Доступність посилання

ТОП новини

Колючий дріт на кордоні з Росією не зупинить бойовиків – експерт


Олексій Мельник, військовий експерт Центру імені Разумкова
Олексій Мельник, військовий експерт Центру імені Разумкова
Київ – Для надійного перекриття кордону з Росією потрібні сучасні засоби цілодобового спостереження та відповідно озброєні мобільні групи. Про це Радіо Свобода розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. Так він прокоментував заяву виконувача обов'язків президента Олександра Турчинова про початок перекриття східного кордону України. Виступаючи перед журналістами на блокпосту на в'їзді до Слов'янська, Турчинов заявив, що після перекриття кордону зникне можливість постачання зброї та бойовиків на територію України.

– Пане Мельник, чи справді можна перекрити кордон, як це можна зробити?


– Перекрити можна. Ті, хто подорожує на захід від України, мабуть, бачили кордон України, колишній радянський кордон – це колючій дріт, контрольно-слідова смуга, це, звичайно, можливо. Є у світі й інші приклади: побудова триметрової чи шестиметрової стіни. Але навряд це той варіант, який нас влаштує. Те, що сказав Турчинов, вочевидь, він мав на увазі не стільки механічні засоби перекриття кордону, скільки посилення охорони кордону і попередження проникнення непрошених гостей.

– Але ж уже були заяви про посилення охорони східного кордону. Як тепер ставитися до тих заяв?


Сили прикордонної служби виконують функції щодо контролю кордону, але вони не в силах протистояти озброєним, добре підготованим бойовикам, які йдуть КАМАЗами з боку Росії
Олексій Мельник
– Гадаю, що коли ми говоримо про посилення, то посилення контролю відбулося. Але воно навряд чи могло відбутися до того якісного показника – повне перекриття. Кордон більше тисячі кілометрів і, власне, немає навіть демаркаційної лінії цього кордону, не кажучи вже про наявність якихось технічних засобів, які забезпечили б цілодобове спостереження. Якби навіть були такі засоби, сили прикордонної служби виконують функції щодо контролю кордону, але вони не в силах протистояти озброєним, добре підготованим бойовикам, які йдуть КАМАЗами з боку Росії.

– Відтак має бути задіяний значно більший людський ресурс? Чи він є?

– І людський, і технічний. Я боюся, що навряд він є, насамперед, тому що Україна до цього не готувалася. Наразі, за такий короткий термін зібрати весь цей потенціал на величезному відтинку кордону, мабуть, неможливо ні з часових, ні з ресурсних причин. Тому йде нарощування зусиль щодо створення мобільних груп, підсилення прикордонників ресурсами Збройних сил.

– Щодо механічних засобів охорони кордону. Якими саме вони мають бути і наскільки довгим та дорогим може бути процес забезпечення такими засобами українського кордону на належному рівні?
Колючий дріт не зупинить бойовиків. Сьогодні існує достатньо сучасних технічних засобів спостереження
Олексій Мельник

– Колючий дріт не зупинить бойовиків. Сьогодні існує достатньо сучасних технічних засобів спостереження. Є стаціонарні камери спостереження, у тому числі які забезпечують спостереження у нічний час, у непогоду, теплові зори, мобільні комплекси. Насамперед, це створення мобільних груп у безпосередній близькості до кордону. Які, з одного боку, не були б легкою ціллю для терористичних груп, для бойовиків, а з іншого боку, вони, відповідно оснащені, відповідно озброєні, могли б у найкоротший час прибути на місце порушення кордону для того, щоб попереджувати. Якщо проникнення крізь кордон стане достатньо небезпечним для тих самих «казаків», гадаю, охочих значно поменшає.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG