Доступність посилання

ТОП новини

Обама обіцяє допомагати Україні і поспілкувався з Джемілєвим


Барак Обама біля винищувача F-16 у Варшаві, 3 червня 2014 року
Барак Обама біля винищувача F-16 у Варшаві, 3 червня 2014 року
Варшава – США вкладуть мільярд доларів у збільшення своєї військової присутності в Центрально-Східній Європі. Америка не збирається задля збереження відносин із Росією жертвувати принципами колективної безпеки членів НАТО та її союзників. Про це у вівторок у Варшаві заявив американський президент Барак Обама. Він бере участь у відзначенні 20-річчя демократичних змін у Польщі. За словами Обами, США рішуче підтримуватимуть Україну в її прагненні зберегти суверенність і територіальну цілісність. Одна з головних подій варшавських урочистостей – вручення Премії Солідарності імені Леха Валенси Мустафі Джемілєву.

Заяви президента Сполучених Штатів Барака Обами у Варшаві вже назвали історичними. Роман Ревальд, експерт із Американської торгової палати у Польщі, вважає, що сказане президентом США – не що інше як сигнал про перезавантаження американсько-російських відносин. За його словами, це перезавантаження на противагу тому, про яке свого часу говорила американський держсекретар Гілларі Клінтон, котра сподівалася демократизації Росії.
Обама: США посилять військову присутність у Європі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

У Варшаві Барак Обама неодноразово наголосив, що США не залишать без відповіді агресивну політику Росії щодо її сусідів, зокрема України. Щоб запобігти подальшому напруженню ситуації на сході Європи, американці готові посилити свою військову присутність в регіоні.

«Беручи до уваги сучасну ситуацію в Україні, ми збільшимо нашу американську присутність. Ми розпочинаємо ротацію додаткових сухопутних сил та літаків-винищувачів F-16 у Польщі. Це допоможе нашим військам разом проводити навчання, допоможе посилити повітряні сили НАТО. Це частина наших завдань, спрямованих на збільшення присутності НАТО у Центрально-Східній Європі», – сказав президент США.
Ми будемо інтенсифікувати наше партнерство з приятелями в Україні, Молдові і Грузії, щоб забезпечити їхні оборонні потреби
Барак Обама

«Ми збільшимо нашу військову присутність, якщо йдеться про армію та повітряні сили, передислоковуючи ці сили між країнами Центральної та Східної Європи. Ми будемо інтенсифікувати наше партнерство з приятелями в Україні, Молдові і Грузії, щоб забезпечити їхні оборонні потреби. Я закликаю Конгрес надати мільярд доларів, щоб підтримати цей план, який буде сильною демонстрацією непорушної американської підтримки для наших союзників у НАТО», – наголосив американський президент.
Мустафа Джемілєв і Барак Обама на зустрічі у Варшаві, 3 червня 2014 року (фото: Недім Усейнов)
Мустафа Джемілєв і Барак Обама на зустрічі у Варшаві, 3 червня 2014 року (фото: Недім Усейнов)

Не можна дозволити, щоб озброєні злочинці творили хаос в Україні – Обама

За словами Барака Обами, позитивний досвід демократичних перетворень у Польщі може стати зразком для українців. Проте, за його словами, на даному етапі Україні потрібно допомогти зберегти її економічну, енергетичну та політичну незалежність. Обама позитивно оцінює політичні декларації новообраного президента України Петра Порошенка.

Зокрема він сказав: «Новообраний президент говорив про свою готовність працювати з різними регіонами України, задля порядку й забезпечення конституційного ладу. Він сказав, що зацікавлений у налагодженні добрих відносин з Росією. Натомість він також сказав, і мав рацію, що суверенністю України не можна пожертвувати в ім’я цих відносин. І ми цілком його в цьому підтримуємо».
Ми будемо дуже багато часу присвячувати Україні, а також питанням обороноздатності цієї держави
Барак Обама

За словами Обами, дії Росії в Криму та на сході України становлять загрозу для фундаментальних принципів міжнародної безпеки. «Якщо Росія порушуватиме міжнародні принципи, то НАТО однозначно ці принципи захищатиме», – наголосив президент США. Він також додав: «Здогадуюся, що українці дуже зацікавлені економічною підтримкою, вони дуже занепокоєні тим, що може постраждати енергетичний сектор країни. Пакет допомоги МВФ, а також наша допомога, будуть дуже важливі на етапі, коли новий український уряд докладатиме зусиль для стабілізації ситуації. Тому ми будемо дуже багато часу присвячувати Україні, а також питанням обороноздатності цієї держави».

Також Барак Обама говорить, що не можна дозволити, аби озброєні злочинці творили хаос на значній частині території України. «Тому, – каже він, – мусить бути механізм, який допоможе повернути право і порядок у цих регіонах».
Ми готові завдати Росії економічних збитків, які можуть ще більше зрости
Барак Обама

Барак Обама різко висловився на адресу Москви, яка провокує загострення ситуації на сході України. Він твердить: «Ми переконані, що принципів територіальної неподільності і суверенності треба дотримуватися. Та Росія порушила ці принципи і ми будемо зберігати наші санкції, спричинені нелегальним приєднанням Криму. Ми готові завдати Росії економічних збитків, які можуть ще більше зрости, якщо ми будемо надалі спостерігати активну дестабілізацію ситуації Росією в одного із своїх сусідів, так як це бачимо тепер». «Ми стоятимемо пліч-о-пліч з людьми, які хочуть самі впливати на своє майбутнє і свою долю», – підсумував Барак Обама.

Крим повернеться в Україну – Порошенко

Під час прес-конференції у Варшаві президент США сказав, що він із нетерпінням чекає на розмову з новообраним президентом України Петром Порошенком, яка відбудеться у Варшаві в середу вранці, хоча зустрілися вони вже у вівторок ввечері. І Обама, і Порошенко сиділи при одному столі під час урочистої вечері, що відбулася у палаці польських королів.
Крим скоро буде вільним – Порошенко на церемонії нагородження Джемілєва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Петро Порошенко узяв участь в урочистому врученні лідерові кримських татарів Мустафі Джемілєву Премії Солідарності імені Леха Валенси. Нагороду для Джемілєва вручали теперішній та колишній президенти Польщі – Броніслав Коморовський і Лех Валенса. Як сказав Валенса, премія його імені – це не тільки відзнака за заслуги Джемілєва, але й заохочення до подальшої боротьби.

Натомість Петро Порошенко під час урочистості заявив, що Крим обов’язково повернеться в Україну. Присутні у залі президенти, політики й діячі країн Центрально-Східної Європи зустріли його слова оплесками.

А лауреат Премії Солідарності Мустафа Джемілєв, приймаючи відзнаку, сказав, що це нагорода для всього героїчного кримськотатарського народу, який бореться за свої права, не застосовуючи насилля. Після урочистої вечері у Варшаві Барак Обама у неформальній атмосфері поспілкувався із Мустафою Джемілєвим.

Перед відльотом із Києва до Варшави Мустафа Джемілєв говорив Радіо Свобода, що проситиме Обаму посилити американські санкції щодо Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG