Доступність посилання

ТОП новини

Хто має регулювати суспільне мовлення в Україні?


Українському суспільному мовленню бути, проте необхідно доопрацювати відповідний закон, ухвалений 17 квітня 2014 року. Такі рекомендації висловила експерт Ради Європи Ів Саломон. Зокрема, на її думку, до наглядової ради, крім представників громадських організацій та Кабінету міністрів, мають увійти також фахівці з бізнесу та фінансів. Експерти поділились рекомендаціями щодо того, хто має регулювати суспільне телерадіомовлення в Україні.

Нещодавно ухвалений закон України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» слід допрацювати, адже він не зовсім відповідає європейським стандартам. Так вважає експерт Ради Європи Ів Саломон. Зокрема, слід чіткіше сформулювати вимоги до членів Наглядової ради, адже саме цей орган контролюватиме діяльність Національної суспільної телерадіокомпанії України.

«У законі прописані дуже суб’єктивні вимоги до членів наглядової ради як то освіченість, моральність чи повага з боку суспільства. Складно уявити, як хтось це вимірюватиме», – зауважує експерт.
Виклики суспільного мовлення в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Законом передбачено, що до складу наглядової ради увійдуть три представники Кабінету міністрів та по одному представнику від дев’яти всеукраїнських громадських організацій. Таким чином, суспільне мовлення регулюватиметься експертами у сферах освіти, журналістики, права та інших. Проте, на думку Ів Саломон, слід залучити людей, досвідчених у бізнесі та фінансовій сфері. Таким чином, вважає вона, суспільне мовлення створюватиме якісний та незалежний від політичного впливу контент.

У тому, що наглядовій раді бракуватиме професіоналів, переконаний Зураб Аласанія, генеральний директор Національної телекомпанії України, на базі якої і сформують суспільне мовлення.

«Вони не можуть мати відношення до існуючих телерадіоорганізацій. І, взагалі-то, не можуть бути професіоналами. Як виписувалися ці критерії – я не знаю», – додає експерт.

Натомість, член Міжнародної Асоціації медіа юристів Наталія Петрова переконана: наглядова рада буде компетентною і без працівників медіасфери.
Це світовий досвід. Туди, як правило, проходять шановані в суспільстві люди
Наталія Петрова


«Це світовий досвід. Туди, як правило, проходять шановані в суспільстві люди. І вони якраз не можуть бути працівниками телерадіокомпанії тому, що роль цієї ради – оцінити, що робить телекомпанія зі своїми працівниками, виробити стратегію, виробити програмну політику. А потім контролювати, наскільки це втілюється. В цьому ж вся суть громадського телебачення чи радіомовлення», – додає Наталія Петрова.

Закон «Про суспільне телебачення і радіомовлення» був ухвалений Верховною Радою 17 квітня 2014 року. Раніше вже колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Вікторія Сюмар в ефірі Радіо Свобода повідомила, що суспільне мовлення запрацює 1 січня 2015 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG