Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині бояться епідемії через нестачу питної води в зонах АТО


Барикади у Слов’янську, 10 червня 2014 року
Барикади у Слов’янську, 10 червня 2014 року

На Донеччині досі перебої з отриманням питної води в низці міст, оскільки через бойові дії досі не почався ремонт на ділянці каналу питної води. Місцева влада просить зупинити АТО, щоб відремонтувати канал, а кілька міст області частково чи повністю без води. Санітарні лікарі порушили це питання на національному рівні, адже за відсутності води у містах можуть початись епідемії через антисанітарію. В області тривають бойові дії, а в Донецьку представники «ДНР», яку Україна офіційно визнала терористичною організацією, почали мародерство на території захопленого арт-центру «Ізоляція».

На сьогодні в області найбільш критична ситуація з водопостачанням. Під час артилерійського обстрілу Слов’янська на території насосної станції каналу Сіверський Донець-Донбас пошкоджені очисні споруди, відтак, Слов’янськ та частина Краматорська і ще низки міст залишились без води. Уже тиждень влада не може домовитись із силовиками та озброєними сепаратистами про «зелений коридор» для ремонтників, щоб ті усунули пошкодження та відновили повне функціонування водоводу.

За свідченням мешканців Краматорська, у частині міста води дійсно досі немає, про це Радіо Свобода розповів місцевий житель Андрій. «Центр міста, де живе переважна частина населення, живиться від нашої фільтрувальної станції, вона працює, все нормально, вода є, – зазначає він. – Але як довго вона працюватиме, не зрозуміло. Цілком імовірно, що якщо справа так піде далі, вводитимуть графіки та усе інше. Але кілька районів міста, тисяч 30 людей, живиться від тої ж гілки, від якої живиться Слов’янськ. Тож і там, і там води досі нема».

Крім побутових незручностей, до яких тут уже звикли, є значно більша загроза – через антисанітарію можуть виникнути інфекційні захворювання. Про це заявив виконувач обов’язків голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Кравчук.

«Санітарно-епідеміологічна ситуація в районах проведення АТО контрольована, групових випадків захворювань немає. У той же час існує проблема з потенційним ускладненням ситуації», – сказав він. В обласній СЕС мають оптимістичні прогнози і сподіваються, що ремонтникам вдасться полагодити водогін.

Два міста Донбасу: другий день без води
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00


Роман Родина, директор лабораторії обласної СЕС, розповів Радіо Свобода, що від санепідемстанції ситуація не залежить, навіть місцеве населення може більше себе убезпечити.

«Вода привозна там є, вони там купують це все. Це може загрожувати тим, що ви заразитесь якимось інфекційним захворюванням. І не тільки ви, а й інші. В принципі, все залежить від самого населення, тобто, наскільки ми їм пояснимо, а ми вже пояснювали, що чим більше вони слідуватимуть правилам особистої гігієни, тим більше будуть у безпеці. «Вода Донбасу» готова у цю ж секунду виїхати і усунути там проблеми, але снайпери з обох сторін не дають їм можливості туди під’їхати», – розповіли у СЕС.

У свою чергу міська влада Донецька просить зупинити АТО задля проведення ремонтних робіт. Наразі це єдине, що вони можуть вдіяти.

«Ізоляція» в ізоляції

Зараз команда арт-центру «Ізоляція» намагається вступити у переговори з угрупованням «ДНР» щодо вивезення мистецьких об’єктів, адже охорона центру вже повідомила про випадки мародерства та пияцтва на території «Ізоляції». Вони розповсюдили лист до представників «ДНР» із проханням не чіпати арт-об’єкти.

«Серйозну заклопотаність культурних і громадських діячів викликає питання збереження творів мистецтва, що належать «Ізоляції» – картин, скульптур та інших арт-об’єктів. Над їх створенням, експонуванням і зберіганням впродовж чотирьох років працювали українські та іноземні художники, куратори та арт-менеджери. Саме завдяки цим унікальним роботам культурна інституція відома в Україні і за кордоном, а територія колишнього заводу перетворилася на місце, популярне серед жителів і гостей Донецька. Всі ці твори мистецтва ще можна зберегти. Просимо дати розпорядження представникам вашої організації не перешкоджати вивезенню творів мистецтва, матеріальних цінностей і документів, що належать Фонду, а також особистих речей співробітників», – йдеться у листі.

Працівники культурної установи вже звернулись до місцевої влади із проханням допомогти у переговорах, адже на території центру знаходяться численні арт-об’єкти від українських та світових митців. Серед освіченого прошарку донеччан захоплення «Ізоляції» та мародерство на території культурної установи викликало широкий негативний резонанс.

Ситуація в Слов'янську дедалі гіршає
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG