Доступність посилання

ТОП новини

Російська агресія в Україні наклала тінь на урочистості в Нормандії


Президенти України і Росії, Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін у Нормандії, 6 червня 2014 року
Президенти України і Росії, Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін у Нормандії, 6 червня 2014 року
Нормандія – Рівно 70 років тому антигітлерівська коаліція висадила американський, канадський, британський десант і вояків інших країн на узбережжя французької Нормандії. З цієї нагоди в урочистостях 6 червня взяли участь лідери країн-союзниць. Вперше від початку української кризи на міжнародну зустріч запрошений і президент Росії Володимир Путін. Тому, урочистості у Франції нагадували, так би мовити «дипломатичний десант». А сама «операція» мала на меті зупинити розвиток російсько-української кризи, як колись Нормандська операція змінила перебіг Другої світової війни.

Це була найбільша в історії людства військово-морська операція, в якій взяли участь тисячі військових кораблів, сотні літаків та понад 150 тисяч солдат і офіцерів. Тоді на берегах французької Атлантики відкрився другий фронт проти німецько-нацистської армії.

Тим часом, роль Росії в теперішніх подіях в Україні наклала неабиякий відтінок на нинішні виступи, мітинги пам’яті, спогади подій 70-річної давності.

Господар урочистостей, президент Франції Франсуа Олланд запросив до Нормандії керівників двох десятків країн, включно з українським та російським президентами. Один із ветеранів принагідно його запитав, чи є на церемонії Путін та чи дружньо він налаштований.

«Так, ми говорили з ним, так само, як і з (українським президентом Петром) Порошенком. Ми їх тут зібрали разом» – відповів президент Франції.
Президенти України і Росії, Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін, та канцлер Німеччини Анґела Меркель у Нормандії, 6 червня 2014 року
Президенти України і Росії, Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін, та канцлер Німеччини Анґела Меркель у Нормандії, 6 червня 2014 року

«Треба, щоб конфлікт не переріс у війну» – Олланд

У своєму виступі Олланд зазначив, що нині відзначається пам’ятна подія, коли народи об’єдналися в битві за свободу. Власне, його доповідь була адресована не лише ветеранам, але й присутнім керівникам держав, причому, в контексті нинішніх подій, зокрема, в Україні.

«Наше завдання – забезпечити мир всюди, – заявив він. – Голови держав та урядів тут зібралися й для того, щоб служити миру. І там, де він під загрозою, треба знайти рішення й вихід, щоб конфлікт не переріс у війну».

Протягом заходів, увагу фото- і телекамер привертали вирази обличь Володимира Путіна, Барака Обами, Петра Порошенка, Анґели Меркель.

Західні експерти звертають увагу на те, що зустріч Обами, Меркель, Камерона, Олланда та інших лідерів з російським президентом за одним столом у замку Бенувіля стала нагодою для з’ясування, чи поділяють вони досі одні й ті ж цінності. До того ж, європейські оглядачі вказують на пошук можливості деескалації напруги в Україні та спроби вчасно зупинити путінську агресивну політику, щоб не допустити більших жертв.

Тому, зранку канцлер Німеччини Анґела Меркель провела зустріч з Володимиром Путіним, якому вона, згідно комюніке, «виловила переконання, що настав час стабілізувати ситуацію в Україні, в якій Росія має визнати і свою велику відповідальність».
Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Анґела Меркель у Нормандії, 6 червня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін та канцлер Німеччини Анґела Меркель у Нормандії, 6 червня 2014 року

Українська тема у французьких кулуарах

Виступаючи на одному з численних американських цвинтарів регіону, президент США Барак Обама наголосив, що «вимоги Америки, а саме: наша відданість свободі, вимоги рівності, вимоги волі та гідності, які властиві кожній людській істоті – всі ці вимоги написані кров’ю на цих пляжах і вони залишаться назавжди».
Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін
Петро Порошенко (ліворуч) і Володимир Путін

Згідно з інформацією Єлисейського палацу, в кулуарах урочистостей відбулися короткі зустрічі між Бараком Обамою та Володимиром Путіним. Також вперше віч-на-віч президент Росії та новий керівник України Петро Порошенко обмінялися кількома фразами. За інформацією кремлівських джерел, український та російський керівники висловилися за якнайшвидше припинення насилля та збройних дій на сході України.
Порошенко коротко поспілкувався з Путіним
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG