Доступність посилання

ТОП новини

Чехія готова допомогти з лікуванням поранених на сході України – глава чеського МЗС


Любомир Заоралек, міністр закордонних справ Чехії
Любомир Заоралек, міністр закордонних справ Чехії
Чехія готова допомагати з транспортуванням та лікуванням українських бійців, поранених в АТО на сході України. Про це Дніпропетровську заявив міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек.

«Ми готові також приймати на лікування і людей зі Сходу України», – сказав Заоралек.

За його словами, після трагічних подій на Майдані було організовано переліт 39 тяжкопоранених активістів для лікування на території Чехії. Дехто з них досі продовжує проходити там курс лікування.

«Вашу державу не змінять «домашні завдання». Ви самі маєте зрозуміти, що треба робити. Якщо ви справді хочете жити у державі без корупції, в країні, де закон однаковий для всіх, то для цього вам самим потрібно обирати чесних політиків», – сказав Заоралек.

За його словами, 25 років тому його країна теж пережила складний період – «Оксамитову революцію», розпад на Чехію та Словаччину, перехід від соціалістичного режиму до демократії. Однак посадовець утримався від конкретних «рецептів» для України.

У березні 2014 року Уряд Чехії одностайно ухвалив рішення надати фінансову допомогу Україні на суму, що в перерахунку становить близько 1 мільйона 800 тисяч євро на оновлення закладів охорони здоров’я, соціальні потреби, а також на оновлення інфраструктури. Частково це гроші з бюджету, частина – з резервних фондів Чехії. Частина виділених коштів призначається на стипендії для українських студентів, які потерпіли у протистояннях на Майдані.

Раніше уряд Чехії надав понад 720 тисяч євро на лікування українських громадян, поранених під час подій на Майдані.
XS
SM
MD
LG