Доступність посилання

ТОП новини

Колеги Олега Сенцова вимагають його звільнення


Олег Сенцов
Олег Сенцов
Київ ­ – Показ фільму «Гамер» на підтримку Олега Сенцова влаштовують 4 червня у Києві друзі та прихильники митця. Цю картину поставив саме заарештований російськими спецслужбами український режисер. Крім того, МЗС України обіцяє надіслати чергову ноту з вимогою його негайного звільнення.

У той час, коли український режисер Олег Сенцов перебуває у слідчому ізоляторі в Москві в Лефортово, його друзі та колеги намагаються привернути увагу впливових людей для допомоги режисеру. Вони вже влаштовували пікет під посольством Росії у Києві. Нині друзі Сенцова мають намір не тільки показати людям діяльність митця, але й зібрати кошти для підтримки його дітей та оплати праці адвоката у Москві. Про це Радіо Свобода розповідає один з організаторів показу фільму «Гамер» Андрій Алферов.
Ми збираємось зібрати кошти для дітей Олега. Олег є громадянином України, а перебуває у тюрмі Російської Федерації. Цей факт сам по собі є кричущим
Андрій Алферов

«Ми збираємось зібрати кошти для дітей Олега. І взагалі поговорити про те, як жахливо, коли митця відправляють за ґрати. Це суперечить усім нормам, законам і уявленням про мораль. Це порушення багатьох статей. Зокрема, Олег є громадянином України, а перебуває у тюрмі Російської Федерації. Цей факт сам по собі є кричущим», – каже Андрій Алферов.

Олега Сенцова заарештувала російська ФСБ 11 травня нинішнього року в Криму. Йому закидають вчинення терактів. А у матеріалі прокремлівського телеканалу НТВ стверджується, що «вже точно відомо, що Сенцов належав до «Правого сектору» і був тією самою людиною, яка зібрала ціле угруповання бойовиків …» Представники «Правого сектору в коментарі Радіо Свобода наголосили, що Олег Сенцов не мав жодного стосунку до цієї партії.

«Режисер, який є громадянином України, викрадений з території української держави російськими спецслужбами»

Справу Сенцова розглядають разом зі справами ще трьох громадян України. Його українські та російські колеги висловлюють слова підтримки митцю. Мирослав Слабошпицький, український режисер та призер цьогорічного Канського кінофестивалю, називає ситуацію із Сенцовим неподобством.
Я намагаюся долучитися до усіх ініціатив на підтримку Сенцова, тому що я ні на секунду не вірю в те, що йому шиють. Це якась дуже жахлива історія
Мирослав Слабошпицький

«Тим більше парадоксальним є те, що режисер, який є громадянином України є фактично викрадений з території української держави іноземними спецслужбами. Я намагаюся долучитися до усіх ініціатив на підтримку Сенцова, тому що я ні на секунду не вірю в те, що йому шиють. Це якась дуже жахлива історія», ­–­ наголошує Мирослав Слабошпицький.

Відомий російський режисер-документаліст Віталій Манський теж не вірить у звинувачення, висунуті Сенцову.
Мій розум відмовляється представляти Сенцова з мішками з вибухівкою
Віталій Манський

«Головне, що потрібно розуміти, щоб не робив Олег Сенцов, він перебував на своїй Батьківщині і боровся за її свободу і незалежність так, як він собі уявляв. Митець Олег Сенцов викликає у мене найприємніші відчуття. Це дійсно яскравий і вдумливий автор. Мені здається, що така людина може знайти більш дієві способи боротьби для досягнення цілей, які перед собою поставив. Мій розум відмовляється представляти Сенцова з мішками з вибухівкою. Людину молоду потрібно випустити з в'язниці. І для мене це є аксіома», – заявляє Віталій Манський.

Адвокат Олега Сенцова, Дмитро Динзя повідомив Радіо Свобода, що говорити про перебіг справи його підзахисного він не має права. Водночас адвокат зазначив, що стан Сенцова є зараз задовільним.
Можу сказати, що він живий і здоровий. Все у нього добре. Об`єктивно, поки що він перебуває в Лефортово
Дмитро Динзя

«Можу сказати, що він живий і здоровий. Все у нього добре. Об`єктивно, поки що він перебуває в Лефортово», – стверджує Дмитро Динзя.

Переглянути справу та звільнити режисера вимагають також члени Європейської кіноакадемії. Про це Радіо Свобода повідомив заступник голови цієї організації Майк Дауні. За його словами, члени кіноакадемії надішлють листа з такою вимогою голові ФСБ, голові Держдуми Росії, міністру внутрішніх справ Росії та президентові Володимиру Путіну. Дауні каже що, відомий польський режисер Анджей Вайда та іспанський постановник Педро Альмодовар теж поставлять свій підпис під цим листом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG