – перерахунок голосів у Києві набув принципової актуальності в зв’язку з тим, що, за офіційними результатами, до складу нової Київської міської ради пройшли представники команди екс-мера Леоніда Черновецького. У них ніяких проблем з оформленням відданих за них голосів, на відміну від «Демальянсу», не виникало.

Приміром, самовисуванка Алла Шлапак перемогла в мажоритарному окрузі № 35 у Печерському районі міста. У 2006-2008 роках вона була депутатом Київради від «Блоку Леоніда Черновецького» та співголовою його фракції. У квітні 2011 року вийшла з цієї фракції, очолила депутатську групу «Соціальна справедливість».

Під час виборчої кампанії 2014 року Алла Шлапак використовувала символіку УДАРу. Очільниця виборчого штабу Петра Порошенка в Києві Ірина Геращенко відреагувала на цей факт на своїй сторінці у Facebook уже після закінчення виборів, назвавши таке використання символіки незаконним.

Тим часом, за словами Василя Гацька, прокуратура порушила вже кілька кримінальних справ за фактом протизаконний дій під час виборів до Київради.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG