Доступність посилання

ТОП новини

За ризик життям на Сході правоохоронцям доплачують 30 гривень у день


Українські військовослужбовці стоять на варті недалеко від міста Амвросіївка в Донецькій області, 5 червня 2014 року
Українські військовослужбовці стоять на варті недалеко від міста Амвросіївка в Донецькій області, 5 червня 2014 року
Днями відбулась ротація львівських правоохоронців у східні регіони, де ведуться бойові дії. 63 чоловіків повернулись у Львів та на Львівщину. Така ж кількість зараз несе службу на Харківщині і Донеччині. Чи є користь від ротації західняків? З якими проблемами зіштовхувались львів’яни, в яких умовах жили, у які бої потрапляли?

28 квітня правоохоронець зі Львівщини Микита (ім’я змінено на прохання співрозмовника) поїхав на Схід. Він служив у Харківській і Донецькій областях, зокрема у Слов’янську і Красному Лимані. Збирали у дорогу правоохоронців цілим колективом, допомагали, чим могли. Польову форму підбирали по ходу, бо не у всіх міліціонерів вона була. Бронежилети і зброю львів’янам видали на Харківщині. Жили вони у різних місцях – ночували у готелі, райвідділі, на бетонній підлозі у підвалі.

Львівські правоохоронці чергували на блокпостах, перевіряли транспорт, охороняли райвідділи міліції й адміністрації. По 12 годин доводилось стояти під палючим сонцем, у повній амуніції. Лише бронежилет вагою до 18 кілограмів. Однак Микита і його колеги брали участь у бойових діях і зоні проведення антитерористичної операції (АТО).
Це справді – війна. Не боїться лише той, хто не має мізків або просто обманює
«Доводилось воювати у зоні АТО. Брав участь у бойових діях поблизу Красного Лимана. Так, це справді війна. Не боїться лише той, хто не має мізків або просто обманює. Страх, звісно є, але його потрібно поборювати, бо у ситуації війни це не допомагає і не припустимо. Всі хлопці, які були зі мною, пройшли через випробування війни і пройшли його до кінця», – розповів львівський правоохоронець.
Українські військовослужбовці стоять на варті недалеко від міста Амвросіївка в Донецькій області, 5 червня 2014 року
Українські військовослужбовці стоять на варті недалеко від міста Амвросіївка в Донецькій області, 5 червня 2014 року

Погляд на війну зблизька

Поїздка на Схід змінила чоловіка. Він каже, що пройшовши війну і подивившись смерті в очі, цілком переоцінив власні життєві цінності. Найважливішою для нього є родина, а все інше – швидкоплинне, зокрема і матеріальні речі. Чимало львівських правоохоронців відмовились поїхати на Схід.
Є сім’я, діти, треба їх захистити. Бо, якщо почнеться звідти, то піде і далі по усій країні. З сім’ї починається держава

«Чому я поїхав? Тяжко сказати, все у сукупності. Є сім’я, діти, треба їх захистити. Бо, якщо почнеться звідти, то піде і далі по усій країні. З сім’ї починається держава», – каже правоохоронець.

Правоохоронцям, які понад місяць провели у зоні АТО, не збільшили зарплату (середня зарплата 1500 гривень). Вони лише за кожен день отримували 30 гривень за відрядження, а цього вистачало на пачку сигарет і воду.

За словами співрозмовника Радіо Свобода, щоб переламати ситуацію у східних регіонах, слід вести діалог із терористами – представниками місцевого населення, проводити серед них роз’яснювальну роботу. Важливо зрозуміти, чому вони взялись за зброю і виступають проти України. На Харківщині і Донеччині, каже Микита, дуже багато зброї на руках у людей. І проблему на Сході навряд чи вдасться вирішити за короткий час.

Ротація – потрібна

Водночас він вважає ротацію галичан на Схід потрібною. «Якщо брати до уваги захист інтересів і цілісність України, то дуже потрібно туди їхати», зауважив міліціонер. Хоча на початках було непорозуміння з місцевим населенням, але після того, як львів’яни пояснили ціль і причини приїзду, конфлікт припинився.

Те, що ротацію слід проводити, говорить і начальник Головного управління УМВС у Львівській області Дмитро Загарія, який двічі їздив на Схід.

«Необхідність їхати є, бо є недовіра до місцевих правоохоронців і не лише. У райвідділах багато міліціонерів одружені з росіянками, які живуть через кордон. І в цьому випадку є певна небезпека, за нашою інформацією», – каже Дмитро Загарія.

За його словами, правоохоронці, як і військові, нині дуже потребують засобів захисту, бронежилетів, а також потужної зброї, зокрема гранатометів. Також Дмитро Загарія просить забезпечити прикриття правоохоронців на блокпостах бронетехнікою. Адже ці пости віддалені.

А ще переважна більшість українських правоохоронців і військових, яких закидають на Схід, не мають досвіду ведення реальних бойових дій, про що розповів міліціонер Микита. А проти них воюють сепаратисти-найманці з різних країн, які професійно підготовлені, отримують великі гроші, забезпечені потужною не українського виробництва зброєю, яку їм постійно постачають.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG