Доступність посилання

ТОП новини

Треба вітати судовий позов України проти «Газпрому» – експерт


Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
Росія зменшила до нуля постачання газу в Україну. Тристоронні газові переговори України, Росії та Єврокомісії не принесли результату. «Газпром» оголосив, що з 16 червня вводиться режим передоплати за газ для України. НАК «Нафтогаз України» подав позов щодо ціни газу на російську компанію «Газпром» до арбітражного суду у Стокгольмі. Це стало реакцією на позов російського газового монополіста до того ж Стокгольмського арбітражу. Про перспективи розвитку ситуації у газовому секторі Радіо Свобода поспілкувалося з експертом з енергетичних питань Юрієм Корольчуком.

– Пане Корольчук, як довго може тривати розгляд скарги «Нафтогазу» і шанси України на виграш?
Зможемо розраховувати на зниження ціни до рівня 320 доларів

– Треба вітати, що Україна нарешті подала до суду, шкода, що ми не випередили Росію і вони зіграли першими. Тут треба розуміти, що розгляд у Стокгольмі це довготривала справа. Тільки прийом заявки триває понад чотири місяці. Сама справа потім може розглядатися до двох років як мінімум. Ми бачили приклад італійської компанії «Едісон», яка у 2009 році подавала до суду, у 2011 досягла компромісу в переговорах із «Газпромом», але судовий процес так і не закінчився тоді.

Тому Україні слід вибирати. Якщо ми вибираємо шлях суду з «Газпромом», то нам потрібно тоді готуватися виплачувати всі борги, оплачувати високу ціну на газ 485 доларів, затягнути пояси, але тоді ми зможемо розраховувати на те, що буде розглянутий сам контракт, сама формула, і зниження ціни ми отримаємо до рівня 320 доларів, це є такі високі підстави.

– Яку мету переслідував «Газпром», подаючи позов проти «Нафтогазу»?

– Певним чином це все-таки була публічна мета, в першу чергу показати, що Україна не є правою. Певним чином ми бачимо з боку «Газпрому» бажання не те, що просто подати до суду, а показати, що вони також налаштовані вирішувати питання в так званому цивілізаційному руслі.

– Як довго Україна може обійтися без російського газу?
З тими запасами у підземному сховищі можемо протягнути в кращому випадку до середини вересня

– З тими запасами у підземному сховищі можемо протягнути в кращому випадку до середини вересня, але це означає, те, що в нас залишиться замість 13 мільярдів в кращому випадку 9 мільярдів кубометрів. І ми фактично до початку опалювального сезону станемо на шлях такого «Армагедону». Тому що 9 мільярдів кубометрів в підземних сховищах, а має бути 19. Тобто ми не встигнемо за місяць закачати десять мільярдів кубометрів. І це як ризики для Європейського союзу, який ми завжди страхуємо взимку, так і для споживачів України, які опиняться в ситуації, коли ми можемо просто морозити своїх громадян. Тому тут треба вирішувати все таки питання, я думаю шляхом переговорів і за допомогою Єврокомісії.

– Щодо європейської сторони. Як після всього цього може змінитися позиція Європи? Бо попри все, як на мене, в останній час європейська сторона грала не на українському боці.

– Дійсно так. Навіть багато людей, які раніше підтримували Європейський союз і вдячні були за підтримку під час подій Майдану, сьогодні розчаровуються в європейцях. Але це неправильно, насправді. Тому що цінність Європейського союзу для України зараз в тому, що він виступає третейським суддею відносно Росії, так і те, що вони доклали величезних зусиль для того, щоб Україна отримала фінансову допомогу, в тому числі і через МВФ. МВФ чи не вперше виділив окремо кошти, які передбачені для погашення газового боргу.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG