Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримує максимум підтримки від НАТО – керівник Міноборони


Михайло Коваль
Михайло Коваль
Україна отримала повну політичну підтримку від НАТО у проведенні антитерористичної операції, а військова допомога від окремих країн НАТО продовжує надходити. Про це після засідання комісії Україна-НАТО повідомив виконувач обов’язків міністра оборони України Михайло Коваль. Він заявив, що вся допомога, яка надходить з Франції, Польщі, Великої Британії та передусім зі США, є несмертельного характеру. Також на прес-конференції міністр підтвердив повідомлення у пресі про те, що Росія готує провокацію з використанням українських літаків, захоплених у Криму, та дані про те, що з боку сепаратистів воюють вихідці з Північного Кавказу.

Із виступу виконувача обов’язків міністра оборони Михайла Коваля та з дискусій у стінах НАТО, можна сказати, що Україна отримує максимум підтримки, на яку може розраховувати країна, яка не є членом НАТО.

Крім допомоги, в першу чергу, засобів захисту, Україна зараз отримує поради та оцінку щодо стану своїх Збройних сил та необхідної їхньої перебудови. Ідеться про докорінну воєнну реформу, якої потребує Україна, та повний перегляд її військової доктрини з огляду на майбутнє членство в альянсі. Хоча про це зараз не говориться вголос, всі сторони розуміють, що лише членство в структурах спільної оборони зможе забезпечити безпеку України в майбутньому.

Михайла Коваля запитували про те, чи є докази присутності вихідців з Північного Кавказу на боці сепаратистів. На що він відповів, що доказів є більше, ніж досить.

«Доказів чимало. Ми бачимо їх щодня по нашому національному телебаченню. Наші військовослужбовці захоплюють полонених, і ви недавно бачили інтерв’ю Рамзана Кадирова, біля якого стояли захоплені два начебто журналісти з зенітно-ракетним комплексом в районі Краматорська. Другий неспростовній факт – це велика кількість червоних, оббитих кумачем трун, які були переправлені з території України на територію Російської Федерації. І повідомлення деяких керівників, що наступить помста за те, що їхні товариші загинули на території України», – зазначив Коваль.

Щодо жертв з боку цивільного населення, виконувач обов’язків міністра сказав, що даних не має. Він додав, що наказ на знищення противника українські військові отримують тільки тоді, коли переконуються, що поруч немає цивільного населення. А серед військових, включно з двома загиблими у Криму – 42 вояки.

Ми отримали інформацію, що Росія готує провокацію з літаками – Коваль

Також виконувач обов’язків міністра підтвердив інформацію про те, що 8 українських літаків МІГ-29, захоплені на авіабазі в Бельбеку в Криму, можуть бути використані російською стороною для провокацій на сході України.
Ми отримали інформацію, що літаки почали готуватись із провокативною метою, щоб показати, як Збройні сили України наносять удар по цивільному населенню
Михайло Коваль

«У нас зараз на території Автономної Республіки Крим, а саме на авіабазі «Бельбек» знаходяться вісім літаків МІГ-29. Вони в боєздатному стані. Відповідно до перемовин тз Російською Федерацією, ми більшу частину літаків вивели, залишилось 8 літаків. Це – літаки, на яких нанесено наші розпізнавальні знаки Збройних сил України. І ми сьогодні вночі отримали інформацію про те, що ці літаки почали активно готуватись із провокативною метою на сході нашої держави, щоб показати, як Збройні сили України наносять удар по цивільному населенню», – заявив Михайло Коваль.

Він подякував ЗМІ за цю інформацію та висловив сподівання, що Росія все ж таки цього не зробить, розуміючи, що її плани розкрито.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG