Доступність посилання

ТОП новини

Нові кадрові ініціативи Порошенка не є одіозними – голова «Демальянсу»


Василь Гацько
Василь Гацько
Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді дати згоду на призначення нинішнього першого віце-прем’єра Віталія Яреми на посаду генерального прокурора України. Крім того, Порошенко пропонує парламенту призначити Валерію Гонтареву на посаду голови Національного банку. Раніше у середу президент вніс подання про призначення Павла Клімкіна главою МЗС. Про кадрові ініціативи президента Радіо Свобода поговорило із головою партії «Демальянс» Василем Гацьком.

– Як Ви оцінюєте останні кадрові ініціативи президента Порошенка, чи це заміна задля заміни чи виважені рішення?
Наскільки ці люди є професійними, то покаже час

– Тут кожен випадок потрібно розглядати окремо. Перші призначення, які ми бачили, викликали більше критики. Ми бачили доволі одіозних осіб, які посіли досить високі посади в Адміністрації президента, йдеться про Олега Рафальського, який працював в Адміністрації президента Януковича. Йдеться також про Сергія Березенка, який очолив Державне управління справами, а працював у команді Черновецького. А от останні подання президента, йдеться про міністра закордонних справ, йдеться про голову НБУ, про генпрокурора, то тут одіозності вже немає. А наскільки ці люди є професійними, то покаже час.

Але якщо ми говоримо за першого віце-прем’єр-міністра, який відповідав за силовий блок Віталія Ярему, то ця постать у мене викликає багато запитань не з точки зору корупційного минулого, а з точки зору професійності та ефективності. Ми бачимо, які величезні проблеми зараз мають українські силовики на сході з координацією, з логістикою, з забезпеченням. Тож я не розумію, на яких підставах, ми сьогодні можемо розраховувати, що Віталій Ярема тепер буде ефективним вже на посаді генпрокурора України.

– Щодо Павла Клімкіна, багато експертів говорять, що ця людина є справді фахівцем. Але, на Вашу думку, чи потрібно було міняти наразі Андрія Дещицю, який починав і працював у «бойових умовах»?
Клімкін був кандидатом на цю посаду від Порошенка з самого початку щойно він став президентом

– Клімкін насправді має великий професійний досвід і зокрема в середовищі дипломатів немає якихось заперечень щодо цієї кандидатури. Всі безперечно сумують з приводу того, що їм доведеться попрощатися з Дещицею. Але так чи інакше треба говорити про те, що цей крок був в тому числі вимушеним. По перше, Клімкін був кандидатом на цю посаду від Порошенка з самого початку щойно він став президентом. Після інавгурації його розглядали як одного з найбільш вірогідних кандидатів. Треба розуміти, що ситуація біля Російського посольства зокрема наспівуванням цієї пісні...

– Ви думаєте це вплинуло на ситуацію?
Будемо сподіватися, що ці призначення підуть Україні на користь

– Так, вона теж насправді поставила крапочки над і, оскільки зрозуміло, що в таких умовах було би важко проводити перемовини з Путіним, із Російською Федерацією. Тому мені здається, що Порошенко в даному випадку вчинив доволі логічно. Він з одного боку продемонстрував, що визнає Дещицю і не піддається зокрема якимось маніпуляціям чи вимогам з боку Росії, призначивши його до складу Ради національної безпеки і оборони України. Втім, вже пізніше призначив на цю посаду Клімкіна. І є ще одне представлення – це Валерія Гонтарева. Можемо говорити про те, що це так само людина з досвідом роботи. І в інвестиційній сфері, і у фінансовій, меншою мірою в банківській, але тим не менше вона має непогані відгуки зокрема зі сфери, в якій працювала. Тому будемо сподіватися, що ці призначення підуть Україні на користь.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG