Доступність посилання

ТОП новини

Блокпости для протидії сепаратистам на Дніпропетровщині працюють на волонтерських засадах


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині створили понад три десятки блокпостів для протидії сепаратистам, перекривши магістралі на всьому південно-східному кордоні області та в’їзди до великих міст. На них чергують як кадрові військові, представники правоохоронців, так і добровольці із місцевих жителів. Самооборонці, які працюють на волонтерських засадах, скаржаться, що не мають ані форми, ані посвідчень, ані зброї та взагалі почувають себе «поза законом». Бідкаються патрульні блокпостів і на брак кадрів. Водночас у штабі національного захисту зазначають, що всі ці проблеми вирішують.

Набір добровольців для чергування на блокпостах Дніпропетровщини ініціював штаб національного захисту області. До патрулювання запросили дужих чоловіків віком від 18 до 60 років.

Працюють позмінно, по 12 годин на добу, чергування – на суто волонтерських засадах, ніяких коштів за них добровольці не отримують. Однак охочих допомагати правоохоронцям і військовим чимало. Чергують без зброї.

«Ми зовсім безправні»


А втім, як розповідають чоловіки, за таких умов не почуваються незахищеними. Самооборонець Андрій, що чергує на одному з блокпостів Дніпропетровська, зазначає: були сподівання на те, що їхню діяльність якось регламентують – видадуть форму, посвідчення, бронежилети, зброю, проведуть масштабні навчання.

«Ми вже місяць домагаємось того, щоб була підведена якась законодавча база. Нас сфотографували, сказали, що два-три дні – і буде посвідчення. Це було півтора місяці тому. Ми чергуємо вночі. І вже було багато інцидентів, коли люди, яких ми спиняємо, не розуміють ситуації. Бували випадки, коли доводилось насильно спиняти машини, які не хотіли спинятись: у нас є така «дьоргалка» з колючками – колеса не пробиває, але машину спиняє. Це добре, що поки все обходилось без ексцесів. Наразі ми є, як якесь «бандформування», – ніякої законодавчої бази для нас немає. Зброю офіційно нам не видали. Ми там стоїмо незахищені. Ми зовсім безправні. Якщо якась юридично грамотна особа, яку ми зупинимо на блок-посту, захоче вчинити бучу – буде погано всім. Оці всі дії з нашого боку підпадають під адміністративні та карні правопорушення. Люди приносять на чергування власну зброю, зареєстровану, мисливську, а це вже – кримінал. Ця зброя має бути вдома, у сейфі. Люди не розуміють, якими можуть бути наслідки», – розповів Радіо Свобода самооборонець.

У штабі національного захисту області заспокоюють: на всіх блокпостах є люди зі зброєю й офіційними повноваженнями зупиняти та перевіряти машини – це міліціонери та військові, самооборонці мають їм лише допомагати. Заступник начальника штабу Максим Дубовський повідомив Радіо Свобода: понад 70% добровольців на блокпостах уже отримали посвідчення, решті – видадуть незабаром. Обіцяють вирішити й проблему з формою. Що ж до зброї, заявив представник штабу, то законних підстав для забезпечення нею самооборонців наразі немає.

Коли люди кажуть «ми хочемо, щоб нам видали зброю», хай пояснять, на підставі чого? На блокпостах стоять цивільні, на основі чого їм видавати зброю? На блокпостах зі зброєю стоять ДАІ, ППС, деякі пости укріплені людьми з батальйону, які також зі зброєю
Максим Дубовський
«Коли люди кажуть «ми хочемо, щоб нам видали зброю», хай пояснять, на підставі чого? У нас оголошена війна, воєнний стан? Ні. І хто буде видавати простим людям зброю зараз? Для того, щоб людині видати зброю, люди мають бути в структурі МВС або Міністерства оборони. На блокпостах стоять цивільні, на основі чого їм видавати зброю? На блокпостах зі зброєю стоять ДАІ, ППС, деякі пости укріплені людьми з батальйону, які також зі зброєю. Я вважаю, що проблеми немає», – зазначив Максим Дубовський.

Зауваження до роботи блокпостів на Дніпропетровщині висловлюють і громадські активісти. Координатор активу громадської організації «Євромайдан-Дніпро» Андрій Бут зафіксував два випадки, коли на блокпостах удень стояли лише міліцейські авто – нікого зі співробітників видно не було.

На блокпосту неподалік від Синельникового перебувала машина з явними міліцейськими ознаками. Легковик. При цьому жодного працівника міліції чи ДАІ видно не було
Андрій Бут
«На блокпосту неподалік від Синельникового перебувала машина з явними міліцейськими ознаками. Легковик. При цьому жодного працівника міліції чи ДАІ видно не було, ніхто контроль за рухом автотранспорту не здійснював. Така сама ситуація була й на іншому блокпості. У мене виникла така думка: ті блокпости, які поблизу Дніпропетровська, працюють, там і активісти, і міліція, роботу видно. А віддалені пости – що там відбувається? Що це за практика?» – сказав Андрій Бут, передаючи інформацію правоохоронцям.

В управлінні Державтоінспекції області вже роблять службову перевірку цих інцидентів. А старший інспектор ДАІ Віталій Шевцов підтвердив Радіо Свобода: певні проблеми з кадрами на віддалених блокпостах є.

У нас є такі відділки ДАІ, де дуже бракує людей. Ми б, можливо, цих волонтерів не залучали, аби у нас вистачало працівників ДАІ. За останні чотири роки взагалі дуже скоротили чисельність ДАІ в Україні
Віталій Шевцов
«У нас є такі відділки ДАІ, де дуже бракує людей. Ми б, можливо, цих волонтерів не залучали, аби у нас вистачало працівників ДАІ. За останні чотири роки взагалі дуже скоротили чисельність ДАІ в Україні. Є такі досить великі райони, де у штаті взагалі тільки 5 посад працівників ДАІ на весь район: начальник і четверо підлеглих, інспекторів, які чергують на блокпостах щодня. А їм треба фіксувати ДТП, обслуговувати звернення людей, а один чоловік захворів, а один пішов у відпустку… Проблема навіть не з кадрами, кадри є, є охочі працювати, але нема штатних одиниць. Але все, що ми можемо, все робимо», – сказав Шевцов.

Водночас на Дніпропетровщині на додаток до стаціонарних блокпостів діють і мобільні групи – магістралі патрулюють не лише на укріплених позиціях, а й на авто. Також під контроль взяли залізничні станції на межі з Донецькою областю. У штабі зазначають: сил і засобів в області достатньо, аби протидіяти можливим провокаціям та диверсіям.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG