Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Німеччини: кризу в Україні зможуть вирішити тільки прямі переговори Києва і Москви


Вирішення кризи в Україні ще далеко, і справжній поступ можливий тільки в разі прямих і предметних переговорів між Москвою і Києвом, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Як сказав міністр в інтерв’ю німецькому виданню «Таґесшпіґель», про це і він сам, і його колега з Польщі Радек Сікорський говоритимуть у вівторок у російському Санкт-Петербурзі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

За його словами, необхідно стабілізувати Україну політично й економічно, продовжити початий перед виборами національний діалог, конституційну реформу, а також урегулювати права регіонів і статус російської мови. Крім того, вважає Штайнмаєр, необхідно обговорювати дату парламентських виборів.

Він додав, що наполеглива дипломатія Заходу і чіткі попередження про можливі економічні санкції змусили Росію істотно змінити поведінку, але цього мало. На його думку, обидві сторони мають забезпечити спільний кордон, щоб відвернути наплив зброї і бойовиків із Росії на Схід України. Крім того, щоб заспокоїти становище на Донбасі, було б дуже важливо, щоб Москва публічно підтримала територіальну цілісність України і відкинула всі намагання сепаратистів відокремитися, наголосив Штайнмаєр.

Він також заявив, що захищатися від нападів ізсередини є правом кожної держави. Але, сказав міністр закордонних справ Німеччини, також ясно, що за нинішнього напруженого становища було б розумно використовувати воєнні засоби передбачливо і зважено. Як сказав Франк-Вальтер Штайнмаєр, голова Донецької ОДА, який відвідав Берлін цього тижня, сказав йому: результатом воєнних операцій на Сході України не має стати те, що сепаратисти набудуть більшої популярності.

Росія після окупації й анексії українського Кримського півострова фактично підтримує збройні сепаратистські рухи, що діють у деяких частинах Луганської й Донецької областей. У цих рухах, зокрема, беруть участь громадяни Росії. Україна проводить у цих регіонах антитерористичну операцію.
XS
SM
MD
LG