Доступність посилання

ТОП новини

Дочірня компанія «Газпрому» розриває з Україною договір на балансування транзиту газу до Європи – «Нафтогаз»


Російська компанія «Газпром експорт», що здійснює експорт російського газу, повідомила оператора української газотранспортної системи «Укртрансгаз» про намір розірвати договір, що передбачає компенсацію українською стороною добових коливань споживання газу у Європі. Про це повідомили у прес-службі НАК «Нафтогаз України».

«Дія договору буде припинена від 23 червня 2014 року... Рішення про розрив договору не має економічного обґрунтування і підвищує ризики невиконання ВАТ «Газпром» своїх зобов'язань перед європейськими покупцями. Аналогічний ризик для надійності роботи «Газпрому» на європейському напрямку несе і створення російською компанією перепон для формування резервів газу у підземні сховища України», – йдеться в повідомленні.

«Транзит фізичних обсягів газу територією України займає близько 36 годин. За відсутності такого договору український оператор не матиме юридичних підстав для компенсації істотних відхилень споживання газу день у день», – пояснили в «Нафтогазі».

Раніше голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв запевнив, що Україна зробить усе від неї залежне для забезпечення транзиту газу до Європи.

16 червня Газпром ввів режим передоплати поставок газу в Україну і подає на вхід в українську ГТС лише газ, призначений для європейських споживачів.
XS
SM
MD
LG