Доступність посилання

ТОП новини

Російських журналістів, затриманих на Дніпропетровщині, передали військовому консулу Росії


У понеділок в Дніпропетровській облдержадміністрації відбулось передання російських журналістів телеканалу «Звезда», підконтрольного Міністерству оборони Росії, які були затримані в Дніпропетровській області, військовому консулу Російської Федерації.

Кореспондент Євгеній Давидов і звукоінженер Микита Конашенков зачитали заяви про те, що не мають ніяких претензій до представників «Правого сектора», які їх затримали, а також про відсутність тортур і тиску: фізичні ушкодження, за їхніми словами, вони отримали в ході «п’яної бійки» в Донецьку. Росіяни пояснили, що після затримання на Дніпропетровську вони два дні перебували в готелі в обласному центрі.

«Я хочу побачити дружину, дитину, мені більше нічого не треба. Ми ще позавчора хотіли просто полетіти додому», – сказав один із росіян Євгеній Давидов.

Після цього в супроводі військового аташе молоді люди сіли в авто й поїхали до аеропорту.

За даними в.о. заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Святослава Олійника, росіяни прибули на територію України ще місяць тому нібито для висвітлення кампанії з виборів президента, однак дивним чином опинились на території Донбасу, контрольованій озброєними сепаратистами.

«Перебували на території Слов’янська, Краматорська, Донецька з нам невідомою місією. Вони пояснюють, що це журналістська діяльність. Нам до кінця це не зрозуміло, бо вони перебували в середовищі, охопленому терористами й були комунікації з представниками «ДНР», «ЛНР». Жили вони там більше місяця. Зрештою вони опинились не в Києві й не на виборчих дільницях, а на території, захопленій терористами. Там вони стомились перебувати, там вони потрапляли в різні бойові ситуації, зрештою вони звідти, як я розумію, вони вже хотіли якось вибратись», – заявив Олійник.

Водночас представники «правого сектора» на Дніпропетровщині сьогодні зробили офіційну заяву про те, що передання росіян.

«На нашу думку в діях російських журналістів-пропагадистів є склад злочину (шпигунство на користь терористичної організації ДНР, що підтримується Росією), що підтверджується вилученими у них матеріалами. Передача журналістів-шпигунів Правим Сектором в руки керівництва ОДА відбувалась тільки після офіційних запевнень усіх задіяних у цій ситуації офіційних органів про те, що журналістів буде використано для обміну на українських полонених – військовослужбовців та офіцерів спецслужб», – зазначив член проводу «Правого сектору» Андрій Денисенко.

Денисенко також повідомив, що спочатку керівництво телеканалу «Звезда» пропонувало їм викуп за своїх працівників – 200 тисяч доларів США, пропозиція була відкинута.
XS
SM
MD
LG