Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ КП: Москва планує переворот в УПЦ (МП)


Митрополит Володимир (Сабодан) (л) і російський патріарх Кирило (п), Київ, 23 листопада 2010 року
Митрополит Володимир (Сабодан) (л) і російський патріарх Кирило (п), Київ, 23 листопада 2010 року
Українська православна церква Київського патріархату заявляє, що Москва планує переворот у керівництві УПЦ (Московського патріархату).

«Із достовірних джерел Київській патріархії стало відомо, що на 19 червня цього року в Києво-Печерській Лаврі на 10 годину ранку в 70 корпусі заплановано проведення засідання священного Синоду УПЦ (МП). Серед іншого планується рішенням Синоду запросити московського патріарха Кирила приїхати в Україну на церковні урочистості з нагоди Дня Хрещення Русі в кінці липня. Здавалося би, візити московського патріарха в Київ стали звичайними і з 2008 р. відбуваються щорічно. Але цього року святкування Дня Хрещення Руси є лише формальним приводом для здійснення перевороту в керівництві УПЦ (МП)», – йдеться в повідомленні на сайті церкви.

За даними УПЦ КП, після оголошення про запрошення для патріарха Кирила відвідати святкові заходи, через пресу будуть запущені заяви, погрози і заклики не допустити його приїзду в Україну. «Як діє російська пропаганда для нагнітання істерії – всім відомо. Тому за певний час буде створено інформаційну картину нібито реальності загрози в Києві життю глави РПЦ. І нібито через цю загрозу життю головні урочисті заходи будуть перенесені з Києва у Херсонес біля Севастополя, як місце особистого хрещення святого князя Володимира», – йдеться в повідомленні.

Коли ж єпископи зберуться у Херсонес нібито лише на святкування – «раптом», «після братського обговорення» планується оголосити про «бажання єпископату УПЦ (МП)» провести свій Собор для ухвалення рішень щодо її подальшого життя, заявили в УПЦ КП.

«Мета проведення такого «Собору» – оголосити митрополита Володимира (Сабодана) остаточно недієздатним, надати йому (як це було нещодавно зроблено в Білорусі) титул «почесного предстоятеля УПЦ» і під контролем московського патріарха та російських спецслужб «обрати» нового предстоятеля УПЦ (МП) – повністю лояльного Москві. А тих єпископів, які відмовляться брати участь у «Соборі» пізніше примусити визнати його рішення або оголосити розкольниками», – наголошується в повідомленні.

В УПЦ КП закликають єпископат, духовенство і всіх вірних УПЦ (МП) бути пильними і не допустити перевороту в керівництві своєї церкви, а українську державу – зупинити спроби кремлівського керівництва втрутитися в українські церковні справи і використати УПЦ (МП) для підтримки агресії проти України.

На початку цього року у зв’язку з хворобою митрополита Володимира на посаду місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри обрали митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія (Березовського).
XS
SM
MD
LG