Доступність посилання

ТОП новини

ЄС отримує газ з Росії у звичайному обсязі – представник Єврокомісії


У Єврокомісії підтверджують, що поставки російського газу до країн ЄС здійснюються у звичному режимі й повному обсязі. Про це повідомила речниця єврокомісара з питань енергетики Сабіна Бергер.

Бергер також зауважила, що переговори української сторони з низкою європейських енергетичних компаній щодо прямих поставок блакитного палива від них до України допоможуть останній диверсифікувати свої поставки. Ціна на газ у рамках цих переговорів є суто комерційним питанням і предметом прямих переговорів уряду України з відповідними компаніями, наголосила вона.

На запитання Радіо Свобода про те, як Євросоюз реагуватиме, якщо Росія звинуватить українську сторону в крадіжках газу, призначеного для ЄС так, як це було під час попередніх газових конфліктів між Києвом та Кремлем, Сабіна Бергер відповіла: «Ми не вдаємося до спекуляцій і сподіваємося, що всі сторони дотримуватимуться своїх зобов’язань».

16 червня на засіданні уряду міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Росія зменшила до нуля постачання газу в Україну. За його словами, залишився тільки обсяг транзиту газу, який йде в європейські країни. Продан зазначив, що НАК «Нафтогаз України» забезпечує надійне газопостачання як споживачів України, так і транзит до Європи.
XS
SM
MD
LG