Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен Україні воєнний стан? (огляд преси)


Рішення про запровадження воєнного стану в Донецькій і Луганської областях повинен ухвалити президент, підтримати парламент і узгодити з місцевими органами влади, наголошує газета «Сегодня». Це необхідно зробити, бо тоді мирні мешканці сидітимуть вдома і не постраждають. А на вулицях залишаться лише бойовики, з якими справитися буде набагато легше, ніж зараз. Адже бойовики діють, прикриваючись мирним населенням. Експерти видання вважають, що запровадження воєнного стану відіб’ється на економіці України, але втрати можна буде ліквідувати приблизно за півроку. Заради безпеки людей, тимчасово можуть закритися близько 15% підприємств, розташованих в епіцентрі бойових дій. Однак банки і держустанови працюватимуть – адже влада повинна буде забезпечити виплату пенсій і зарплат. Докладніше про це йдеться в статті «Воєнний стан: правила виживання».

Україна таки сіла за стіл газових переговорів тет-а-тет із Росією. Чому для росіян так принципово було не бачити за столом переговорів європейців – представники ні російської, ні української влади не пояснили. Тим часом експерти газети «День» згоду України на двосторонній формат переговорів із Росією називають грубою неприпустимою помилкою і навіть злочином проти держави. Не потрібно було погоджуватись на вихід Європи з переговорного процесу. Росія давно домагається, щоб у розмові з Україною не було жодних посередників – читай свідків. Бо в таких двосторонніх переговорах Українська держава завжди залишається у програші. Це стосується як газу, так і інших питань. Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський припускає, що це справа рук п’ятої колони, яка можлива навіть у сьогоднішній владі.

Люди за власний кошт підтримують боєздатність української армії. А командування часто намагається приховати свої помилки за невдалі дії і смерті військовослужбовців. Журналісти газети «Україна молода» зауважують, що часто українським бійцям доводиться воювати не стільки з терористами, скільки з важкою бюрократичною машиною Міністерства оборони. І наслідки цієї війни передбачити важко. Конкретніше йдеться в матеріалі «Іде війна народна».

Вже очевидно, що проти України ведеться технологічна й інформаційна війна, констатує газета «Факти». І найстрашніше, що в цій війні зброєю стали звичні смартфони, інтернет-сайти і навіть соціальні мережі. Після спроби зламу сайту української Центральної виборчої комісії напередодні виборів прийшло усвідомлення того, що за інформаційну безпеку країни в цілому і себе зокрема потрібно боротися. Наскільки це можливо? Про це розповідають експерти ринку зв’язку. Стаття називається «Ми зіштовхнулись з незаконним підключенням спецслужб Росії до розмов наших абонентів».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG