Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці ігнорують «маршрутки»


Дніпропетровськ – Жителі Дніпропетровська протягом двох тижнів вже тричі протестували проти підвищення вартості проїзду в «маршрутках». Тим часом перевізники заявляють про зменшення пасажиропотоку й знову скаржаться на збитки через те, що багато містян після зростання тарифу почали надавати перевагу тролейбусам та трамваям. Подорожчання також оскаржують у суді. Громадські організації вимагають прибрати «корупційну складову» та заявляють, що підняття ціни відбулось без громадських обговорень.

Юрист Ігор Токовенко судиться з міською владою через подорожчання проїзду в маршрутках, його позов розглядає Бабушкінський районний суд Дніпропетровська. Він переконує, що підвищення вартості цієї послуги з 3 до 4 гривень економічно необґрунтоване. До того ж своє рішення міськвиконком ухвалив з порушеннями процедури та без попередніх громадських слухань, запевняє Токовенко.
Суть порушення у тому, що повноваження з підвищення тарифу в Дніпропетровській області надане лише обласній державній адміністрації. Ми оскаржуємо це рішення в суді
Ігор Токовенко

«Суть порушення у тому, що повноваження з підвищення тарифу в Дніпропетровській області надане лише обласній державній адміністрації, за постановою Кабінету Міністрів України. Ми оскаржуємо це рішення в суді», – каже юрист.

Незаконним подорожчання проїзду в маршрутках вважають й у громадських організаціях Дніпропетровська. Близько 20 громадських організацій Дніпропетровська об’єднали зусилля, щоб з’ясувати складові тарифу й запровадити контроль транспортної сфери. Активісти дивуються, що дніпропетровці платять за проїзд більше, ніж жителі інших обласних центрів: у сусідній Полтаві, попри такі ж ціни на пально-мастильні матеріали, проїзд у «маршрутках» коштує усього 2,5 гривні.

Платити за проїзд чіп-картами, аби уникнути обману

Сумніви у громадськості викликають й цифри зі звітів міської влади, що лягли в основу рішення про тарифи. За даними влади, заповнюваність мікроавтобусів на деяких маршрутах – усього 50-60%, відтак перевізники потерпають від збитків. Проте громадські активісти в це не вірять.

Громадські організації наполягають не тільки на скасуванні рішення про підвищення тарифу, а й на кардинальній реформі галузі перевезень. Координатор незалежних профспілкових організацій в області Олексій Символоков передав півтора десятка пропозицій міському голові. Він запевняє, що справжню вартість проїзду можна визначити тоді, коли буде запроваджений незалежний контроль за обсягами пасажиропотоку в маршрутках.
Ми пропонуємо контролювати пасажиропотік через електронний облік пасажирів, встановивши в кожній машині спеціальне обладнання, щоб будь-який житель в Інтернеті міг подивитись, як працює транспорт, куди йдуть його гроші, яка рентабельність
Олексій Символоков


«Калькуляцію тарифів нам надають яку завгодно, перевірити ці розрахунки абсолютно неможливо. Ми пропонуємо контролювати пасажиропотік через електронний облік пасажирів, встановивши в кожній машині спеціальне обладнання, щоб будь-який житель в Інтернеті міг подивитись, як працює транспорт, куди йдуть його гроші, яка рентабельність. Менше обману. Ще одна наша пропозиція – включити механізм конкуренції. На кожному маршруті має працювати не один перевізник, як зараз, а принаймні два-три. Вони будуть конкурувати між собою за якістю обслуговування, чистотою маршруток, цінами на проїзд тощо. Тільки конкуренція покаже реально, рентабельні ці перевезення чи не рентабельні. А все решта – обман та корупція», – каже Символоков.

Пасажири «маршруток» обрали інший транспорт

На подорожчання проїзду дніпропетровці відповідають ігноруванням маршруток. Тепер їхніми послугами користується на 15-20% менше пасажирів. Містяни пересідають на електротранспорт, визнають перевізники. Вони скаржаться на те, що «стали жертвами піар-акції», мовляв, жителі платили б за проїзд більше, щоб їх не підбурювали до протестів.

Голова Дніпропетровської обласної організації профспілок автомобілістів та дорожників України Андрій Берчук каже, що нові тарифи навіть нижчі за економічно обґрунтовані.
Тарифи абсолютно обґрунтовані, і навіть не в 4 гривні, а у 5-8 гривень на довгих маршрутах
Андрій Берчук


«Тарифи абсолютно обґрунтовані, і навіть не в 4 гривні, а у 5-8 гривень на довгих маршрутах. Розрахунки показали, що такі тарифи об’єктивні. Враховуючи те, що це могло викликати ажіотаж серед населення, перевізники погодились працювати на тарифі в 4 гривні», – заявляє Берчук.
Жодного листа, шановні жителі міста, за місячний період обговорення, від вас не надійшло
Ірина Прилипа

У Дніпропетровській міській раді звинувачення в необґрунтованості нових тарифів теж відкидають. Начальник департаменту транспорту міськради Ірина Прилипа зазначає, що рішення пройшло узгодження в Антимонопольному комітеті й оприлюднене на сайті міськради. Скарг від населення, за словами посадовця, не було. «Жодного листа, шановні жителі міста, за весь цей час, за місячний період обговорення, від вас не надійшло», – переконує посадовець.

Тим часом у Дніпропетровську триває збір підписів під зверненням до міського голови проти нових тарифів і за проведення громадських слухань.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG