Доступність посилання

ТОП новини

Ісламісти в Іраку йдуть у наступ


В Іраку радикальні ісламістські бойовики захопили ще два великі міста й запроваджують там свою владу та закони шаріату. Уряд країни сподівається повернути втрачене. У США, головному союзникові іракського уряду, президент «не виключає жодної можливості», щоб допомогти зупинити ісламістів. А в НАТО не бачать для себе ролі в новому іракському конфлікті.

Парламент Іраку не зміг у четвер обговорити запровадження надзвичайного стану через наступ ісламістів, пов’язаних із терористичною мережею «Аль-Каїда» – кворум не зібрався. На сесію не прийшла низка депутатів-сунітів, а також курдів – і ті, й інші критично ставляться до нинішнього уряду, переважно шиїтського за складом.

Уряд прем’єра-шиїта Нурі аль-Малікі хоче розширених повноважень, щоб протистояти бойовикам сунітського угруповання, що зве себе «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії». У вівторок воно повністю захопило друге найбільше місто країни Мосул, а в середу додало до своїх здобутків іще одне велике місто Тікріт. Це ж угруповання ще від січня утримує чималі частини ще двох значних міст: Рамаді й Фаллуджі.

Швидкий наступ ісламістів на двомільйонний Мосул призвів до втечі близько чверті мільйона містян, а також урядових силовиків. За повідомленнями, бійці силових структур масово перевдягалися «в цивільне» і приєднувалися до втікачів.

Тепер тимчасові переселенці розташовуються в сусідніх, наразі спокійних регіонах. «Було дуже, дуже погано. Ми ночами спати не могли. Усю ніч було чути стрілянину – стріляли з автоматів, гармат, літаки над головами літали. Неможливо було спати. Електрики не стало, води теж, тож ми втекли з Мосула», – розповіла одна з утікачок, Алія Мухаммад, агентству «Ройтерз».

Становище в Іраку розглядала в четвер за зачиненими дверима Рада безпеки ООН.

США обіцяють допомогу, НАТО не втручається

А у США, що є союзником іракського уряду, президент Барак Обама каже, що Іракові потрібно більше допомоги – «і від нас, і від міжнародної спільноти», щоб влада Іраку змогла зупинити наступ ісламістів. Так він відповідає на критику суперників-республіканців – спікер Палати представників Джон Бейнер звинуватив у четвер президента, що той «дрімає», поки становище в Іраку погіршується.

Тому, заявляє Обама, його команда «працює день і ніч», щоб визначити найефективніші способи допомоги. «Я не виключаю нічого, бо нам надзвичайно важливо домогтися, щоб ці джигадисти не утвердилися ні в Іраку, ні в Сирії», – каже президент США.

Натомість у НАТО не бачать для себе ролі в подіях в Іраку, заявив генеральний секретар Андерс Фоґ Расмуссен. Північноатлантичний союз теж терміново зустрічався на рівні послів на прохання Туреччини, 80 громадян якої ісламісти в Іраку взяли в заручники.

Ісламісти хочуть шаріатського «халіфату»

Мета, яку заявляє угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії», – створити в цих країнах, а можливо, і ще в кількох сусідніх регіонах «халіфат» на принципах щонайконсервативнішого ісламу. Наразі вони обіцяють піти на столицю Іраку Багдад.

А тим часом на підконтрольних їм шматках території північного заходу Іраку та півночі Сирії вони вже запроваджують суворі ісламські обмеження. Чоловікам наказано ходити на публічні молитви, жінкам заборонили виходити з дому без супроводу близьких родичів-чоловіків.

А ще ісламісти запевняють, що належно розпорядяться сумою в півмільярда доларів, яку вони захопили в мосульському відділенні Банку Іраку.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG