Доступність посилання

ТОП новини

На Порошенка у Польщі чекає парадокс – експерт


Київ – 4 червня новообраний президент України Петро Порошенко перебуває у Польщі. Він здійснює свій перший офіційний закордонний візит. Програма візиту передбачає зустріч із президентом США та лідерами низки європейських держав. Українські експерти зазначають, що Порошенка має нагоду поставити перед Заходом низку надважливих для України питань. Серед них – надання військової допомоги та дипломатичної підтримки для посилення тиску на Росію.

Переможець президентських перегонів в Україні Петро Порошенко під час візиту до Польщі має низку важливих завдань та тем до обговорення з лідерами США та європейських країн, каже секретар парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Каплін.

Сподіваюся, що Петро Порошенко буде вимагати від міжнародної спільноти, лідерів максимального виконання зобов’язань, зокрема, по Будапештському меморандуму
Сергій Каплін
«Стан України, стан міжнародних відносин, стан українсько-російських відносин і шляхи урегулювання східної кризи. Сподіваюся, що Петро Порошенко буде вимагати від міжнародної спільноти, лідерів максимального виконання зобов’язань, зокрема, по Будапештському меморандуму», – перелічує у коментарі Радіо Свобода Каплін.

Треба порушувати питання серйозного тиску на Росію – Палій

Утім, гарантії Будапештського меморандуму ще треба наповнити реальним змістом, зауважує політолог Олександр Палій. На його думку, така можливість є. Адже зустрічі Петра Порошенка з лідерами США та європейських країн, можна вважати унікальними, оскільки, вони мають відбутися ще до його інавгурації, зауважує експерт. На думку Палія, це свідчить про бажання Заходу контактувати. Відтак варто ставити перед західними партнерами питання надання Україні бойової допомоги, вважає політолог.

Треба піднімати питання серйозного тиску на Росію. Знову таки санкції і, крім того, допомога у сфері оборони
Олександр Палій
«Треба піднімати питання серйозного тиску на Росію. Знову таки санкції і, крім того, допомога у сфері оборони. Справа виглядає достатньо дивно, тому що Росія підтримує нелегітимні якісь республіки, які були оголошені на вулиці якимись невідомими людьми, яких ніхто ніколи не обирав, а Захід ніби соромиться надати допомогу офіційній владі України. Ми розуміємо, що він не соромиться, він стримується, намагається вирішити це все дипломатичним шляхом, але водночас такий парадокс існує», – наголошує Палій.

Крім того, Петро Порошенко має нагоду просити США надати радників з антикорупційної діяльності, додає Олександр Палій.

Порошенку необхідно актуалізувати особисті контакти та встановити нові – Сушко

Україні потрібна також максимальна дипломатична підтримка, зазначає науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Експерт зауважує, що Петро Порошенко має виконати ще одну місію.

Встановлення якісних особистих контактів. Від цих контактів потім залежатиме багато що у подальшій міжнародній діяльності президента Порошенка
Олександр Сушко
«Встановлення якісних особистих контактів. Від цих контактів потім залежатиме багато що у подальшій міжнародній діяльності президента Порошенка. З багатьма політиками і лідерами держав він у принципі знайомий, але в іншій якості. І зараз необхідно актуалізувати контакти, а також встановити нові для того, щоб усі політики спілкуватися з ним не лише тому, що він є президентом України, і щоб розвіяти якісь міфи стосовно своїх цілей та інтересів», – зазначає Сушко.

Петро Порошенко відвідує Польщу для участі в заходах із нагоди 25-ї річниці перших демократичних виборів у цій країні. Про це повідомляє директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс. За його словами, програма візиту передбачає зустрічі Порошенка із президентами Польщі Броніславом Коморовським, США – Бараком Обамою, Франції – Франсуа Олландом, Німеччини – Йоахімом Гауком, а також секретарем Державного департаменту США Джоном Керрі.

Тим часом, як повідомляє журналістка Голосу Америки Мирослава Гонгадзе, Петро Порошенко, Барак Обама та лідери низки європейських країн взяли участь у святковій вечері на честь вручення «Нагороди солідарності» українському політичному і громадському діячеві Мустафі Джемілєву. Між Порошенком та Обамою відбулося неофіційне спілкування. А 4 червня відбуватимуться офіційні зустрічі, зазначені у програмі візиту Петра Порошенка до Польщі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG