Доступність посилання

ТОП новини

Мер Свердловська позитивно оцінює мирний план Порошенка


Інга Кірік

На Луганщині у п’ятницю активна фаза АТО тривала на околицях обласного центру – у селищі Металіст, а також у районі міста Свердловськ та поблизу пункту пропуску «Ізварине», що в Краснодонському районі. Втім, немасштабні воєнні дії відбувалися майже по всьому кордону області, а в самому Луганську продовжують лунати тривожні сирени.

Епіцентрами боїв у п’ятницю стали прикордонні населені пункти: Червонопартизанськ, Олександрівка, Провалля, Бірюкове і Дар’їно-Єрмаківка Свердловського району. Як повідомив мер Свердловська Олександр Шмальц, сили АТО вживали заходів для повернення контролю за кордоном в районі Червонопартизанська та пункту пропуску «Довжанський», що їх захопили сепаратисти. За його словами, вже є кілька загиблих серед мирного населення. Крім того, у зв’язку з веденням бойових дій на шахтах ДТЕК «Свердловантрацит» тимчасово зупинені гірничі роботи.

Олександр Шмальц
Олександр Шмальц
Олександр Шмальц переконаний, що воєнні дії потрібно припинити негайно. Він напередодні, у четвер, був на зустрічі з президентом Петром Порошенко, під час якої було оприлюднено план з мирного врегулювання кризи на Донбасі. На думку мера Свердловська, президент порушив дуже правильні питання.

«Президент пішов по такому шляху, що від сьогодні всі питання збройного характеру зупиняються на 7 днів. Дадуть всім замислитися про ті події, які відбуваються на сході України. Мета одна – стабілізувати мирну ситуацію. Я думаю, що багато людей одумаються. Війна нікому не потрібна, потрібен мир, потрібне благополуччя» – сказав Олександр Шмальц.

Олександр Шмальц також вважає, що українська влада має приїхати з мирною місією на Донбас, поговорити і заспокоїти людей. В іншому випадку, за його словами, можливий сценарій Косова чи Придністров’я.

Як вберегтися під час можливої загрози збройного конфлікту

Як переконує начальник відділу оповіщення і зв’язку управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської ОДА Юрій Ільїн, в нинішніх умовах загрози збройного конфлікту місто забезпечене сиренами у достатній мірі. Усього в Луганську їх 73. Єдині проблемні місця з поганим покриттям зони звучання – це квартали Зарічний і Южний.

Юрій Ільїн нагадує: тільки-но Ви почули звук сирен, одразу необхідно увімкнути радіо, телевізор і послухати повідомлення від рятувальників. За його словами, якщо звук сирен застав Вас вдома, то слід негайно спуститися в підвал.

«Взяти з собою телефон, радіо, воду, продукти. Найголовніше – не впадати в паніку. Якщо люди під час таких обставин їдуть в машині, то треба покинути машину і йти від неї подалі. Ховатися на вулиці в якихось місцях. Тому, що машина становить собою мішень. І коли людина їде в машині, бажано зараз не пристібатися ременями безпеки, щоб людина швидко могла покинути машину», – радить Юрій Ільїн.

Якщо ж небезпека застигла Вас на вулиці, продовжує експерт, то в жодному разі не можна стояти або ж бігти і робити з себе мішень. Одразу необхідно лягти на землю. При цьому, бажано, щоб це був виступ або поглиблення в землі. Якщо є бетонна конструкція – ще краще. За словами експерта, лежати потрібно, щоб знизити шанс потрапляння осколків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG