Доступність посилання

ТОП новини

Закриття кордону, припинення вогню, роззброєння і амністія тим, хто не чинив тяжких злочинів – план Порошенка


Україна в односторонньому порядку припинить вогонь на Сході країни для того, щоб дати можливість членам незаконних збройних формувань роззброїтися, а російським найманцям – залишити країну, заявив президент України Петро Порошенко.

«План починається з мого наказу про одностороннє припинення вогню. Негайно після цього ми маємо отримати підтримку мирного плану президента з боку всіх учасників подій на Донбасі. У дуже стислі терміни», – сказав Порошенко.

За його словами, час припинення вогню буде дуже коротким, і за цей час має відбутися роззброєння з боку незаконних збройних формувань, а також наведення ладу в регіоні.

«Зі свого боку ми запропонуємо амністію для тих, хто складе зброю, і тих, хто не вчиняв тяжких злочинів. Зі свого боку я запропоную коридор для того, щоб російські найманці мали можливість залишити без зброї територію нашої країни», – зазначив Порошенко.

За словами президента, ключовим елементом мирного плану є внесення проекту змін до Конституції з глибокою децентралізацією влади.

«Ми очікуємо, що в дуже стислі терміни підтримку цього мирного плану продемонструють багато учасників цієї ситуації. Ми очікуємо, що буде звільнено заручників, негайно буде звільнено захоплені будівлі, ми очікуємо, що гарантіями безпеки жителів Донбасу скористається велика кількість людей цього регіону», – наголосив глава держави.

«Ключовим елементом цього плану є перекриття держкордону. Існують величезні ризики, що припиненням вогню скористаються злочинці», – сказав президент.

За його словами, мирний план президента буде оприлюднено найближчими днями.

На сході України вже другий місяць триває антитерористична операція, сили українських військових, бійців Національної гвардії та батальйонів добровальців ведуть боротьбу з озброєними бойовиками. За час АТО загинуло 125 силовиків.
XS
SM
MD
LG