Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко на Донбасі представив свій мирний план


Президент України Петро Порошенко у ході першої робочої поїздки на Донбас представив мирний план зі врегулювання ситуації у східних регіонах держави, повідомляє прес-служба глави держави.

План складається з 15 кроків і передбачає гарантії безпеки для всіх учасників переговорів; звільнення від кримінальної відповідальності тих, хто склав зброю і не здійснив тяжких злочинів; звільнення заручників, йдеться у повідомленні.

Крім цього, планується створити 10-кілометрову буферну зону на українсько-російському державному кордоні.

«План передбачає виведення незаконних збройних формувань, створення гарантованого коридору для виходу російських і українських найманців, роззброєння. Також планується створити в структурі МВС підрозділи для здійснення спільного патрулювання», – додали в прес-службі Порошенка.

Згідно з планом, незаконно утримувані адміністративні будівлі в Донецькій і Луганській областях мають бути звільнені. Серед кроків також – відновлення діяльності місцевих органів влади, поновлення центрального теле- і радіомовлення у Донецькій і Луганській областях.

План передбачає кроки з децентралізації влади (шляхом обрання виконкомів, захист російської мови; проект змін до Конституції).

Кандидатури керівників обласних державних адміністрацій будуть узгоджуватися з представниками Донбасу.

План передбачає проведення дострокових місцевих і парламентських виборів. Також ідеться про програму створення робочих місць у регіоні і відновлення об’єктів промисловості і соціальної інфраструктури.

Сьогодні на Донбасі Порошенко дав наказ тимчасово, від сьогодні і на тиждень зупинити проведення АТО.
XS
SM
MD
LG