Доступність посилання

ТОП новини

Придністров’я: Угода про асоціацію Молдови і ЄС змінить реалії


Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч) вітає прем'єр-міністра Молдови Юрія Лянке в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 15 травня 2014 року
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч) вітає прем'єр-міністра Молдови Юрія Лянке в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі, 15 травня 2014 року
Молдова та Європейський союз планують підписати Угоду про асоціацію з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі на саміті ЄС 27 червня – в той самий час, коли Україна та ЄС підпишуть економічну частину угоди. У Придністров’ї ж вважають, що угода Молдови з ЄС змінить реалії на місцях, водночас додаючи, що документ мав би більше враховувати існування самопроголошеної і ніким не визнаної Придністровської Молдавської республіки (ПМР).
Володимир Ястребчак
Володимир Ястребчак

Колишній міністр закордонних справ самопроголошеної ПМР Володимир Ястребчак, який займав посаду в 2008-2012 роках, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що Угода про асоціацію Молдова-ЄС є «нормальним документом» за винятком одного аспекту – Угода, за його словами, не враховує існування так званої ПМР.

«Ми можемо сперечатися щодо якості Угоди. Це нормальний документ такого типу за одним винятком – документ абсолютно не бере до уваги існування Придністров’я і не спирається на бажання вести переговори щодо цього питання», – каже Ястребчак, додаючи: «Тут питання наявності політичної волі і я не вірю у збереження статусу кво. Якщо Молдова підписує Угоду про асоціацію у нинішньому вигляді, тоді реалії зміняться».

Молдова парафувала Угоду про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства» у листопаді минулого року разом із Грузією – тоді, коли підписати угоду з ЄС відмовився тодішній президент України Віктор Янукович.

У Брюсселі 27 червня Молдова підпише Угоду про асоціацію із зоною вільної торгівлі також разом із Грузією, а Україна підпише економічну частину своєї Угоди з ЄС.

Паспорт Молдови став престижним

Європейський союз надав право громадянам Молдови – власникам біометричних паспортів – подорожувати до країн шенгенської зони без віз із 28 квітня цього року. Терміни були зміщені, адже раніше планувалося, що безвізові поїздки стануть реальністю лише з 2015 року.

Престиж молдовського паспорта різко піднявся – багато мешканців лівого берега Дністра нині шикуються в черги, аби отримати новий паспорт Молдови. У Придністров’ї більшість населення має або російський, або український паспорти.

Придністровська проблема, якій вже понад 20 років, вирішується у форматі «5+2», де п’ятірка – це Кишинів, Тирасполь, Київ, Москва та ОБСЄ, а в ролі двох спостерігачів виступають ЄС та США.

Низка переговорних раундів наразі не дала результату, але Кишинів сподівається, що євроінтеграція та реформи зроблять Молдову більш привабливою для придністровців.

У квітні цього року прем’єр Молдови Юрій Лянке заявив про плани Кишиніва стати повноправним членом ЄС у 2019 році.

Метал і вино

Найбільшим індустріальним об’єктом цілої Молдови є Молдовський металургійний завод, який розташований у Рибниці і перебуває під адміністративним контролем Придністров’я, хоча й використовує митні печатки і процедури Кишиніва для експортної діяльності.

Майже 40% його металопродукції йде до країн ЄС і лише 14% – до Росії, хоча власником заводу є російський олігарх Алішер Усманов.

Молдова також змогла переорієнтувати свою найстратегічнішу галузь – виноробство – на ЄС після принаймні двох заборон на імпорт молдовського вина Москвою.

Якщо в 2006 році, коли було перше російське ембарґо, чотири з п’яти пляшок вина, які йшли на експорт, направлялися до Росії, то нині лише одна з п’яти пляшок відкорковується на російських столах, а найбільшим ринком для вина з Молдови став Євросоюз.
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG